Рецепт Курча тютюну з топленим маслом
Содержание
Рецепт Курча тютюну з топленим маслом
Складові
Топлене масло 2 столові ложки
Курча 1 штука
Часник 1 головка
Морська сіль за смаком
Перець мелений чорний за смаком
Інструкція приготування
1. Беремо випотрошеного молодого курчати і робимо надріз вздовж черевця, щоб тушка прийняла плоску форму. Солимо, перчимо по обидва боки. У Грузії курчати смажать або на кеци або на решітці над відкритим вогнем, але нам підійде і будь-яка досить широка сковорода з товстим дном.
2. На сковороді розігріваємо олію. Якщо немає топленого, можна взяти вершкове і додати трохи соняшникової. Вважається, втім, що для смаження краще підходить топлене. У Грузії топлене масло є в кожному будинку.
3. Кладемо курчати на сковороду і Придавлюємо так, щоб він щільно прилягав до дна сковорідки. Смажимо на середньому вогні 15-20 хвилин, до появи золотистої скоринки, потім перевертаємо і продовжуємо смажити приблизно ще 15-20 хвилин. Щоб перевірити, чи готовий курча, треба проколоти його ножем або виделкою — якщо з нього йде прозорий сік, значить, він готовий. Тут дуже важливо не перепечеться, щоб курча не вдався сухим, як чіпси.
4. Курча тютюну зазвичай їдять з часником. Але велика помилка початківців кулінарів в тому, що вони натирають курчати часником перед смаженням — і в підсумку птах гірчить. Правильніше полити готового курчати часниковою водою. Відбувається якась чудова реакція — і виходить дуже смачно. Або можна просто натерти готового курчати товченим часником.
Імеретинський варіант — подавати курчати з протертою ожиною, змішаної з кінзою і товченим часником. Туди ж можна додати незрілі ягоди винограду. Ще курчати тютюну їдять з бажі або ткемалі. Їдять, звичайно ж, руками.
Порада
Дуже важливо купити хорошого курчати. У супермаркеті немає ніяких гарантій, що вам продадуть нормальну птицю. У Грузії курок годують кукурудзою — від цього вони м’які і смачні. А ті птиці, що з супермаркету, зазвичай вгодовані якимось генетично модифікованим кошмаром — і смак у них жахливий. Або просто немає ніякого смаку. Це не тільки птиці стосується, а будь-якого м’яса. Загалом, не лінуйтеся ходити на ринок і спілкуватися з продавцями.
Курча тютюну з часниковим соусом
Складові
Сіль за смаком
Курча 500 г
Мелений білий перець за смаком
Лимон 1 штука
Кріп за смаком
Часник 4 зубчики
Інструкція приготування 45 хвилин
1. Тушку курчати обробляють уздовж грудної кістки.
2. Розкладаємо на обробну дошку пластом, зрізаємо крила до першої фаланги і вичищаємо тушку всередині від потрухів.
3. Ретельно і рівномірно відбиваємо всього курчати.
4. З обох сторін натираємо сіллю і білим перцем (чорним перцем небажано — підгоратиме при смаженні).
5. Смажимо на добре розігрітій сковороді в рослинному маслі, під пресом, вагою 3-5 кг (спеціальна кришка-прес, або поверхню, на яку зверху ставиться щось важке). Прожарюємо спочатку з боку спини до рум’яної скоринки, потім перевертаємо і смажимо іншу сторону.
6. Подається з часточкою лимона і ароматним часниковим соусом (суміш з рослинної олії, дрібно рубленого кропу і вичавленого часнику).
Соковитий курча тютюну в рукаві
Складові
Часник 1 головка
Курча 1 штука
Морська сіль за смаком
Перець мелений чорний за смаком
Інструкція приготування 1 година 30 хвилин
1. Розріжте курку повністю вздовж грудки і ретельно проколіть її виделкою, особливо — стегенця і грудку. Натріть тушку часником, посоліть і поперчіть.
2. Покладіть в рукав курку, закріпіть пакет затискачем. Помістіть пакет в форму для запікання і проколіть пакет виделкою в декількох місцях.
3. Запікайте на нижньому рівні попередньо розігрітій до 180 градусів духовки протягом 1 години 20 хвилин.
Курча тапака (тютюну)
Складові
Оливкова олія 50 мл
Сушений базилік 1 чайна ложка
Сушена кінза 1 чайна ложка
Перець мелений чорний ½ чайної ложки
Морська сіль ¾ чайної ложки
Курча 600 г
Червоне сухе вино 150 мл
Часник 1 зубчик
Сметана 100 г
Інструкція приготування 50 хвилин
1. Візьміть невеликих свіжих курчат.
2. Зробіть надріз уздовж по середині грудки.
3. Розпластайте тушку шкірою вгору і відбийте молоточком для м’яса, щоб надати плоску форму. Це дозволить зробити м’ясо більш м’яким і домогтися щільного прилягання до сковороди для рівномірного обжарювання.
4. Приготуйте маринад. Рецепти маринадів сильно відрізняються один від одного, цей маринад готується на основі вина і трав — просто добре змішайте всі інгредієнти.
5. Покладіть курчат в пакет, залийте маринадом і залиште на 1-2 години.
6. Розігрійте сковороду, додайте трохи олії і покладіть курчати шкіркою вниз. Зверху покладіть тарілку і притисніть якимось вантажем, наприклад, каструлею з водою. Смажте на невеликому вогні 15 хвилин.
7. Коли шкірка стане золотистою, переверніть птицю і смажте з іншого боку ще 10-15 хвилин. Головне — не робіть великий вогонь і не забудьте вантаж.
8. Для соусу потовчіть в ступці часник з морською сіллю, додайте сметану і розмішайте.
Курча тютюну зі сметаною
Складові
Сметана 1 чайна ложка
Курча 1 штука
Топлене масло 20 г
Часник 2 зубчики
Аджика 50 г
Сіль за смаком
Зелень за смаком
Інструкція приготування 1 годину
1. Тушку промийте, розріжте грудку, курчати розгорніть, при цьому зробіть насічку по хребту з внутрішньої сторони, злегка відбийте, надавши плоску форму, натріть часником, посипте сіллю і перцем.
2. Перед смаженням внутрішню частину змастіть сметаною і покладіть на розігріту з жиром сковороду спинкою вгору, зверху покладіть кришку-прес. Коли внутрішня частина курчати добре зарум’яниться, змастіть спинку сметаною, переверніть її вниз, покладіть прес і смажте до готовності.
3. Готового курчати покладіть на блюдо і оформите зеленню. Окремо подайте соління і гостру аджику.
Аджапсандал з курчам тютюну
Складові
Сіль за смаком
Курча корнішон 2 штуки
Перець мелений чорний за смаком
Паприка за смаком
Хмелі-сунелі до смаку
Баклажани 3 штуки
Картопля 6 штук
Помідори 6 штук
Цибуля ріпчаста 4 штуки
Часник 3 зубчики
Зелень 1 пучок
Інструкція приготування 45 хвилин
1. А улюблений (підглянуто) бере птицю (середнього розміру корнішона), розрізає передню частину, кладе на дошку і злегка відбиває її спеціально існуючим у нас на дачі каменем. Потім присмачує спеціями (НЕ підгледіла, але здогадуюся, що сіллю і перцем. Не здивуюся, якщо хмелі-сунелі в хід йде. Ну, і паприка. Трошки). Ріже багато часнику кільцями і буквально обертає ними птицю, засовуючи чесночінкі в усі Курочкіни місця.
2. Кладе на сильно розпечену сковорідку з розігрітою на ній рослинним маслом (масла трохи), закриває кришкою і зверху кладе той же камінь, сильно його придавлюючи).
3. Смажить недовго, хвилин по 7-10 з кожного боку (або до правильного кольору курочки).
4. У цей час я готую аджапсандал. У мене на тютюну реакція: ад-жап-сан-да-ли 🙂
5. 4-5 картоплин почистити і порізати кубиками. 3-4 головки ріпчастої цибулі порізати (не маленький і не великими квадратиками). Кинути в сковороду, постійно помішуючи.
6. Баклажани (3 штуки) нарізати середнього розміру шматочками. Кинути на розпечену сковороду з розігрітим на ній рослинним маслом (масла пристойно, ложки 3 точно, якщо не більше). Порізати 5-6 помідорів (можна взяти упаковку порізаних шматочками типу Pomito, але влітку краще свіжих).
7. Швидко обсмажити з баклажанами (не забуваємо переворачіть картоплю з цибулею).
8. Змішати баклажани з картоплею, додати 3 зубчики дрібно порізаного часнику і багато зелені (1 пучок). У хід йде кінза, петрушка, напевно, кріп, але не дуже, здається, до місця, майоран і т.п.
Курча по-грузинськи
Складові
Курча 1 штука
Сметана 200 г
Кріп 1 пучок
Часник 3 зубчики
Сіль за смаком
Рослинна олія 1 столова ложка
Сванська суміш за смаком
Інструкція приготування 40 хвилин
1. Курча розрізати по грудях.
2. Скропити рослинним маслом.
3. Натерти сванской сумішшю всередині і зовні.
4. Викласти курчати в сковороду спинкою вгору.
5. Відправити в розігріту духовку і смажити 30 хвилин.
6. обсмажені курчати дістати з духовки. Розрізати на частини.
7. Полити сметанно-часниковим соусом. Для соусу змішати сметану з дрібно порізаним кропом, подрібненим часником і сіллю.
8. Присипати кропом.
Порада
Сванська суміш (сванська сіль) — це грузинська приправа, яка отримала свою назву по місцевості, в якій її виробляли, — Сванетії. Складається з змішаних з крупною сіллю подрібнених прянощів: пажитника, шафрану, кмину, насіння коріандру і кропу. Склад суміші може змінюватися, часто в нього входять також часник і пекучий червоний перець.