Рецепт Дієтична яблучна шарлотка з медом на житнього борошна
Содержание
Рецепт Дієтична яблучна шарлотка з медом на житнього борошна
Складові
Житнє борошно ½ склянки
Вівсяна крупа ½ склянки
Яйце куряче 2 штуки
Гречаний мед 3 чайні ложки
Кефір 1 склянка
Розпушувач 1 чайна ложка
Яблуко 2 штуки
Кориця на смак
Інструкція приготування 1 годину
1. Змішати борошно, розмолоту вівсяну крупу, мед, яйце і білки, додати кефір до консистенції млинцевого тесту.
2. Дати трохи постояти, щоб пластівці набрякли.
3. Додати розпушувач і, за бажанням, корицю (ванілін, какао).
4. Викласти порізані яблука в форму, залити сумішшю.
5. Випікати хвилин 30 в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці.
Порада
Вся шарлотка 1130 ккал, а шматочок — всього 145 ккал! Виходить дивно смачна шарлотка! Можна використовувати вівсяні пластівці, а житнє борошно замінити на пшеничне, але тоді загубиться той самий індивідуальний смак.
Шарлотка з персиками
Складові
Яйце куряче 3 штуки
Цукор 1 стакан
Ванільний цукор 40 г
Вода 2 столові ложки
Пшеничне борошно 1 склянка
Розпушувач ½ чайної ложки
Персики 4 штуки
Вершкове масло 15 г
сіль щіпка
Інструкція приготування 30 хвилин
1. Вимиті персики порізати на шматочки, або віялом, посипати цукром і прибрати в холодильник.
2. Жовтки збити з 0,5 склянки цукру, ванільним цукром і 2 ложками води. Білки також збити з 0,5 склянки цукру і сіллю. Жовтки і білки акуратно з’єднати, додати просіяне борошно, розпушувач і перемішати акуратно лопаткою.
3. Розігріти духовку до 200 градусів.
4. Змастити форму маслом, розкласти персики по дну форми і залити тестом. Випікати 20 хвилин при 200 градусах і ще 10 хвилин, зменшивши вогонь в духовці до мінімуму. Для перевірки готовності можна увіткнути шпажку або зубочистку в пиріг — паличка повинна залишитися сухою. Витягнути пиріг і залишити остигати.
Порада
Раджу для цього пирога брати роз’ємну форму.
Шарлотка з чорного хліба за старовинним рецептом
Складові
Цукор 1 стакан
Яблуко 12 штук
Чорний хліб 2 шматки
Сметана 2 банки
Інструкція приготування 45 хвилин
1. Чорний черствий хліб натерти на тертці так, щоб вийшло 2 склянки крихт.
2. Яблука позбавити від серцевини і шкіри, порізати дольками.
3. У круглу вогнетривку форму викласти шар хлібних крихт, потім — шар яблук і засипати цукром. Потім знову викласти шар крихт, яблука і цукру. Потім облити 2 склянками сметани. Закінчити необхідно хлібним шаром.
4. У розігрітій до 200 градусів духовці випікати шарлотку до тих пір, поки верхній хлібний шар не просочиться як слід сметаною і не зарум’яниться, це займе приблизно 40 хвилин. Подавати шарлотку з теплими жирними вершками.
Міні шарлотка
Складові
Цукор ½ склянки
Яйце куряче 6 штук
Пшеничне борошно 150 г
Яблуко 2 штуки
Банани 1 штука
Вершкове масло 50 г
Сода ½ столової ложки
Інструкція приготування 20 хвилин
1. Збити міксером білки в густу піну.
2. Поступово вмішати жовтки. Добре збити.
3. Потроху додавати цукор і добре перемішувати міксером.
4. Додати соду.
5. Дерев’яною ложкою, потроху додаючи борошно, замісити тісто (міксер бажано не використовувати)
6. Змастити формочки вершковим маслом і викласти на дно тонко порізані фрукти. Вилити тісто, щоб повністю закрило фрукти.
7. Поставити формочки в розігріту до 180 градусів духовку на верхній рівень.
8. Випікати 15-20 хвилин.
Порада
Дуже смачно з вершковим, трохи підталим морозивом.
Шарлотка зі сметанним тестом
Складові
Яйце куряче 3 штуки
Яблуко 8 штук
Пшеничне борошно 1 склянка
Сметана 15% -ва 3 столові ложки
Розпушувач ½ г
Вершкове масло 50 г
Цукор 1 стакан
Інструкція приготування 30 хвилин
1. Збити яйця + цукор + сметана, додати просіяне борошно і розпушувач.
2. Яблука помити, порізати і викласти на змащену маслом форму, залити тестом, випікати 20-30 хвилин.
Полунична шарлотка з сиром
Складові
Полуниця 400 г
Желатин 8 г
Фісташки 50 г
Сир маскарпоне 250 г
Цукор 80 г
Вершки 150 мл
Цукрова пудра 3 чайні ложки
Печиво 24 штуки
Інструкція приготування
1. Замочити желатин. Зробити пюре з 300 грам полуниці і перемішати з сиром, фісташками і цукром. Віджати желатин і розпустити його в каструлі на слабкому вогні. Вливаючи тонким струмком, перемішати желатин з полунично-маскарпоновим кремом.
2. Нарізати половину, що залишилася полуниці і вмішати в масу. Вистелити плівкою дно і боки високої форми об’ємом 1 літр, наповнити кремом шар товщиною 1 см і розкласти по краях печиво (бажано — бісквітне). Заповнити форму кремом і розрівняти. Залишити охолоджувати протягом 2 годин.
3. Частину, що залишилася полуницю нарізати скибочками. Збити вершки. Перекинути шарлотку на тарілку, видалити плівку, покрити бісквітами і прикрасити вершками. Викласти скибочками полуниці краю і поверхня шарлотки, посипати цукровою пудрою.
Шарлотка зі збитими білками
Складові
Пшеничне борошно 250 г
Цукор 250 г
Яйце куряче 5 штук
Яблуко 3 штуки
Вершкове масло 10 г
Гашене сода ½ чайної ложки
Інструкція приготування 40 хвилин
1. Відокремлюємо білки від жовтків. Після чого збиваємо білки в круту піну. Поступово в білки додаємо цукор, жовтки, погашену лимоном соду, борошно, продовжуючи весь цей час збивати. У нас вийшла повітряна маса, за консистенцією нагадує хорошу густу сметану.
2. Очищаємо яблука від шкірки і нарізаємо їх тонкими скибочками, після чого укладаємо в змащену вершковим маслом форму для випікання. Зверху заливаємо сумішшю і ставимо в духовку. Для рівномірності тесту можна почекати близько 5 хвилин, після чого поставити в духовку. Це позбавить вас від того, що середина вийде занадто висока.
3. Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 40 хвилин на середній полиці. Готовність перевіряємо зубочисткою.
Порада
Моїм таку кількість цукру припало до вподоби, для мене — забагато, тому раджу спробувати тісто в міру додавання цукру.
Шарлотка по-царськи
Складові
Пшеничне борошно 1 склянка
Розпушувач тесту 5 г
Яблука «апорт» 2 штуки
Яйце куряче 3 штуки
сіль щіпка
Прозорий мед за смаком
Білий дрібний цукор ⅔ склянки
Цукрова пудра за смаком
Вершкове масло за смаком
Інструкція приготування 1 годину
1. Збити білок з цукром
2. Додати жовтки і сіль. Змішувати до однорідної маси (ідеально в кухонному комбайні або міксером).
3. Поступово додати борошно і розпушувач. Змішати ретельно.
4. Нашинковать в тісто тонкими часточками яблука сорту апорт (великі, червоні, соковиті). Розмішати тісто ложкою, дати постояти 5-10 хвилин.
5. Викласти пергамент в форму для запікання, змастити його вершковим маслом і вилити тісто у форму.
6. Розігріти духовку до 180 градусів, поставити пектися на 40 хвилин до золотистої скоринки.
7. Після можна змастити медом за допомогою кулінарного пензлика і посипати через сито цукровою пудрою.
Порада
Я все роблю в кухонному комбайні, який і збиває, і змішує, і нарізає скибочками яблука. У процесі готування до тексту руками взагалі не торкаюся. Найкраще шарлотка у мене виходить в прямокутної тефлоновим формі. Готовність перевіряється за допомогою зубочистки — вставити до кінця в середину тіста і вийняти. Якщо нічого не прилипло до неї — шарлотка готова.
Проста шарлотка з корицею
Cкладові
Пшеничне борошно 1 склянка
Цукор 1 стакан
Яблуко 3 штуки
Гашене сода ½ чайної ложки
Яйце куряче 3 штуки
Мелена кориця 1 чайна ложка
Інструкція приготування 50 хвилин
1. Розігріти духовку. Відокремити білки від жовтків. Білки збити в міцну піну міксером, поступово додаючи цукор.
2. Продовжувати збивати, додаючи по одному жовтки, потім гашене соду і борошно. Тісто по консистенції має нагадувати сметану.
3. Додати корицю.
4. Почистити і нарізати часточками яблука. Укласти їх на дно змащеної форми.
5. Залити яблука тестом.
6. Поставити пиріг в духовку, розігріту до 180 градусів.
7. Хвилин через 30 перевірити готовність зубочисткою і якщо тісто на ній не залишається — значить готово!
8. Зверху посипати корицею.