Секрети приготування сметанного пирога
Содержание
Усі ласуни люблять пироги. А якщо такий десерт приготувати на сметані, то він вийде повітряним і смачним. Дізнайтеся кілька простих рецептів, з якими впорається навіть починаюча господиня.
Як можна зробити сметанний пиріг?
Як приготувати смачний і нескладний сметанний пиріг? Пропонуємо кілька варіантів.
Варіант перший
Такий пиріг зі сметаною дуже простий у приготуванні. Вам знадобиться:
- 230 г цукру;
- два яйця;
- склянка борошна;
- 270 мл сметани;
- щіпка солі;
- одна ч. л. харчової соди або розпушувача;
- трохи вершкового масла;
- трохи цукрової пудри.
Опис процесу:
- Спочатку яйця треба збивати з цукровим піском, щоб вийшла практично біла повітряна піна.
- В яєчний складу влийте сметану, кладіть сіль і соду (її можна попередньо погасити, але робити це необов’язково, оскільки кисломолочні бактерії і так запустять реакцію). Всі розмішайте.
- Вводите борошно, збивайте тісто блендером. По консистенції воно буде нагадувати не дуже густу сметану, а якщо збити його дуже добре, то пиріг вийде повітряним.
- Приготуйте форму (бажано роз’ємну), її стінки і дно змастіть м’яким маслом. Вилийте тісто.
- Печіть пиріг у духовці при ста сімдесяти градусах 40 хвилин, щоб він став рум’яним. Готовність перевіряється сірником і зубочисткою, яка повинна залишатися повністю сухий після занурення в центр.
- Порада: якщо такий пиріг готувати з жирною сметаною, то він вийде більш ніжним.
Варіант другий
Стане чудовим десертом і практично замінить торт пиріг з вишнею та зі сметанною заливкою. Для його приготування потрібно:
Для тіста:
- півсклянки цукрового піску;
- два неповних склянки борошна;
- 140 г вершкового масла;
- пара яєць;
- ч. л. соди (підійде розпушувач);
- один пакетик ваніліну.
Для заливки сметани:
- яйце;
- 450-500 мл сметани (оптимальний відсоток жирності – 20%);
- дві третини склянки цукру;
- дві ст. л. борошна або крохмалю;
- за бажанням трохи апельсинової цедри для смаку.
На начинку:
- півтора склянки свіжої або замороженої вишні.
Інструкція:
- Спочатку потрібно приготувати пісочне тісто. Масло слід розм’якшити, залишивши його на годину-дві в досить теплому приміщенні або за кілька годин вийнявши з холодильника. Розтоплювати його не треба. Масло збийте з цукром, щоб останній повністю розчинився. Додайте яйце, ванілін і розпушувач або погашену лимонним соком соду. Нарешті, вводите борошно і місіть руками тісто, щоб воно стало еластичним і перестало липнути. При необхідності додайте ще борошна. Тісто на півгодини відправте в холодильник, щоб було легше з ним працювати.
- Займіться начинкою: вишню вимийте, вийміть кісточки. Якщо вона заморожена, потрібно розморожування.
- Приготуйте ніжну сметанную заливку, яка буде нагадувати крем. Це просто: сметану З’єднайте з яйцем, борошном, цукром, цедрою. Все акуратно розмішайте, але не збивайте, щоб маса не стала занадто рідкою.
- Підготуйте форму, змастіть маслом. Вийміть з холодильника тісто, розкачайте в пласт і викладіть у форму, розподіливши по дну і оформивши досить високі бортики.
- На основу розкладіть вишню рівним шаром, а потім залийте ягоди готової заливкою.
- Пиріг буде дбати при 180 градусах приблизно годину. Він буде повністю готовий, коли серединка застигне і стане пружною.
Варіант третій
З домашньою сметаною можна приготувати знаменитий яскравий пиріг «Зебра». Для цього підготуйте:
- стакан домашньої жирної сметани;
- два великих або дрібних 3 яйця;
- півтори склянки борошна;
- стакан цукру;
- 70 р масла;
- 3 ст. л. какао;
- ванілін;
- неповна чайна ложка соди.
Інструкція:
- Першим кроком буде збивання яєць з цукром до отримання пухкої білої піни.
- У сметану покласти соду, залиште ненадовго, щоб вона погасилась молочнокислими бактеріями.
- Масло розімніть або розтопіть, введіть його в сметану, а потім додайте яєчну масу. Додавайте борошно, коли місили тісто міксером.
- Тепер отримане негусте тісто треба розділити на дві частини: в одну з них додайте какао і збийте суміш, щоб вона набула коричнюватий відтінок.
- Візьміть форму, дно і стінки змастіть маслом. І починайте формувати пиріг. Для цього по черзі по дві столові ложки лейте світле і темне тісто.
- Обережно вставте форму в духовку, щоб шари не змішувалися. Випікайте пиріг при ста вісімдесяти градусах сорок хвилин.
Варіант четвертий
Можна приготувати сметанний пиріг з яблуками. Вам потрібно:
- пара склянок борошна;
- склянка сметани;
- яйце;
- 240 г цукру;
- 140 г вершкового масла;
- п’ять яблук;
- третина чайної ложки кориці;
- половина ч. л. пекарського порошку (сода цілком підійде).
Приготування:
- Масло слід збити з половиною всього обсягу цукру. Воно має бути м’яким, тому його завчасно дістаньте з холодильника. Далі додайте половину склянки сметани і соду (погасити її не потрібно, так як використовується кисломолочний продукт). Потім вводите попередньо просіяне борошно. Місіть тісто, яке повинно вийти у вас досить м’яким.
- Круглу форму потрібно змастити незначною кількістю масла. Укладіть тісто, розподіливши його по дну і оформивши бортики.
- Яблука почистіть, серцевини виріжте. Поріжте фрукти скибочками і розкладіть їх по тесту, зверху посипте корицю.
- Зробіть заливку, з’єднавши залишилися цукор і сметану, а також яйце. Цією сумішшю залийте яблучка.
- Печіть пиріг в духовці при 170 градусах близько сорока хвилин.
- При бажанні зверху присипте десерт цукровою пудрою.
Варіант п’ятий
Цей рецепт сметанного пирога з лимоном не менш простий, ніж всі інші. Підготуйте:
- два склянки борошна;
- 250 мл сметани;
- 90 р масла;
- стакан цукру;
- три яйця;
- ч. л. соди;
- лимон.
Опис процесу:
- Для початку займіться лимоном. З нього потрібно зняти цедру, не зачіпаючи білу частину шкірки, яка може гірчити. Вам буде потрібно приблизно три столові ложки, відкладіть таку кількість. Вичавіть сік, він буде потрібно в повному обсязі.
- Всі сухі компоненти з’єднайте, змішайте, а ще краще просіяти: це додасть пирога пишність і ніжну текстуру.
- Тепер додайте сметану і місіть тісто. Також вводите і м’яке вершкове масло (щоб воно стало таким, його потрібно заздалегідь вийняти з холодильника). Вбивайте яйця і продовжуйте замішування. У вас утвориться однорідна маса, в яку потрібно ввести лимонну цедру і сік. Знову все розмішайте.
- Підготуйте деко або форму, змастіть маслом, при бажанні трохи присипте борошном або манкою для отримання хрусткої скоринки.
- Викладайте тісто, розрівнюйте його і відправляйте пектися в духовку приблизно півгодини при ста вісімдесяти градусах. Поверхня повинна придбати рум’яність.
- Ароматний і повітряний пиріг готовий!
Тепер ви зможете зробити масу смачних сметанних пирогів. Балуйте себе і свою сім’ю!
loading…
loading…