Яка норма жирів в день для людини?
Содержание
Всі ми прекрасно знаємо, що для того, щоб організм працював правильно, а ми почували себе добре, треба повноцінно харчуватися. Серед життєво необхідних речовин значаться білки, жири і вуглеводи.
Але так як останнім часом людство стало особливо стурбоване проблемою зайвої ваги, то по всьому світу серед тих, хто мріє скинути зайві кілограми, почалася своєрідна компанія з винищення жирів. А це, як показує практика, загрожує серйозними наслідками для здоров’я. Саме тому ми вирішили з’ясувати, яку роль вони відіграють у нашому організмі, і які норми їх споживання.
Важливий компонент
Відразу скажемо, що без жиру існування людини неможливе. А тому відмовитися від нього повністю – означає приректи себе на повільну смерть. Так для чого ж потрібен цей елемент?
- Енергія. Жири – один з головних джерел енергії. Вони дають в два рази більше калорій, ніж білки і вуглеводи, а значить, і вдвічі більше енергії. Отримуючи корисні речовини, організм спочатку витрачає запас вуглеводів, а коли він вичерпується, на допомогу приходить запас жирів. При його відсутності в організмі починаються руйнівні процеси.
- Засвоєння вітамінів. Вітаміни А, С, Е і К не засвоюються організмом в чистому вигляді, так як є жиророзчинними, а ми потребуємо в них щодня. І щоб отримати з них максимальну користь, необхідні ліпіди.
Наприклад, бета-каротину з моркви в чистому вигляді засвоюється менше ніж на 20%, а якщо у моркву додати невелику кількість рослинної олії, то цифра зросте до 60-90%.
- Захист внутрішніх органів. Якщо б у нашому організмі повністю був відсутній цей елемент, наслідки навіть самих легких травм були б набагато серйозніше. Все тому, що він створює особливу плівку, яка надійно захищає внутрішні органи і здійснює їх підтримку.
- Контроль почуття голоду. Жири перетравлюються набагато довше, залишаючись у шлунку, тим самим забезпечуючи відчуття ситості. Саме тому навіть сама жорстка дієта повинна містити невелику кількість жирів, щоб ви могли контролювати почуття голоду і не хапатися постійно за перекуси.
- Відчуття смаку. Щоб насолодитися справжнім смаком страв, нам потрібні ліпіди, саме вони дозволяють відчути структуру продуктів та їх склад. Тому не дивно, що смажена і жирна їжа завжди здається смачніше.
Правильний баланс
Для того щоб визначити кількість ліпідів, яке повинен вживати чоловік в день, необхідно знати його вагу. Залежно від цього можна вирахувати норму, межі якої знаходяться в межах 0,7 – 2 г на 1 кг маси.
При нормальній вазі
Якщо вага в нормі, тоді в середньому цей показник буде перебувати на позначці 1 г/кг. Таким чином, при масі до 60 кг добова норма вживання жирів для людини буде становити 60 р.
Надмірна вага природно тягне за собою зменшення такого показника до 0.7-0.8 г/кг.
Але варто врахувати два важливих моменти:
- Максимальна кількість споживаних в добу ліпідів не повинно перевищувати 70 г (навіть якщо ваша вага становить 80 кг, то 70 г буде достатньо для нормального функціонування організму).
- Щоб через деякий час не дивуватися обвислим боків і збільшення параметрів талії і стегон, варто вживати продукти з правильним балансом омега-3 і омега-6 жирних кислот.
Для тих, хто худне
При схудненні кількість ліпідів необхідно знизити. У середньому вона повинна становити 40-50 г на добу, але все знову-таки залежить від маси тіла і фізичної активності. Варто взяти до уваги і той факт, що людям, що мають середні показники ваги (55-58 кг) не рекомендовано вживати менше 30 г жирів.
Поділ за статевою ознакою
Свої особливості є і в цьому випадку. Так, для чоловіків добова доза коливається в межах 4-18% від маси тіла. А для жінок показники дещо вищі, і складають 18-28%.
Де їх шукати?
Головними джерелами ліпідів є рідкі масла, але також корисні жири можна знайти і в інших продуктах:
- горіхи;
- шоколад;
- свинина;
- молоко;
- вершкове масло.
Тим, хто бореться із зайвою вагою, потрібно зменшити вживання жирів тваринного походження, але не відмовлятися від них зовсім, так як холестерин, що входить до їх складу, є важливим компонентом для синтезу гормонів.
Існує декілька простих способів зменшити споживання «шкідливих» для організму ліпідів, які сприяють появі зайвої ваги:
- відмовитися від смажених на олії страв і віддати перевагу запечений у духовці;
- прибирати з м’яса жирові прошарки при обробленні і шкіру з птиці;
- забути про фастфуді, і копчених ковбасних виробах.
Наш організм – дуже складний механізм. Але природа все влаштувала таким чином, щоб при будь-яких проблемах ми могли розпізнати його сигнали. Прислухайтеся до себе, і пам’ятаєте, як дерево потребує постійних добривах і поливі, так і людині необхідно достатня кількість корисних речовин. Будьте здорові!
loading…
loading…