3832 Аніс і бадьян у чому різниця

Аніс і бадьян у чому різниця



Чим відрізняються бадьян і аніс?

Бадьян ще називають зірчастим анісом, а в кулінарних рецептах обидві ці спеції вважаються взаємозамінними. Багато людей вважають, що бадьян і аніс — це взагалі одне і те ж, але насправді це не так. В даній статті представлено опис і користь кожній з цих культур, основні відмінності між ними і рекомендації по використанню цих спецій.

Опис і особливості культур

Щоб встановити відмінності між цими рослинами, потрібно спочатку вивчити ботанічний опис цих культур. Головними відмінностями бадьяна від анісу є зовнішній вигляд і різні характеристики рослин, а також території їх зростання.

Бадьян

Природною територією зростання бадьяна є Північна Америка, Індокитаї та Південно-Східна Азія. Тут це дерево росте в умовах жаркого клімату і може формувати справжні зарості.

Опис бадьяна:

  1. Висота дерева досягає 10 м, а його розлогі гілки і темно-зелені шкірясті листя ланцетової форми утворюють густу пірамідальну крону.
  2. Довжина листя може досягати 9 см, а при їх розтиранні відчувається легкий і свіжий аромат.
  3. Дерево зацвітає тільки через 5 років після посадки. Суцвіття складаються з ніжних квіток з безліччю білих або світло-жовтих пелюсток.
  4. Плоди пофарбовані в бурий колір і дерев’яніють по мірі дозрівання. Збирати їх можна лише через 15 років після посадки рослини.
  5. Всередині кожного плоду знаходяться насіння, які часто використовують в кулінарії і медицині в якості солодкого і свіжого ароматизатора.
  6. Розмноження рослини відбувається за допомогою насіння — вони розсипаються навколо дерева після дозрівання плодів.

На відміну від бадьяна, аніс можна зустріти по всій території Росії, Європи та Північної Америки. По запаху він трохи нагадує фенхель. Ця рослина добре переносить перепади температур і може рости в умовах будь-якого клімату.

Характеристика рослини:

  1. Аніс належить до однорічних трав’янистих рослин, а його висота його прямого стебла не перевищує 70 див. Поверхня стебла рослини покрита невеликим пушком.
  2. Форма листя залежить від їх розташування. Нижні листки мають ниркоподібну форму з зубчастими краями, середні складаються з трьох клиноподібних частин, а верхні розділені на 3-5 лінійних сегментів.
  3. Коріння анісу йдуть глибоко в землю, а верхівка стебла прикрашена суцвіттям у вигляді складного парасольки, яке робить його трохи схожим на кріп.
  4. Період цвітіння припадає на червень і початок липня. Парасольки суцвіть складаються з дрібних непоказних квіток білого кольору.
  5. Плоди мають довгасту форму, а їх довжина становить близько 4 мм. Дана культура починає плодоносити у серпні.
  6. Аніс розмножуються за допомогою насіння, які розсипаються по землі навколо рослини в результаті розтріскування дозрілих плодів.

Чим відрізняється бадьян від анісу

У кулінарії бадьян і аніс вважаються взаємозамінними спеціями, так як надають готовому блюду однакові смакові нотки і аромат. Але при використанні в медичних цілях їх не завжди можна вважати аналогами — ці спеції мають відмінності в хімічному складі. Крім того, вони помітно відрізняються між собою ззовні і мають певні особливості застосування.

Зовнішній вигляд

При розгляді можна помітити характерні зовнішні відмінності плодів і насіння анісу і анісу. Для обох спецій характерні солодкуваті смакові нотки і приємний свіжий аромат анісовий смак відрізняється більшою насиченістю, а бадьян має більш стійкий запах.

Опис зовнішнього виду плодів і насіння анісу:

  • плоди мають яйцевидну форму і пофарбовані в сіро-коричневий колір;
  • всередині кожного плоду міститься 2 насінини;
  • насіння і невеликі довгасті, трохи схожі на кмин;
  • поверхня насіння забарвлена в темно-зелений колір.

Особливості зовнішнього виду плодів і насіння анісу:

  • коричневі плоди складаються з 8-12 листівок, які мають форму човники і розташовані навколо осі у формі зірки;
  • кожен плід містить 8-12 насіння (по 1 в кожній листівці);
  • насіння мають невеликий розмір і круглу форму;
  • поверхня насіння тверда і блискуча, коричневого кольору.

Хімічний склад

Схожість смакових якостей і лікувальних властивостей даних спецій пояснюється тим, що в складі кожної з них є анетол — один з основних інгредієнтів ефірних масел. Він є причиною солодкого смаку і приємного аромату обох приправ, а також пояснює їх лікувальну дію на людський організм. Але при порівнянні хімічного складу і харчової цінності цих спецій стають помітні деякі відмінності між ними.

Калорійність бадьяна становить 337 ккал на 100 р.

Харчова цінність продукту:

  • білки — 18 г;
  • жири — 16 г;
  • вуглеводи — 50 г;
  • харчові волокна — 0 г;
  • вода — 0 р.

До складу бадьяна також входять такі компоненти:

  • вітаміни (А, В1, В2, В5, В6, В9, С і РР);
  • мікроелементи (селен, залізо, цинк, марганець, мідь);
  • макроелементи (калій, магній, кальцій, фосфор);
  • насичені жирні кислоти;
  • моно — і поліненасичені жирні кислоти.
Читайте ще:  Плюсы и минусы отдыха на Багамах

Аніс має таку ж калорійність, як і бадьян, але містить менше вуглеводів.

Харчова цінність спеції:

  • білки — 17,6 г;
  • жири — 15,9 г;
  • вуглеводи — 35,4 г;
  • харчові волокна — 14,6 г;
  • вода — 9,54 р.

Особливості хімічного складу анісу:

  • вітаміни (А, В1, В2, В5, В6, В9, С і РР);
  • мікроелементи (залізо, марганець, мідь, селен, цинк);
  • макроелементи (калій, кальцій, магній, натрій, фосфор);
  • насичені жирні кислоти;
  • моно — і поліненасичені жирні кислоти (Омега-9 і Омега-6).

Застосування

Бадьян і аніс широко застосовуються в медицині та кулінарії, але мають деякі відмінності у використанні. Вони пов’язані з тим, що кожна спеція має своїми особливими властивостями і по-різному впливає на організм людини.

Головні відмінності у використанні цих продуктів:

  1. Основна частина корисних властивостей бадьяна зосереджена в його корені, а насіння містять значно менше корисних речовин. У анісу можна використовувати тільки насіння.
  2. Лікарські засоби з анісу відрізняються більш м’яким впливом на організм, а бадьян надає більш потужний вплив на людину і має серйозні протипоказання.
  3. У кулінарії найчастіше використовується аніс, так як він має приємний смак і аромат, а смакові якості бадьяна можуть змінюватися під час термічної обробки страви.

Бадьян широко використовується для таких цілей:

  • лікування хвороб нирок і сечового міхура;
  • зменшення болю в горлі під час захворювань верхніх дихальних шляхів;
  • зниження температури тіла під час лихоманки за рахунок рясного потовиділення;
  • стимулювання роботи органів травної системи;
  • розрідження і легке виведення мокротиння з бронхів під час кашлю;
  • позбавлення від паразитів, що живуть всередині людського організму;
  • приготування ароматних супів, бульйонів і маринадів;
  • поліпшення смакових якостей і аромату солодкої випічки, варення.

Аніс часто використовується для таких цілей:

  • лікування порушень роботи кишечника і хворобливих спазмів у шлунку;
  • усунення кашлю під час застуди;
  • нормалізація менструального циклу у жінок;
  • зняття нервового напруження і боротьба з безсонням;
  • усунення запальних процесів в очах;
  • приготування ароматних маринадів, м’ясних страв і гарнірів;
  • приготування вишуканої випічки;
  • виробництво ароматизаторів для косметики і засобів особистої гігієни.

Походження

Бадьян вперше почали використовувати в Азії. Його додавали в якості спеції під час приготування різних страв, а також використовували для створення лікувальних засобів. На територію Європи ця спеція була завезена не відразу, проте вона швидко завоювала популярність і стала дуже дорогою приправою. У Росії його почали застосовувати з XVI століття для приготування солодкої духмяної випічки і лікарських препаратів від кашлю.

Аніс був відомий ще в Давньому Єгипті широко використовували для виготовлення ефірного масла. Вона володіла цілющими властивостями, сприятливо впливаючи на роботу травної системи. З насінням рослини було пов’язано безліч забобонів, їм приписували потужні омолоджуючі властивості. На території Росії плантації цієї культури вперше з’явилися у ХІХ столітті, а потім культура одержала масове поширення і стала вирощуватися для експорту в інші країни.

Що корисніше?

І аніс, і бадьян можуть надавати благотворний вплив на організм, якщо правильно їх використовувати. Тому неможливо однозначно відповісти, яка з цих двох спецій є більш корисною. Кожна з них може використовуватися для лікування певних захворювань, але тільки після консультації з лікарем. У кулінарії вибір між цими двома спеціями здійснюється в залежності від того, якими смаковими характеристиками кухар хоче наділити конкретне блюдо.

Рекомендації з приготування

Бадьян і аніс відносяться до солодких спецій, які широко застосовуються в кулінарії.

Спосіб їх використання залежить від того, яке блюдо потрібно приготувати:

  1. Під час приготування випічки аніс використовують для посипання готового виробу, а насіння анісу перемелюють і додають в тісто.
  2. Для отримання смачних консервованих компотів і соків досить покласти в кожну банку пару зірочки бадьяна.
  3. Під час приготування рибних і м’ясних страв рекомендується використовувати перемелене насіння анісу в поєднанні з коріандром і лавровим листом.
  4. У варення можна додати трохи меленого бадьяна за 15 хвилин до кінця приготування.
  5. Для посилення аромату овочевих рагу за кілька хвилин до готовності в них кладуть насіння анісу.
  6. М’ясні страви можна посипати перемеленим бадьяном в кінці приготування.
  7. Щоб надати випічці з цільнозерновий і житнього борошна неповторний аромат, у тісто додають насіння анісу, фенхелю і кмину.
  8. Найкраще смак анісу поєднується з цибулею, часником і перцем.
  9. Під час приготування консервованих овочевих заготівель насіння анісу викладають зверху в банку для більш насиченого аромату.
  10. Для приготування ароматного чаю або кави можна додати невелику зірочку бадьяна під час заварювання напою.

У медичних цілях з насіння цих рослин готують цілющі відвари і настої, заливаючи спеції окропом. Для компресів іноді застосовують ефірні олії з цих рослин, які змішують з іншими інгредієнтами згідно рецептами.

Отже, бадьян і аніс є абсолютно різними рослинами, але мають багато спільних корисних властивостей. Вивчивши хімічний склад кожної з цих спецій і використовуючи рекомендації щодо їх застосування, ви зможете приготувати багато смачних і ароматних страв, а також збагатити свій організм корисними речовинами.

Аніс і бадьян

Найчастіше аніс і бадьян приймають за одну і ту ж спецію з різними назвами. У багатьох друкованих виданнях можна зустріти яскраві описи того, що бадьян – це насіння анісу.

Плутанина з анісом і бадьяном має досить цікаву історію. Спочатку на Русі була відома одна спеція — аніс. Бадьян ж завезли набагато пізніше. За подібність його почали називати насінням анісу, бадьяном анісовим, іншим сортом рослини і т. д.

Читайте ще:  Як вибрати правильний шоколад?

Насправді ж це два абсолютно різних, несхожих один на одного рослини.

Аніс і бадьян: в чому різниця?

Головною відмінністю бадьяна і анісу є їх походження. На фото рослин легко можна зрозуміти, що вони відносяться до різних сімейств.

  • Аніс — однорічна рослина з сімейства зонтичних.
  • Бадьян — дерево, під час цвітіння якого з’являються плоди. Після повного висихання плоди перетворюються в невелику зірочку, яка і є спецією.

Виходячи з цього, неважко зрозуміти, в чому різниця даних спецій зовні. За своїм лікувальним властивостям аніс і бадьян дуже схожі. Настоянки на цих рослинах володіють сильним зігріваючим ефектом, чудово допомагають при захворюваннях кишечника і травної системи. Фахівці не рекомендують зловживати подібними спеціями вагітним жінкам, так як є ймовірність алергії і кровотечі.

Серед головних пунктів, чим відрізняються спеції, можна відзначити, що бадьян має також сильним антибактеріальним впливом. Наявні в його складі ефірні олії застосовуються у виготовленні препаратів для лікування запальних процесів, лихоманок, ангіни і т. д.

Як відрізнити бадьян від анісу?

Різниця між смаками бадьяна і анісу мінімальна: з-за цього і їх багато плутають. Якщо мова йде не про мелених спеціях, то відрізнити їх простіше простого: бадьян — це великі зірочки, а аніс — більш дрібні пелюстки, схожі на кріп.

У молотом вигляді, а вже тим більше в готовій страві або напої, розрізнити спеції дуже важко. І все ж бадьян має трохи гіркуватим присмаком, ніж аніс.

Обидві спеції чудово розкриваються в соліннях, вареннях, настоянки, а також просто як доповнення до класичних приправам. Якщо ви не можете вирішити, який з варіантів краще підійде для приготування спиртних напоїв, то можна використовувати і аніс, і бадьян.

Правильне використання спецій – це запорука отримання смачних і ароматних страв і напоїв!

Що таке бадьян і в чому користь приправи у вигляді зірочки: застосування і особливості

Бадьян — це така рослина сімейства Лимонниковые, яке часто плутають з анісом за подібність запаху. Латинська назва — иллициум. Також бадьян називається зірчастим або китайським анісом. Вперше рослина стали використовувати як приправу в Китаї. З XVI століття про нього дізналися європейці. Тепер рослину широко використовують у кулінарії, медицині, з побутовою метою.

Що таке бадьян

Бадьян справжній — це невелике вічнозелене дерево, що дає плоди. Родом з Північної Америки та Східної Азії. Квітки бадьяна поодинокі, мають форму конуса, утворені двома рядами пелюсток білого або жовтуватого кольору. З квітки утворюється плід, який виглядає як зірочка з шістьма променями. Промінчик формою нагадує човник. У кожній часточці плоду міститься гладке блискуче насіннячко.

Дерево проростає із насіння. Рости бадьян воліє в лісах, чагарникових заростях. Плодоношення починається після п’ятого року зростання. Але збирати плоди рекомендують тільки з дерев, які досягли п’ятнадцятирічного віку — вони більш ароматні.

Рослина містить комплекс корисних речовин:

  • вітаміни групи В, аскорбінову і шикимовую кислоти;
  • мікроелементи — мідь, марганець, залізо;
  • ефірні масла;
  • таніни;
  • полісахариди.

Калорійність насіння — 337 ккал на 100 грам. Харчову цінність приправи складають:

  • білки — 17,6 г;
  • вуглеводи — 35,5 м;
  • жири — 15 р.

Смак спеції багатогранний гіркувата, з кислинкою або злегка солодкий.

Види і сорти

Існує більше 30 різновидів рослини. Більшість з них отруйні і непридатні для використання. До таких відноситься дикий аніс, який росте на Кавказі. Він дуже схожий на їстівне рослина, але є отруйним для людини. Вирізняють його з сильним неприємним запахом квіток. З кулінарної, лікувальної або косметичною метою застосовують бадьян дрібноквітковий.

Плоди рослини вживають у різних формах:

  • екстракт анісу — це його ефірне масло, отримане шляхом дистиляції;
  • цілі насіння анісу — всередині плодів або без них;
  • аніс мелений — розтерте насіння.

Свіжі плоди не використовують, тільки в сушеному вигляді вони одержують максимальний аромат.

Ефірна олія анісу зірчастого

Методом парової дистиляції з плодів рослини одержують ефірну олію. Воно являє собою безбарвну або трохи жовту рідину, що володіє характерним запахом, гіркуватим смаком. Для отримання літра масла потрібно 20 кг плодів.

Використовують в аромотерапії для поліпшення настрою, полегшення дихання, зменшення головного болю. Маслом натирають скроні або поміщають його в аромалампу. Застосовують масло в косметології, збагачуючи їм крем для обличчя або тіла, бальзам для волосся.

Бадьян і аніс — в чому різниця

Бадьян називають зірчастим анісом, щоб відрізнити його від справжнього анісу (бедренца анісового). Рослини мають схожий запах, але у анісу він більш виражений, насичений.

Відмінності є в будові плодів — у анісу вони овальні, складаються з двох частин, а у нагадують зірочку бадьяна. Бедринець росте кущем, тоді як бадьян є невеликим деревом.

В продовження теми відмінностей відео:

Корисні властивості

Приправа має приємними ароматичними і смаковими якостями. Також рослина надає оздоровлюючу дію на організм людини:

  • покращує апетит;
  • регулює роботу кишечника;
  • зменшує газоутворення;
  • стимулює сечовипускання;
  • заспокоює;
  • зміцнює імунітет.

Для жінок спеція корисна тим, що полегшує передменструальний синдром, стимулює вироблення естрогенів, сприяє регуляції менструального циклу. Ефірне масло покращує стан шкіри, роблячи її пружною.

Читайте ще:  Алоэ от насморка для детей рецепт

Корисно рослина для чоловіків — воно підвищує потенцію, покращує стан простати.

Про корисні властивості спеції дивіться відеоогляд:

Протипоказання та можливу шкоду

При використанні бадьяна слід враховувати співвідношення користі і шкоди. У невеликих кількостях приправа безпечна, приносить користь. Але якщо зловживати спецією, використовувати її не за призначенням, виникають небажані реакції.

Надмірне вживання в їжу викликає алергію, болі в животі, порушення стільця. У людей з хронічними захворюваннями легенів виникає задишка. При постійному вдиханні ефірних парів виникає головний біль.

Приправа протипоказана дітям віком до п’яти років, вагітним жінкам, людям з індивідуальною непереносимістю. Зовнішньо засіб не рекомендують використовувати при наявності шкірних захворювань в період загострення.

При вагітності

Вагітним жінкам вживання великої кількості спеції протипоказано. Активні речовини рослини можуть вплинути на тонус матки, сприяти передчасних пологів. У період грудного годування спеція дозволена, але в обмеженій кількості. Бадьян стимулює вироблення грудного молока, але може зробити його гіркуватим.

Застосування бадьяна

Плоди і насіння використовують переважно в кулінарії, додаючи в м’ясні страви, випічку, гарячі напої. Відвар рослини застосовується з лікувальною метою при захворюваннях легень, порушення обміну речовин. Косметологи цінують зірчастий аніс за його властивість покращувати стан шкіри.

В кулінарії

Додають насіння анісу в різноманітні страви. Спеція поєднується з м’ясом, рибою, солодкими десертами та випічкою. Надає приємний смак гарячих напоїв — чаю, кави, глінтвейну.

  1. Чай з додаванням приправи стає смачніше, набуває корисні властивості. У заварювальний чайник насипають чорний або зелений чай, кладуть кілька насіння рослини, паличку гвоздики, цедру апельсина. Заварюють гарячою водою, але не окропом. Наполягають 7-10 хвилин.
  2. Тонкий аромат спеції вигідно підкреслює смак кави. Для приготування смачного напою 2 столові ложки кави кладуть у турку, додають дві зірочки бадьяна, по щіпці кориці і кардамона. Заливають склянкою води, на повільному вогні доводять до кипіння.
  3. Бадьяновая спиртова настоянка підходить для додавання в чай або каву. 10 грам плодів подрібнюють, заливають склянкою горілки. Настоюють три тижні.
  4. Приправу у вигляді зірочки застосовують для приготування глінтвейну. Її поєднують із кардамоном, корицею, імбиром і гвоздикою.

В Азії жодна страва не обходиться без додавання ароматною спеції. Вона поєднується з яловичим супом, запеченою качкою або свининою. Спеції додають до густим пряних соусів для м’ясних страв. Також бадьян додають при випіканні пряників, пасок, фруктових пирогів.

Бадьян — незамінний компонент під час закатування овочів і фруктів на зиму. Спеція здатна продовжувати термін зберігання домашніх заготовок. Її додають при маринуванні огірків, помідорів, варінні варення. Так як аромат спеції насичений, беруть одне насіння на літр розсолу або цукрового сиропу.

Якщо спеції немає під рукою, замінити насіння анісу можна приправами, схожими за запахом. Це аніс звичайний, кмин або коріандр.

До перегляду як готувати каву з даної спецією:

В побуті

Яскравий запах спеції дозволяє застосовувати її при боротьбі з комахами. Екстракт анісу входить до складу деяких репелентів від комарів, мошок, гедзів. Плоди розкладають у приміщенні, щоб відлякати комах. Насіння допомагають позбавитися від запаху вогкості, цвілі.

В медицині

Шікімовая кислота, що знаходиться в рослині, має противірусну дію, зміцнює імунітет. На її основі розроблені препарати проти грипу.

Екстракт анісу володіє відхаркувальною дією, входить до складу багатьох препаратів від кашлю. Бадьян від кашлю можна приготувати самостійно. Щіпку насіння заварюють склянкою окропу, дають охолонути. Стакан настою випивають протягом дня.

Використовують аніс для схуднення, так як він регулює обмін речовин, допомагає швидше виводити жир з організму. Людям, що бажають скинути зайву вагу, рекомендують додавати спецію до напоїв або пити настій насіння вранці.

Біологічно активні речовини приправи мають протипаразитарну дію. Її рекомендують вживати для профілактики гельмінтозів.

Приправа допомагає позбутися від неприємного запаху з рота.

Про застосування в медицині даної спеції дивіться коментар лікаря:

У косметології

З косметичною метою застосовують ефірне масло. Воно концентроване, в нерозведеному вигляді викликає роздратування шкіри. Тому кілька крапель олії змішують з кремом для обличчя або тіла, шампунем і бальзамом.

Ефірне масло робить шкіру гладкою, пружною, зменшує кількість зморшок, освітлює пігментні плями. Волосся стають слухняними, блищать, легко розчісується.

Вибір і зберігання

При купівлі слід віддавати перевагу цілим плодам. Вони коштують дорожче, але зате можна бути впевненим у достовірності приправи.

Якщо знадобиться порошкова спеція, її легко зробити самостійно, подрібнивши насіння ступкою. Зберігають спеції у герметично закритій банці. Термін придатності не обмежений, але виробники вказують 2-3 роки.

Вирощування

Бадьян воліє теплий вологий клімат, піщану або чорноземний грунт. Щоб виростити дерево на домашньому садовій ділянці, спочатку насіння садять в невеликий горщик. Перебувати воно повинно будинку, росток регулярно поливають. Коли деревце зміцніє, його переносять на ділянку. Пересадку роблять в теплу пору року — у травні або червні. Місце повинно бути зеленим, рослина не любить яскравих сонячних променів.

Бадьян — ароматна приправа, яка добре поєднується з м’ясними, рибними, солодкими стравами. Гарячим або алкогольних напоїв він надає тонкий солодкий аромат. Екстракт плодів використовують для лікування бронхіту, безсоння, кишкових розладів.

А ви використовуєте спецію при готуванні страв або в лікувальних цілях? Діліться своїм досвідом в коментарях і не забувайте розказати статті про друзів із соціальних мереж.

Джерела:

http://fermer.blog/bok/ogorod/anis/4786-razlichie-badjana-i-anisa.html
http://specyi.ru/anis-i-badyan.html
http://pripravit.ru/opisanie/badyan-chto-eto-takoe

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top