Що таке кухня ф’южн?
Звичні для нас кулінарні традиції, безсумнівно, важлива частина нашого життя. Це приносить нам справжнє гастрономічне задоволення. Але ж кулінарний світ, як і наше життя, багатогранний і дуже цікавий, і експерименти ‒ його невід’ємний атрибут. Пропонуємо відійти від звичного меню, і відкрити для себе кухню ф’южн.
Безмежні можливості для творчості
Деякі вважають це кулінарний напрям віянням моди, інші ‒ чудовим винаходом, що дозволяє поєднувати різні технології. Але спробувавши один раз страви в стилі ф’южн, ви точно запам’ятаєте цей смак назавжди.
«Fusion» в перекладі з англійської означає «змішання», «злиття». Новатори і консерватори вже більше двох десятків років сперечаються про можливість поєднання продуктів з різних регіонів, але, тим не менш, кращі традиції Сходу і Заходу, об’єднані в одному блюді, успішно завойовують світову популярність.
Головними особливостями ф’южн-кухні є:
1. Пристосування автентичних рецептів під сучасні смаки. Самим яскравим прикладом може послужити салат «Олів’є». Традиційно в нього клали ракові шийки, після замінили їх ковбасою, а ще пізніше стали додавати замість неї креветки.
Важлива тут також і презентація. Якщо гостей вже не здивувати листкової оселедцем під шубою, то чому б не подати її у вигляді ролів або загорнутої в налисники.
2. Змішування несумісних на перший погляд продуктів. Але не потрібно думати, що додавши замість фаршу в пельмені креветки, ви отримаєте гастрономічний шедевр. Тут велику роль відіграє особливу «чуття» і кулінара знання. Неможливо експериментувати, якщо ви не знаєте про правильної сполучуваності продуктів. До того ж, інгредієнти одного страви повинні поєднуватися не тільки за смаком, але і за структурою. Для цього кухарі в ресторанах, беруться за справу, повинні володіти інтуїцією стосовно «смакової гармонії», і мати достатній досвід в кулінарній справі. Апельсини і помідори, карамелізований цибулю і свіжа вишня, морепродукти з соусом з ківі ‒ це лише деякі варіанти незвичайних поєднань.
3. Зміна технології приготування із збереженням традиційної назви. Жителі Японії і Китаю часто приходять у стан шоку, коли бачать, що в меню наших ресторанів під гордою назвою «суші» криються якісь роли з беконом, омлетом і іншими національними «смакотою». А адже вони апріорі не можуть містити ніяких м’ясних інгредієнтів, виключно морепродукти.
Часто така адаптація відбувається, коли у кухаря під рукою не знаходиться потрібного продукту, який часто буває неможливо дістати навіть в межах країни. Так і народжуються авторські незвичайні страви.
Ніколи не пробували морозиво з чорним перцем? А суп з грушами? Це тільки маленька частина незвичайних і дуже смачних рецептів, які складають ф’южн-кухні. І якщо ви любите кулінарні експерименти, то просто зобов’язані їх спробувати. Приємного апетиту!
loading…
loading…