Чим корисні Омега 3, 6 і 9?
Жирні кислоти Омега-3, 6 і 9 є необхідними елементами, які надходять в організм з риб’ячим жиром і деякими натуральними рослинними оліями. Ці елементи відіграють важливу роль у різних біологічних процесах організму, але не синтезуються їм, тому обов’язково повинні щодня надходити з їжею.
Омега-3 і 6 входять в групу поліненасичених жирів, а Омега-9 відноситься до групи мононенасичених. Вживання цих добавок позитивно позначається на здоров’ї і відновлює природний баланс.
Що таке НЖК і де вони містяться?
Найбільш важливими НЖК, що належать до групи Омега-3 є:
- докозагексановая;
- эйеозапентаеновая;
- альфа-лінолева.
При цьому остання ‒ найбільш важлива, присутність якої у щоденному раціоні має бути обов’язковим. Ці кислоти є найважливішою складовою для розвитку та нормальної роботи мозкових відділів, а також беруть участь у регулюванні роботи нервової системи і борються із запальними процесами, допомагаючи запобігати їх. Вони корисні як жінці, так і чоловікові, покращуючи загальну опірність організму до запалень.
Деякими теоретиками допускається, що ці добавки допомагають у терапії неврологічних захворювань, однак таке дію так і не було доведено. Проте вдалося встановити, що щоденне застосування їх з продуктами харчування є гарною підмогою в лікуванні артриту – у деяких випадках пацієнти навіть змогли повністю припинити медикаментозне лікування.
При нестачі у людини Омега-3 виникає лущення шкіри, сухість і лупа, з’являються проблеми зі шкірою у вигляді прищів і ранніх зморшок, порушується пам’ять і з’являються суглобові болі. Крім того, брак загрожує захворюваннями печінки і розладами серця, запорами і загальним пригніченим станом. Надлишок цього елемента також шкідливий і провокує зниження тиску, дратівливість і сильну тривожність, збої роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту і підшлункової залози, і супроводжується підвищеною кровоточивістю навіть з дрібних ранок.
Омега-6 зазвичай містяться в їжі, багатої лінолевої кислотою. Вона є найголовнішим елементом у перетворенні жирів в арахідонову кислоту, здатну посилювати перебіг запальних процесів. Важливо розуміти, що мала кількість Омега-3 і занадто велика кількість Омега-6 в організмі може спровокувати запалення, і тому необхідно дотримувати правильний баланс.
Вірне співвідношення НЖК Омега-3 і 6 – 2 до 1. Надлишок Омега-6, що часто призводить до сильного ослаблення імунної системи, розвитку запальних процесів і онкологічних захворювань. Недолік обертається випаданням волосся, нервовими розладами, затримкою росту і безпліддям.
Омега-9 не є важливим компонентом для функціонування органів, тому вживати її щодня не потрібно. Такі НЖК складають тваринні і рослинні жири – ними багаті зернові, олива і горіхи. Крім того, вони містяться в авокадо, соняшниковій, оливковій або ріпаковій олії. Незважаючи на їх незначний внесок у функціонування внутрішніх систем, їх застосування має і переваги: вони знижують ризик виникнення діабету і хвороб серця.
Гостра нестача в організмі олеїнової кислоти, однак, все ж здатна викликати деякі порушення у вигляді сухості слизових оболонок, порушення процесу травлення, погіршення пам’яті, розшарування нігтів, запальних процесів в суглобах і швидкої стомлюваності.
Для дотримання правильного балансу НЖК необхідно знати, які продукти краще вживати для цього. Омега-3 містяться у:
- лососевих риб і оселедця;
- сардині і мідіях;
- конопляних насінні;
- тіляпії;
- волоських горіхах;
- минтае і палтусі;
- фундуку;
- насіння льону;
- камбалі;
- у рибі-меч.
Омега-6, що містяться в олії, кукурудзи та соняшнику, а також у насінні сафлоры, а Омега-9 – в тваринних жирах.
Роль ненасичених жирних кислот
Омега-3, 6 і 9 відіграють важливу роль для організму:
- є складовими елементами клітинної мембрани;
- виступають у ролі первинного компонента жирових відкладень;
- беруть участь у регулюванні запальних процесів.
При цьому жири надходять всередину з їжею: з м’ясом і тропічними плодами, у яких міститься велика кількість НЖК, а також з овочами, зерновими, риб’ячим жиром і натуральними оліями рослинного походження, які багаті ненасиченими.
Напевно, більшість читачів замислювалися – а для чого потрібні жири Омега? Основні функції такі:
- нормалізація холестеринового рівня;
- підвищення опірності організму;
- поліпшення тонусу шкіри;
- нормалізація роботи серцево-судинної системи;
- відновлення нервової системи;
- баланс гормонів;
- профілактика нервових розладів;
- попередження деяких онкозахворювань;
- антиоксидантну дію.
Баланс цих масел ‒ запорука гарного самопочуття, однак при підвищеному вмісті деяких елементів, або, навпаки, їх нестачі, виникають різні проблеми з нервовою системою і травленням, м’язовим тонусом, шкірою, імунною системою і пам’яттю. При цьому загальне самопочуття викликає певне занепокоєння.
Масла Омега повинні щодня бути присутніми в раціоні людини: досить ложки льняного масла, невеликий жмені горіхів, деяких морепродуктів або риб’ячого жиру, щоб знайти хороше самопочуття. Однак в умовах сучасного світу підтримувати природний баланс цих кислот досить складно, тому можна приймати ці добавки в капсулах разом з іншою їжею.
Капсульні добавки містять збалансовану формулу ненасичених жирів, і тому надають позитивний вплив на самопочуття:
- покращують метаболізм;
- є профілактичним засобом від хвороб серця і судин;
- підвищують загальну витривалість;
- допомагають знизити вагу;
- підсилюють вироблення тестостерону.
Такі препарати часто бувають дуже корисними для спортсменів і часто використовуються ними в процесі тренувань: щоб збільшити обсяг м’язів і стимулювати їх зростання під час активних занять слід вживати від 3 до 5 р масел Омега щодня – це допоможе зробити якісний набір маси і при цьому підтримувати стабільну роботу організму.
Достатня щоденне споживання корисних жирів і дотримання їх оптимального балансу — важлива і невід’ємна умова підтримки здоров’я. Ненасичені жирні кислоти допомагають уберегтися від небезпечних інфекцій, додають сили і гарний настрій, допомагають зберігати тонус м’язів і шкіри і підтримувати імунітет на високому рівні: саме тому так важливо приймати ці корисні добавки кожен день.
loading…