3915 Рожеве масло застосування і властивості: аромамасло троянди

Рожеве масло застосування і властивості: аромамасло троянди



Ефірне масло троянди в ароматерапії

Ефірне масло троянди: склад, користь і властивості, масло троянди в косметології та лікуванні

Одне з найдорожчих масел, славимо в легендах – ефірна олія троянди. Для отримання всього однієї краплі масла потрібно 30 рожевих бутонів.

Хвилюючий аромат масла троянди має властивості афродізіака. Недарма в давнину вважалося, що масло троянди – це кров Афродіти, самої богині любові. Квітка троянда також знаходиться під заступництвом Венери. Цілком зрозуміло, що і для лікування саме жіночої репродуктивної системи використовується троянда в першу чергу.

Склад ефірної олії троянди

86% обсягу рожевого масла складають більше трьохсот відомих компонентів. Решта 14% — це різноманітні сполуки, присутні в маслі у мінімальній кількості, що не заважає, однак, їм мати важливе значення в лікувальних і ароматичних властивості масла.

Найкращими вважаються ефірне масло троянди дамаської і ефірне масло троянди марокканської (столистной). В хімічному складі масел цих типів троянд є значна відмінність, хоча властивості їх майже однакові. Відмінністю є те, що марокканська троянда має більш сильні властивості афродізіака, ніж троянда дамаська. Також у марокканської троянди більш виражені заспокійливі і бактерицидні властивості.

У марокканської троянди (столистной) міститься:

до 2% фарнезола;
8% стеароптена;
від 10 до 15% гераниола і нерола;
від 18 до 22% цитронеллола (безбарвною в’язкої рідини з запахом троянди);
до 63% фенилэтанола (безбарвної рідини з запахом троянди).

В дамаської троянди міститься:

до 2% фарнезола;
від 1,5 до 2% фенилэтинола;
від 16 до 22% стеароптена;
від 30 до 40% гераниола і нерола;
від 35 до 55% цитронеллола.

Користь олії троянди

Як вже згадувалося, ефірна олія троянди в першу чергу цінна здатність допомагати в лікуванні жіночої репродуктивної системи. Воно ефективно використовується в терапевтичних ваннах або масажі живота і попереку для полегшення предменструального синдрому і полегшення менструальних болів, для зняття післяпологового стресу.

Крім того, ефірна олія троянди надає гармонізуючий та антидепресантну дію: підвищує працездатність, концентрує увагу, усуває неврози, при втомі тонізує та надає сил, при перезбудженні заспокоює.

Успішно застосовується масло троянди при астенії, депресії, порушення сну, зниження пам’яті, неуважності, підвищеної тривожності, апатії.

Цей засіб використовується для профілактики ГРВІ та грипу

Ефірне масло троянди відновлює гормональний баланс, нормалізує роботу ендокринних залоз, харчового тракту. Усуває явища ферментативної недостатності шлунка і дисбактеріозу, загоює слизові оболонки. Для полегшення стану його застосовують при пародонтозі і стоматиті.

Трояндова олія усуває слабкість, нудоту, запаморочення, головний біль, мігрень, знімає спазми судин головного мозку, зупиняє кашель.

Ефірне масло троянди широко застосовується і в косметології. Воно омолоджує і регенерує клітини, підвищує пружність і еластичність шкіри, нормалізує роботу сальних залоз. За допомогою рожевого масла можна усунути лущення і роздратування, запалення, розсмоктати шрами, надати шкірі красивий і рівний колір.
Властивості ефірного масла троянди

Масло троянди має антисептичну, противірусну, протигрибкову, протизапальну, кровоочіщающій і в’язким властивостями. Воно здатне стимулювати менструацію і нормалізувати серцевий ритм.

Ефірне масло троянди є афродизіаком – речовиною, що стимулюють статевий потяг і статеву активність.

Аромат і цілющі властивості ефірне масло троянди будь-якого типу зберігає дуже довго, за умови, що флакон щільно закритий.

При зниженій температурі ефірне масло троянди може застигнути, що не позначиться на його властивостях. Для повернення його рідкого стану достатньо буде лише потримати флакон під струменем теплої води.

Застосування і лікування ефірним маслом троянди

Протипоказаннями до застосування трояндової олії є індивідуальна непереносимість троянди.

Застосовувати ефірне масло троянди можна для ароматизації повітря, білизни, у подушці-саше, для інгаляцій, компресів, розтирань, прийняття аромаванни, для масажу, для догляду за волоссям, шкірою особи і тіла, для догляду за зубами і порожниною рота, слизовими оболонками і для інтимної гігієни.

При молочниці і вагініті роблять наступні спринцювання: на 500 мл кип’яченої води додати одну чайну ложку соди і три краплі ефірного масла троянди.

При зубному болю до хворого зуба потрібно докласти ватний тампон, просочений сумішшю базового масла і олії троянди (3:1), або полоскати ротову порожнину водою (на 100 мл води додати половину чайної ложки соди або солі з розведеною в ній однією краплею рожевого масла).

Читайте ще:  Що таке лецитин і навіщо він потрібен?

При пародонтозі аплікації марлевим або ватним тампоном, змоченим в рожевій воді, потрібно робити на хворі ясна.

Рожева вода для полоскання при пародонтозі – на один літр води додати 3 краплі рожевого масла і полоскати рот 5 разів на день.

Масаж з додаванням ефірної олії троянди допомагає жінкам при фригідності, а чоловікам може допомогти при імпотенції. Високий вміст фенилэтанола саме в марокканської троянди робить її більше ефективної.

Не дарма існувала традиція посипати ложе пелюстками троянд.

Чудово знімає стрес, розслабляє, сприяє поліпшенню сну і пробуджує чуттєвість у жінок щовечірній масаж із застосуванням наступної масажної суміші:
— на 50 мл олії-основи додати 3 краплі ефірного масла троянди, 4 краплі ефірного масла герані, 3 краплі ефірного масла мускатного шавлії, по 2 краплі олії бергамоту і іланг-ілангу.

Масаж потрібно проводити по всьому животу, тазу, уздовж сонячного сплетення і діафрагми, на стегнах.

Ефірне масло троянди відомо властивість збільшувати здатність до зачаття, а також очищати матку і відновлювати менструальний цикл. Для цих цілей рекомендовані сидячі ванни з додаванням 7 крапель рожевої есенції.

Рожева есенція – це розчин ефірної трояндової олії (20 мл) у винному спирті (1 л).

Рожева вода – чудовий засіб для релаксації. Вона заспокоює, надає на шкіру антисептичну дію, тонізує її.

Для догляду за шкірою, троянда широко застосовується в різних засобах. От тільки зазвичай в них використовуються синтетичні речовини з ароматом троянди, а не натуральне масло троянди. Як вже згадувалося, рожеве масло дешевим бути не може.

Масло троянди підходить всім типам шкіри, але для чутливої, сухої і старіючої шкіри воно володіє найкращим ефектом.

Рожеве масло, при використанні його протягом декількох тижнів або навіть місяців, допоможе позбутися від червоності, яку викликають розширені капіляри на обличчі.

Рожева вода для зовнішнього застосування – на 300 мл води додати 2 краплі ефірного масла троянди. Протирати цим розчином шкіру кілька разів на день.

Рожеве масло застосування і властивості: аромамасло троянди


Роблять масло троянди і «рожевим» масло зветься, —

Допомогу при різних хворобах, а також і в багатьох випадках;
«Про властивості трав» Одо з Мена

Загальні відомості

Роза – королева квітів і ароматів, а в ароматерапії ще й — ефірних олій. Квітка з теплим, трохи пряним, глибоким і солодкуватим запахом, став використовуватися для виробництва ефірних олій одним з перших.
Рожеве масло виробляють з троянди centifolia (столистная), яку вирощують в Марокко і в Грасі (центрі французької парфумерії). Троянду gallica (галльская) вирощують у Франції, а троянду damascene (дамаська) – у Болгарії та Туреччині. Масло самого кращого якості отримують з казанликській троянди RoseDamascene Mill, що виростає в Болгарії, в «Долині Троянд». Квіти збирають рано вранці з крапельками роси і відразу ж використовують у виробництво, вихід олії становить 0.025-0.04%. Для отримання 100 г масла потрібно 250-400 кг пелюсток, тому масло троянди дуже дорого.

Тому рожеве масло іноді підміняють більш дешевим гераниевым. Так що, якщо є свіжі пелюстки троянд і бажання, то можна зробити рожеве масло в домашніх умовах.

Масло, отримане з різних видів троянди, відрізняється по запаху і по складу вхідних у нього компонентів, а значить і властивостями. Так, троянда столистная, порівняно з дамаської, має більш сильні бактерицидні і заспокійливі властивості, а також є більш потужним афродизіаком.

Історія і міфи

Вважають, що вперше ефірне рожеве масло було виготовлено Авиценной в Х столітті. Зі східних країн троянду завезли в Древню Грецію. Грецький лікар Гіппократ зі своїми учнями застосовували рожеве масло для лікування жіночих хвороб, захворювань травної системи. Високо цінувала аромат троянди римська і єгипетська медицини. Підлога в кімнатах палацу Нерона устилался пелюстками троянд шаром в 10 см, а в стелі були спеціальні отвори, з яких падали квіти і пелюстки троянд.

У середньовіччі В честь троянди влаштовувалися щорічні свята. Найдавнішими засобами з пелюсток троянди були рожева вода, масло і мазі.

Про лікувальні властивості рожевого масло пише Одо з Мена у своєму трактаті «Про властивості трав». Він писав, що ефірна олія троянди ще в Середньовіччі використовували при хворобах шлунка, для вгамування головного та зубного болю, усунення свербежу і очищення ран, а так само застосовували при гінекологічних захворюваннях.

Читайте ще:  Свежая подборка отборных шуточек и анекдотов в картинках

Особливості рожевого масла

Розе протегує планета Венера, тому троянда вважається жіночим ефірним маслом. Унікальні властивості рожевого масла, в першу чергу, полягають у лікуванні хвороб репродуктивної системи. Рожеве

олія регулює і тонізує м’язи матки, сприяє зачаттю, використовується при лікуванні безпліддя, фригідності, а також імпотенції і навіть стимулює процес спермоутворення в організмі чоловіка.

Антисептичні властивості олії застосовуються в терапії для боротьби з різними інфекціями шкіри (вірусними, грибковими, бактеріальними), не піддаються лікуванню антибіотиками.

Масло надає інтенсивну дію і вимагає дотримання дозувань і обережного застосування.

Рожеве масло застосування і властивості: аромамасло троянди

Дія рожевого ефірного масла(детальніше див. нижче): протизапальну, протисклеротичну, антиоксидантну, антитоксичну.

Надає загальне омолоджуючу дію на організм.

Є потужним регенеруючу та омолоджуючу засобом для шкіри.

Звужує капіляри і усуває видимий судинний малюнок. Формує ідеальні контури обличчя і повік.
Ефірне рожеве масло застосовується (детальніше див. нижче) для щоденного догляду за зрілою, старіючої, жорсткою, сухою і чутливою шкірою, а також при різних запальних процесах шкіри; при порушеннях менструального циклу і пов’язаних з ним емоційних і психічних напругах; для еротичного масажу.

Ефірне рожеве масло — дія:
кровоспинний, ранозагоювальний, кровоочисний, жовчогінну, сечогінну, протизапальну, проносне, спазмолітичну, протисклеротичну, антиоксидантну, антидепресивну, тонізуючий, заспокійливий. Володіє гипосенсебилизирующим ефектом. Бактерицидна, антифунгальная і противірусна активність олії невисока. Ароматичний адаптоген. Афродизіак.
Найяскравіше і неперевершене цілюща якість рожевого масла – загальне омолодження організму. Воно впливає на процеси вільнорадикального окислення (є потужним антиоксидантом), має радіопротекторні та антиканцерогенними властивостями, нормалізує показники ліпідного обміну та надає антисклеротичну дію (механізм протисклеротичний дії пояснюється його інгібуючим впливом на ферменти, речовини, ліпіди). Масло сприяє нейтралізації і виведення шкідливих речовин з організму. Ефірне рожеве масло надаючи антитоксичну дію, зменшує нудоту, слабкість, похмільний синдром.
Позитивно впливає на серцево-судинну систему: покращує роботу серця, нормалізує ритміку і частоту пульсу, усуває застійні явища в серце, стимулює кровообіг, регулює і нормалізує артеріальний тиск, зміцнює стінки судин, усуває невиражені спазми коронарних судин і судин головного мозку, чинить кровоспинну дію.
Нормалізує роботу травного тракту, сприяючи очищенню його органів і регенерації слизових оболонок, усуваючи явища дизбактеріозу і ферментативної недостатності. Тонізує роботу селезінки, печінки і жовчного міхура. Стимулює синтез жовчних кислот і фосфоліпідів. Чинить спазмолітичну та знеболювальну дію. Сприяє розчиненню жовчних каменів. Вважається ефективним протиглистовою засобом.
У хворих астмою та хронічним бронхітом ефірне рожеве масло відновлює бронхіальну прохідність, підвищує показники зовнішнього дихання, кровообігу, нормалізує імунологічний статус, підвищує функцію альвеолярних макрофагів. Зменшує біль при ангіні, послаблює кашель.
Аромат троянди сприятливо впливає на нервову систему, оптимізуючи процеси саморегуляції, нормалізуючи психофізичні функції організму, вирівнюючи емоційний стан і поведінкові реакції. Рожеве масло заспокоює, розслаблює, знімає нервове напруження, розсіює тривогу, послаблює почуття страху, гніву, злості, образи, горя, розчарування, занепокоєння, підозрілість і заздрості. Зменшує реакції на стрес, виводить з депресії. Це масло радості і любові, створює теплу, м’яку та затишну атмосферу, що допомагає легше переносити тягар щоденних турбот. Гармонізує біологічні ритми, полегшує процес відходу до сну і пробудження, покращує сон, позбавляє від нічних кошмарів.
Нормалізує мозковий кровообіг, підвищує працездатність, усуває симптоми перевтоми — слабкість, головні болі, запаморочення. Ефірне рожеве масло сприяє проясненню думок, стимулює творчий та інтелектуальний підйом. Усуває скутість уяви, підсилює сексуальне бажання і чуттєвість. Може служити еротичним засобом, що наповнює почуття свіжістю, безтурботністю і гармонією. Воно збагачує емоції і надає їм складні, тонкі акценти. Аромат рожевого масла позбавляє жінок від комплексу неповноцінності і вселяє віру у їх власні сили і чарівність.
Рожеве масло — прекрасний засіб для регуляції гормонального рівноваги. Воно регулює і нормалізує функції ендокринних залоз і відновлює гормональний здоров’я. Рожеве масло є визнаним афродизіаком. Підвищуючи статеву активність, сприяє вирішенню проблем сексуального характеру. Воно допомагає чоловікам зберігати потенцію, а жінкам — позбутися від фригідності. У жінок стимулює менструації, нормалізує їх регулярність і обсяг, усуває передменструальний синдром, зменшує менструальні болі, стимулює вагінальну секрецію. Масло троянди є визнаним косметичним засобом, що мають широке застосування.
Його називають «царственим» маслом, яке є потужним регенеруючою і прекрасним омолоджуючим засобом. Воно омолоджує шкіру, надає їй пружність і еластичність, розгладжує зморшки, знімає гіперемію, надає шкірі рівний і красивий колір. Ефірне рожеве масло надає на шкіру заспокійливу, тонізуючу, пом’якшувальну та зміцнюючу дію. Воно нормалізує секреторні функції шкіри (роботу сальних і потових залоз), усуває інфільтрати, має розсмоктуючу дію на рубцеву тканину (невеликій площі), усуває гіперчутливість шкіри, відновлює захисну мантію.
Усуває припухлість повік, набряклість і темні кола під очима. Формує ідеальні контури обличчя і повік. Звужує капіляри, усуває видимий судинний малюнок і купероз. Олія корисна для всіх типів шкіри і може використовуватися для щоденного догляду за зрілою, старіючої, жорсткою, сухою і чутливою шкірою. Підходить для чутливої і ніжної шкіри дитини. Добре усуває попрілості, «расчеси», роздратування і запальну висип.
Ефірне рожеве масло ефективно при нейродермітах, екзематозних і алергічних дерматитах, екземах, псоріазі, герпесі, вуграх.

Читайте ще:  Вы заслуживаете большего, чем партнера, которого нужно убеждать в любви к вам

Аромат: сильний і різкий квітково-рожевий, злегка солодкуватий, дещо пряний, терпкий, димний, низький, глибокий, блюзовий, медовий, ніжний.
Ефірне рожеве масло — показання до застосування:
Широкий спектр фармакологічної активності обумовлює застосування рожевого масла для лікування дуже багатьох захворювань.
У сучасній ароматерапії рожеве ефірну олію використовують при хронічному бронхіті, туберкульозі легенів, астмі, сінній лихоманці, гепатиті, холециститі, жовчо — і сечокам’яної хвороби, виразкової хвороби, нудоті, запорах, нефриті, атеросклерозі, порушенні мозкового кровообігу, ішемічної хвороби серця, тахікардії, гіпертонії, варикозному розширенні вен (якщо немає вузлів і запалень), артритах, ревматизмі, неврастенії, безсонні, депресії, головних болях, порушеннях менструального циклу, передменструальному синдромі, аменореї та дисменореї, ускладненої менопаузі, імпотенції, фригідності.
Трояндову олію з успіхом використовують для еротичного масажу, особливо для розкріпачення жінки, невпевненою у своїх сексуальних можливостях і сомневающейся у своїй привабливості.
Застосування препаратів з рожевим маслом показане при запальних процесах слизових оболонках і шкірі.
Процедури з рожевим маслом допомагають при вагініті, кон’юнктивіті, стоматиті, гінгівіті, алергії, герпес, оперізуючий лишай, саднах, ранках, опіках, екземі, псоріазі і вугрової висипки.
Рожеве масло є відмінним засобом для догляду за шкірою всіх типів, особливо старіючої, в’ялою, сухою і чутливою.
Його застосовують при крихких капілярах і пошкодженнях ниткоподібних вен.
Масло оздоровлює шкіру при захворюваннях ендокринного характеру.
У дитячій практиці усуває попрілості і «расчеси».
Інше застосування:
Масло троянди є одним з самих старих і улюблених матеріалів для парфумерії.
Без перебільшення можна сказати, що жодне високоякісне парфумерне виріб не обходиться без застосування рожевого масла.
Ароматичне масло, конкрет і абсолют широко застосовують в самих різних косметичних і парфумерних виробах — помади, духи, пудрах, рожевих есенціях і т. д.
Дистильоване масло надає характерну квіткову ноту вищої якості, а екстракційне – зміцнює квіткову тональність і посилює фіксацію запахів.
Масло троянди також застосовують для ароматизації тютюну, в кондитерському виробництві (цукерки, напої, фруктові десерти тощо) і у фармації (мазі, пластирі, краплі та ін), рідко – для ароматизації міцних та безалкогольних напоїв.

СПЕКТР ЗАСТОСУВАННЯ

РОЖЕВОГО ЕФІРНОГО МАСЛА:

  • Воно має антисептичну, протиревматичну, бактерицидну і загоює рани дією.
  • Усуває нудоту, слабкість, мігрень, головні болі, запаморочення.
  • Нормалізує роботу ендокринних залоз і травний процес, виявляє помірну жовчогінну дію.
  • Рожеве масло характеризується малою токсичністю. Тому його можна використовувати навіть для догляду за дитячою шкірою.
  • Це масло ідеально підходить для вагітних жінок, їм можна користуватися при пологах.
  • Масло троянди володіє потужним регенеруючу дію — підвищує еластичність шкіри і її пружність, нормалізує секреторні функції шкіри, усуває її гіперчутливість.
  • Бореться з висипом бактеріального та вірусного походження, а також застосовується при екзематозних, алергічних дермитах і нейродермітах.
  • Надає розсмоктуючу дію на рубцеву тканину невеликій площі.
  • Усуває видимий судинний малюнок, набряклість і темні кола під очима, припухлість повік.
  • Також масло троянди надає загальне омолоджуючу дію.

ЗАСТОСУВАННЯ ТА ДІЯ:

підвищує пружність шкіри, розгладжує зморшки, відновлює контури обличчя і повік.

Усуває набряклість, припухлість повік і темні кола під очима.
Допомагає позбутися від куперозом і червоності, викликаної розширеними капілярами.

Надає розсмоктуючу дію на рубцеву тканину, допомагає позбутися від розтяжок.

Незамінне при променевих опіках і омертвлении шкірних покривів.

Ефективно при лікуванні вірусних, грибкових і бактеріальних захворювань шкіри. Усуває висип, екземи і дерматити. Загоює рани і тріщини.

надає загальне омолоджуючу дію на весь організм.

Одне з кращих масел для жінок.

Широко застосовується при лікуванні захворювань жіночої статевої системи.
Усуває цистити, уретрити, вагініти, білі, молочницю, формує ідеальну мікрофлору піхви. Підвищує тонус м’язів матки.

Відновлює здоровий менструальний цикл, нормалізує об’єм і регулярність менструацій.

Джерела:

http://pomedicine.ru/89-efirnoe-maslo-rozy-v-aromaterapii.html
http://essential-oils-cosmetology.com/roza/
http://www.sites.google.com/site/aromaterapiaefirnyemasla/home/efirnoe-maslo-rozovoe-rozy

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top