Рецепт простих і смачних страв на вогнищі
Содержание
Теплу пору року – пора шашликів! Але на багатті можна приготувати і безліч інших страв. Дізнайтеся цікаві рецепти.
Варіанти страв на вогнищі
Що найсмачніше приготувати на вогнищі? Пропонуємо кілька апетитних страв.
Аджапсандали
Аджапсандали – це приголомшливе грузинське овочеве блюдо, яке можна зробити на багатті. Для приготування потрібно:
- три баклажана;
- два великих солодких перцю;
- три досить великих помідора;
- п’ять зубців часнику;
- головка цибулі;
- за пучка базиліка і кінзи;
- 200 г стручкової квасолі;
- один невеликий гострий перчик;
- сіль;
- рослинна олія (скільки піде).
Інструкція:
- Баклажани, помідори і солодкий перець потрібно нанизати на шампури і готувати на вогні до м’якості. Дайте їм трохи охолонути, а потім очистіть (шкірка після теплової обробки повинна зніматися дуже швидко). Потім всі ці овочі подрібніть: можна просто розім’яти м’якоть виделкою.
- Цибулю почистіть і наріжте. Зелень після попереднього миття порубаєте, як і маленький гіркий перець. Часник можна теж порубати або пропустити через прес.
- У казан або іншу вогнетривку ємність з товстим дном налити олію, поставте її на невелике багаття (на решітку). Коли масло почне кипіти, додавайте стручкову квасолю, а також подрібнену цибулю, гіркий перець, часник. Обсмажуйте всі, постійно помішуючи, приблизно п’ять хвилин.
- Потім викладайте в ємність подрібнені солодкий перець, баклажани і помідори. Під кришкою тушкуйте все на невеликому вогні близько півгодини. В кінці додайте зелень з сіллю. Дайте аджапсандали трохи настоятися і трохи охолонути, після чого подавайте до столу.
Плов
Плов можна зробити в казані на багатті. Для цього потрібно:
- 700-800 г рису;
- кг баранини;
- три великі цибулини;
- дві великі моркви;
- дві головки часнику;
- вода (кількість визначиться в процесі приготування);
- третина або половина склянки рослинного масла;
- сіль і приправи (наприклад, спеціально призначені для плову).
Опис процесу:
- М’ясо треба вимити, очистити від кісток і жил, якщо вони є, і порізати шматочками середніх розмірів. Цибулю почистіть і пошинкуйте, морква після миття або дрібно наріжте соломкою, або потріть на тертці.
- Рис дуже ретельно промийте до абсолютно прозорої води. Такий етап дозволяє вимити всі клейкі речовини і зробити плов розсипчастим, яким він і повинен бути.
- Поставте Казан на вогнище, у нього влийте олію і розжарте його.
- Коли масло гарненько прокалится, викладайте в ємність підготовлені овочі разом з м’ясом.
- Коли цибулю з морквою стануть досить м’якими, а баранина придбає золотавість, кладіть у казан рис і всі компоненти обсмажуйте кілька хвилин, щоб крупа добре просочилася маслом.
- Тепер наливайте воду: вона повинна покривати інгредієнти, але не заходити за їх рівень. Відразу ж покладіть приправи і дві цілих неочищених головки часнику.
- Ємність щільно закрийте і не чіпайте до готовності страви.
- Посоліть плов, розміщуйте, потім ще пару хвилин вже на вугіллі, а потім пригощайте цим блюдом домочадців або гостей.
Гуляш з гусака
Цей рецепт дозволить вам приготувати смачний гуляш з гусака. Знадобляться наступні продукти:
- кілограм м’яса гусака;
- велика морква;
- пара цибулин;
- три великих і соковитих томатів;
- невелика головка часнику;
- половина перцю чилі;
- будь-яка свіжа зелень;
- сіль.
Приготування:
- Тушку гусака обробити, звільніть від зайвого жиру, кісток та шкіри, щоб у підсумку залишилося тільки чисте м’ясо. Його поріжте на шматочки середніх розмірів.
- Цибулю після очищення пошинкуйте. Моркву потрібно вимити і порізати соломкою, або на крупній тертці потерти.
- Коли вогонь у вогнищі стане середнім, встановіть на мангал ґрати, на неї поставте казан.
- Влийте в ємність масло, а після його прогрівання покладіть перець чилі і смажте буквально хвилину, щоб він віддав трохи гіркоти. Потім стручок можна дістати і викинути, або використовувати для приготування іншої страви.
- Тепер завантажуйте м’ясо і смажте його, щоб з’явилася гарна золотистість.
- Прийшла пора вводити моркву з цибулею. Вони будуть смажитися приблизно десять хвилин.
- Далі налийте воду, яка повинна повністю закрити всі продукти.
- Під щільно закритою кришкою на невеликому вогні тушкуйте овочі з гускою близько півгодини.
- Наріжте помідори і додайте їх до підготовлюваних інгредієнтів. Продовжуйте тушкувати страву в закритій ємності десять хвилин.
- Порубаєте зелень з часником, покладіть їх у казан, всипте сіль. Дайте казану постояти на вогні ще пару хвилин, потім зніміть з вогню і залиште на п’ятнадцять хвилин.
- Гуляш готовий!
Люля-кебаб
Якщо ви любите м’ясні страви, то зможете досить просто зробити ароматний люля-кебаб. Для цього знадобиться:
- 1,5 кг баранини (можна замінити іншим м’ясом);
- 60-70 г сала;
- три цибулини;
- за пучка базиліка і кінзи;
- мелений перець (будь-яка суміш);
- лимон;
- сіль.
Інструкція:
- Баранину треба гарненько вимити, при необхідності очистити від жил, якщо вони є. Кістки також видаляються. Цибулю почистіть. Далі м’ясо разом з цибулею будь-яким способом подрібніть, наприклад, пропустіть через м’ясорубку або завантажте в блендер або кухонний комбайн. Відразу ж можна додати і сало з зеленню.
- Тепер у готовий фарш відіжміть сік невеликого лимона або половина великого, покладіть перець, посоліть все, ретельно розмішайте. Залиште масу, щоб всі інгредієнти добре підживилися один одним.
- Сформуйте з фаршу довгасті котлетки, добре утрамбуйте і насаживайте на шампури.
- Смажити люля-кебаб краще всього на вугіллі, так як приготування на відкритому вогнищі може призвести до пригорання і зробити м’ясо жорстким. Шампури періодично перевертайте.
- Подавайте страву до овочів або будь-якого гарніру.
Печериці на мангалі
Якщо потрібно приготувати щось швидко і без зусиль, то на допомогу прийдуть печериці: обсмажені на багатті, вони виходять неймовірно соковитими і смачними! Ось що вам знадобиться:
- кілограм шампіньйонів;
- 50 мл майонезу;
- перець або інші ваші улюблені приправи;
- сіль.
Опис приготування:
- Спочатку печериці потрібно добре промити і висушити. До речі, вони повинні бути щільними і великими, так як дрібні або м’які можуть падати з шампурів і згоряти у вогні, що сильно затьмарить пікнік.
- Приготуйте маринад, змішавши майонез з перцем і сіллю. У цю суміш повністю занурте гриби, залиште на годину або два помариноваться.
- Розпаліть багаття і дочекайтеся появи червоних вугілля: саме на них слід готувати печериці.
- Нанизуйте гриби на шампури, укладайте їх на мангал і готуйте, постійно крутячи, до рум’яності і м’якості.
Скориставшись одним із запропонованих рецептів, ви зможете приготувати щось смачне на багатті і влаштувати пікнік.
loading…
loading…