Що можна приготувати з капусти пак-чой?
Содержание
Якщо звичні повсякденні страви вам набридли, спробуйте приготувати щось незвичайне, не використовуючи найвідоміші і найпоширеніші продукти, такі як капуста пак-чой. З неї можна зробити багато всього цікавого, якщо знати, як.
Що це таке?
Пак-чой або пліч-чой – це один із сортів китайської капусти. Такий вид відрізняється від інших тим, що не має качанів. Навколо центральної основний нирки сформовані гладкі зелене листя з товстими і цупкими стеблами. Якщо перекладати назву, то воно звучатиме як «білий овоч», і він особливо популярний у Південно-Східній Азії, але також пак-чой активно вирощується і вживається в Північній Америці і Європі.
Цікавий факт: пак-чой є близькою родичкою пекінської капусти, але ці два сорти сильно розрізняються.
Користь продукту
До складу китайської капусти входить маса самих різних корисних речовин, наприклад, клітковина, протеїн, зола, вуглеводи, магній, кальцій, натрій, залізо, а також вітаміни А, К, РР, С і групи В. Калорійність 100 грамів продукту складає всього лише 13 кілокалорій.
Корисні властивості:
- Нормалізація перистальтики кишкових стінок, позбавлення від запорів.
- Виведення шлаків і токсинів, очищення організму.
- Профілактика атеросклерозу: зниження рівня «поганого» холестерину, очищення судин і зміцнення їх стінок.
- Поліпшення роботи імунної системи, зміцнення захисних сил організму і підвищення його стійкості до атак патогенних мікроорганізмів.
- Китайська капуста може сприяти схудненню, так як низькокалорійна, втамовує голод і дарує відчуття ситості, а також нормалізує обмінні процеси.
- Вітамін До нормалізує згортання крові, якщо вона знижена, зупиняє кровотечі.
- Вітаміни групи В беруть участь у багатьох протікають в організмі обмінних реакціях і процесах і забезпечують безперебійну роботу нервової системи, покращуючи настрій і сон.
- Вітамін А корисний для шкіри і допомагає зберігати гостроту зору.
- Пак-чой корисно вживати при вагітності: це продукт забезпечує правильне формування органів плода.
- Китайська капуста корисна для серця.
- Пак-чой чинить антиоксидантну дію: нейтралізує активність вільних радикалів, зупиняє окислення та старіння тканин, попереджає малігнізація клітин.
Як вибрати і зберігати китайську капусту?
При виборі пак-чой звертайте увагу на листя: вони повинні мати середні розміри (довжина не більше 13-15 сантиметрів) і насичений зелений відтінок, а також бути гладкими і свіжими. Не допускається неприємний запах.
Зберігається китайська капуста в холодильнику. Також можна розділити і вимити листя і загорнути їх у вологу тканину.
Може капуста нашкодити?
До протипоказань до вживання китайської капусти є індивідуальна гіперчутливість до такого продукту та загострення захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Також не варто зловживати: пак-чой виявлені речовини глюкозинолати, які у підвищених дозах можуть надавати токсичну дію на організм. Але помірне вживання точно не зашкодить.
Що приготувати з пак-чой?
Капуста пак-чой широко відома в азіатських країнах і активно використовується для приготування самих різних блюд. І ви теж зможете зробити щось цікаве, вивчивши запропоновані нижче рецепти.
Корисний легкий салат
Ось що вам знадобиться:
- 300 г пак-чой;
- дві середніх за розмірами моркви;
- цибуля (можна взяти фіолетовий або білий);
- половина чайної ложки діжонської гірчиці;
- дві ст. л. рисового оцту;
- чверть або третину маленької ложки солі;
- ч. л. меду.
Приготування:
- Спочатку треба капусту вимити, розділити її на листочки і порізати їх.
- Моркву миють, при необхідності очищається від залишків землі і натирається на крупній тертці або розділяється на тонку соломку з допомогою спеціального ножа.
- Цибулю потрібно порізати тоненькими півкільцями.
- Змішайте мед з дижонской гірчицею, сіллю ірисовим оцтом. Це своєрідний соус.
- З’єднайте всі компоненти, заправити їх соусом і перемішайте салат.
Тушкована пікантна пак-чой
Якщо ви хочете отримати незвичайний і дуже смачний гарнір, то вам потрібно буде підготувати такі продукти:
- 700 г пак-чой;
- три ст. л. оливкової олії;
- два зубчики часнику;
- 10-15 г свіжого кореня імбиру;
- п’ять ст. л. натурального класичного соєвого соусу;
- мелений перець.
Опис процесу:
- Підготуйте китайську капусту: розділіть на листочки, ретельно промийте, просушіть, при необхідності наріжте, але не дуже дрібно.
- Імбир потрібно або дрібно порубати, або натерти на тертці. Часник очищається і будь-яким способом подрібнюється.
- У сковорідці добре прогрійте масло, покладіть в нього часник з імбиром і смажте буквально протягом хвилини.
- Потім викладайте і пак-чой. Смажте всі продукти близько п’яти хвилин до ледь помітної золотавості, а потім тушкуйте під кришкою близько п’яти хвилин.
- Влийте соєвий соус і додайте перець, потушкуйте страву ще близько хвилини. Листя пак-чой повинні потемніти і повністю розм’якнути.
Закуска з пак-чой і грибів
Щоб приготувати закуску на кожен день або до святкового столу, можна також використовувати незвичайну пак чой. Ось що стане в нагоді для цього:
- 800 г пак-чой;
- 400 г грибів (краще всього використовувати свіжі шампіньйони);
- три зубці часнику;
- дві ст. л. оливкової олії (підійде звичайна соняшникова);
- ст. л. кунжутної олії;
- дві ст. л. кунжутного насіння;
- п’ять ст. л. винного оцту;
- перець мелений;
- сіль.
Опис приготування:
- Гриби потрібно ретельно вимити і нарізати не дуже тонкими пластинками.
- Часник очищається, подрібнюється, наприклад, пропускається через прес.
- Пак-чой розділяється на окремі аркуші, миється і підсушується, після чого нарізається (маленькі листя можна залишити цілими).
- На сухій сковорідці трохи підсмажте кунжут.
- Прогрійте оливкова олія, викладайте на сковорідку гриби з часником, обсмажуйте протягом пари хвилин.
- Потім додайте китайську капусту і смажте всі продукти до повної готовності і вираженою золотавості.
- Додайте сіль, кунжут, винний оцет, кунжутне масло і перець, під кришкою потримайте всі хвилину і вимикайте вогонь.
- Коли закуска трохи охолоне, її можна подати до столу.
Якщо ви зустрінете в магазині незвичайну китайську капусту пак-чой, то обов’язково придбайте її і спробуйте приготувати щось цікаве і апетитне.
loading…
loading…