1759 Плюси та мінуси вживання сукралозы

Плюси та мінуси вживання сукралозы


Існує безліч підсолоджувачів і цукрозамінників, і вони міцно увійшли в життя багатьох людей. Але не всі такі речовини однаково безпечні і корисні. А якими властивостями володіє сукралоза? І чи не зашкодить здоров’ю її постійне вживання?

Що таке сукралоза?

Сукралоза – харчова добавка, що застосовується в якості підсолоджувача та цукрозамінника. Її повне хімічна назва – трихлоргалактосахароза. У харчовій промисловості можна зустріти позначення Е955. Це речовина виходить з сахарози з допомогою хлору. Молекули звичайного цукру проходять обробку, що складається з декількох етапів, і з’єднуються з хлором.

Плюси та мінуси вживання сукралозы

У природі сукралоза не зустрічається, це повністю синтетична речовина, яке було отримано практично випадково. У 70-х роках минулого століття британські вчені проводили ряд експериментів, присвячених нетрадиційних і незвичайним способам застосування сахарози в різних областях.

Однієї з іноземних експертів було дано завдання перевірити з’єднання, отримані з цукру і хлору, але з-за проблем з мовою він не зрозумів прохання і спробував речовина на смак. Воно здалося дуже солодким і згодом не викликало небажаних реакцій, тому було прийнято рішення розпочати його активне вивчення.

Основні властивості

Розглянемо основні властивості сукралозы:

  • Це речовина, виглядає як кристали білого кольору, які швидко розчиняються у воді та інших рідинах, включаючи спирти. Але з жирними розчинниками сукралоза не взаємодіє.
  • Підсолоджувач не має ніякого запаху.
  • Приємний смак і солодощі перевершує звичайний цукор в цілих 600 разів (для порівняння: більш популярний аспартам солодше лише в 180-200 разів). Смакові якості залишаються незмінними протягом тривалого періоду часу.
  • Сукралоза практично не взаємодіє з організмом людини: вона не вступає в реакції з травними ферментами, не бере участь у вуглеводному обміні та інших процесах. Близько 85% надійшло речовини виводиться кишечником і не засвоюється, а залишкова частина надходить в органи, але не змінюється і природним шляхом виводиться з сечею.
  • Речовина є термічно стабільним, тобто не змінює властивостей при термічній обробці. Хоча при підвищених температурах (близько 125 градусів за Цельсієм) вона починає плавитися, а при 180-200 градусах руйнується. І все ж такий підсолоджувач може застосовуватися при приготуванні продуктів, що передбачають термічну обробку, але нетривалу і при допустимих температурах.
  • Сукралоза може використовуватися разом з інвертний сиропами і фруктозою, так як добре з ними поєднується.
  • Калорійність близька до нульової, так як, по суті, організм сукралоза не потрапляє.

Корисно знати: така добавка дозволена до застосування і схвалена в Канаді, Росії, Австралії, США і багатьох країнах ЄС.

Плюси і мінуси

Користь і шкода сукралозы для організму давно вивчаються вченими різних країн, і поки характеристики цієї речовини викликають деякі сумніви.

Читайте ще:  Стрижки для женщины зрелых лет

Спочатку розглянемо переваги застосування сукралозы:

  • Такий підсолоджувач може вживатися при схудненні, так як не містить калорій і, отже, не відкладається у вигляді зайвих кілограмів в проблемних зонах.
  • Сукралоза не володіє канцерогенними і токсичними властивостями, тому може вживатися будь-якими групами людей, але за умови дотримання рекомендованих дозувань.
  • Застосування дозволено навіть в періоди грудного вигодовування і вагітності, так як речовина не проникає через плацентарний бар’єр і потрапляє в організм плода, а також не всмоктується в грудне молоко та не змінює його склад.
  • Вживання при цукровому діабеті теж дозволено і навіть рекомендовано, адже сукралоза має нульовий глікемічний індекс і не провокує підвищення рівня глюкози.
  • Речовина жодним чином не впливає на емаль зубів, не призводить до її руйнування і не провокує розвитку карієсу, як звичайний цукор.
  • Широке застосування в кулінарії. Сукралоза може використовуватися не тільки в харчовій промисловості, але і при приготуванні страв у домашніх умовах.

Мінуси:

  • Так як цукор не надходить в організм, то страви з сукралозой гірше втамовують голод і не дають організму енергію.
  • Якщо вживати підсолоджувач замість звичайного цукру постійно, то тривала відсутність глюкози і її дефіцит можуть спровокувати ряд небажаних наслідків, таких як занепад сил, зниження мозкової активності, притуплення смакових відчуттів і нюху, порушення зору.
  • Деякі вчені та медики вважають, що безпека сукралозы не доведена. По-перше, з моменту її схвалення пройшло не так багато часу, тому наслідки не відстежувалися повною мірою, і вони можуть виникнути в майбутньому. По-друге, всі дослідження проводилися на тваринах, а реакція людського організму може бути іншою.
  • Так як сукралоза плавиться при 125 градусах, то при її тривалій термічній обробці можуть виділятися молекули хлору, а вони при попаданні в організм здатні нашкодити і викликати небажані реакції, такі як ендокринні та онкологічні захворювання. Але це не доведено.
  • Є неофіційні і необгрунтовані дані про те, що вживання сукралозы загрожує такими наслідками як зниження імунітету, порушення природної мікрофлори кишечника, гормональні збої, злоякісні новоутворення, зростання маси тіла, порушення травлення.
Читайте ще:  8 признаков слабого мужчины в отношениях

Особливості застосування

Сукралоза використовується для виробництва різних продуктів харчування, таких як йогурти, желе, різні напої, кондитерські вироби борошняні, маринади і соуси, жувальні гумки, варення та інші продукти переробки овочів, ягід або фруктів. Підсолоджувач отримав широке застосування у фармакології при виготовленні лікарських препаратів, що випускаються у вигляді гранул і драже. В домашніх умовах сукралозой можна замінювати цукор при приготуванні десертів та інших страв (бажано не випічки). Також можна додавати в каву і чай.

Плюси та мінуси вживання сукралозы

Норма сукралозы становить приблизно 15 міліграмів на 1 кілограм ваги. І хоча випадків передозування і важких ускладнень зареєстровано не було, дозування слід дотримуватися.

Варто пам’ятати про те, що при вживанні можуть виникати побічні ефекти, такі як алергічні реакції, мігрень і навіть судоми. Можлива індивідуальна гіперчутливість. Протипоказання нечисленні, і до них належить дитячий вік до чотирнадцяти років.

Сукралоза – дозволена в багатьох країнах добавка, яка використовується в якості підсолоджувача та цукрозамінника. Перш ніж почати вживати її, зважте всі за і проти.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top