Плюси та мінуси вживання сукралозы
Існує безліч підсолоджувачів і цукрозамінників, і вони міцно увійшли в життя багатьох людей. Але не всі такі речовини однаково безпечні і корисні. А якими властивостями володіє сукралоза? І чи не зашкодить здоров’ю її постійне вживання?
Що таке сукралоза?
Сукралоза – харчова добавка, що застосовується в якості підсолоджувача та цукрозамінника. Її повне хімічна назва – трихлоргалактосахароза. У харчовій промисловості можна зустріти позначення Е955. Це речовина виходить з сахарози з допомогою хлору. Молекули звичайного цукру проходять обробку, що складається з декількох етапів, і з’єднуються з хлором.
У природі сукралоза не зустрічається, це повністю синтетична речовина, яке було отримано практично випадково. У 70-х роках минулого століття британські вчені проводили ряд експериментів, присвячених нетрадиційних і незвичайним способам застосування сахарози в різних областях.
Однієї з іноземних експертів було дано завдання перевірити з’єднання, отримані з цукру і хлору, але з-за проблем з мовою він не зрозумів прохання і спробував речовина на смак. Воно здалося дуже солодким і згодом не викликало небажаних реакцій, тому було прийнято рішення розпочати його активне вивчення.
Основні властивості
Розглянемо основні властивості сукралозы:
- Це речовина, виглядає як кристали білого кольору, які швидко розчиняються у воді та інших рідинах, включаючи спирти. Але з жирними розчинниками сукралоза не взаємодіє.
- Підсолоджувач не має ніякого запаху.
- Приємний смак і солодощі перевершує звичайний цукор в цілих 600 разів (для порівняння: більш популярний аспартам солодше лише в 180-200 разів). Смакові якості залишаються незмінними протягом тривалого періоду часу.
- Сукралоза практично не взаємодіє з організмом людини: вона не вступає в реакції з травними ферментами, не бере участь у вуглеводному обміні та інших процесах. Близько 85% надійшло речовини виводиться кишечником і не засвоюється, а залишкова частина надходить в органи, але не змінюється і природним шляхом виводиться з сечею.
- Речовина є термічно стабільним, тобто не змінює властивостей при термічній обробці. Хоча при підвищених температурах (близько 125 градусів за Цельсієм) вона починає плавитися, а при 180-200 градусах руйнується. І все ж такий підсолоджувач може застосовуватися при приготуванні продуктів, що передбачають термічну обробку, але нетривалу і при допустимих температурах.
- Сукралоза може використовуватися разом з інвертний сиропами і фруктозою, так як добре з ними поєднується.
- Калорійність близька до нульової, так як, по суті, організм сукралоза не потрапляє.
Корисно знати: така добавка дозволена до застосування і схвалена в Канаді, Росії, Австралії, США і багатьох країнах ЄС.
Плюси і мінуси
Користь і шкода сукралозы для організму давно вивчаються вченими різних країн, і поки характеристики цієї речовини викликають деякі сумніви.
Спочатку розглянемо переваги застосування сукралозы:
- Такий підсолоджувач може вживатися при схудненні, так як не містить калорій і, отже, не відкладається у вигляді зайвих кілограмів в проблемних зонах.
- Сукралоза не володіє канцерогенними і токсичними властивостями, тому може вживатися будь-якими групами людей, але за умови дотримання рекомендованих дозувань.
- Застосування дозволено навіть в періоди грудного вигодовування і вагітності, так як речовина не проникає через плацентарний бар’єр і потрапляє в організм плода, а також не всмоктується в грудне молоко та не змінює його склад.
- Вживання при цукровому діабеті теж дозволено і навіть рекомендовано, адже сукралоза має нульовий глікемічний індекс і не провокує підвищення рівня глюкози.
- Речовина жодним чином не впливає на емаль зубів, не призводить до її руйнування і не провокує розвитку карієсу, як звичайний цукор.
- Широке застосування в кулінарії. Сукралоза може використовуватися не тільки в харчовій промисловості, але і при приготуванні страв у домашніх умовах.
Мінуси:
- Так як цукор не надходить в організм, то страви з сукралозой гірше втамовують голод і не дають організму енергію.
- Якщо вживати підсолоджувач замість звичайного цукру постійно, то тривала відсутність глюкози і її дефіцит можуть спровокувати ряд небажаних наслідків, таких як занепад сил, зниження мозкової активності, притуплення смакових відчуттів і нюху, порушення зору.
- Деякі вчені та медики вважають, що безпека сукралозы не доведена. По-перше, з моменту її схвалення пройшло не так багато часу, тому наслідки не відстежувалися повною мірою, і вони можуть виникнути в майбутньому. По-друге, всі дослідження проводилися на тваринах, а реакція людського організму може бути іншою.
- Так як сукралоза плавиться при 125 градусах, то при її тривалій термічній обробці можуть виділятися молекули хлору, а вони при попаданні в організм здатні нашкодити і викликати небажані реакції, такі як ендокринні та онкологічні захворювання. Але це не доведено.
- Є неофіційні і необгрунтовані дані про те, що вживання сукралозы загрожує такими наслідками як зниження імунітету, порушення природної мікрофлори кишечника, гормональні збої, злоякісні новоутворення, зростання маси тіла, порушення травлення.
Особливості застосування
Сукралоза використовується для виробництва різних продуктів харчування, таких як йогурти, желе, різні напої, кондитерські вироби борошняні, маринади і соуси, жувальні гумки, варення та інші продукти переробки овочів, ягід або фруктів. Підсолоджувач отримав широке застосування у фармакології при виготовленні лікарських препаратів, що випускаються у вигляді гранул і драже. В домашніх умовах сукралозой можна замінювати цукор при приготуванні десертів та інших страв (бажано не випічки). Також можна додавати в каву і чай.
Норма сукралозы становить приблизно 15 міліграмів на 1 кілограм ваги. І хоча випадків передозування і важких ускладнень зареєстровано не було, дозування слід дотримуватися.
Варто пам’ятати про те, що при вживанні можуть виникати побічні ефекти, такі як алергічні реакції, мігрень і навіть судоми. Можлива індивідуальна гіперчутливість. Протипоказання нечисленні, і до них належить дитячий вік до чотирнадцяти років.
Сукралоза – дозволена в багатьох країнах добавка, яка використовується в якості підсолоджувача та цукрозамінника. Перш ніж почати вживати її, зважте всі за і проти.
loading…
loading…