Як приготувати оригінальне блюдо цимес?
Содержание
У світі неймовірно багато самих різноманітних страв, і деякі з них можуть вас зацікавити. Якщо ви віддаєте перевагу нескладні, але при цьому цікаві і колоритні рецепти, тоді спробуйте самостійно на власній кухні приготувати цимес.
Що таке цимес?
Цимес належить до єврейської національної кухні і в первісному традиційному варіанті вважається десертом. Його неодмінно подають до новорічного столу, вважаючи істинним ласощами. Взагалі, цимес – це якесь солодке рагу з овочів, що додаються іноді ягоди і фрукти. Але в сучасних варіаціях можна зустріти у складі бобові (зазвичай квасоля) і навіть м’ясо, так що страва може стати основним гарячим або ж повноцінним гарніром.
Цікавий факт! Хоча склад і приготування цимеса досить прості, блюдо серед євреїв дуже популярний і любимо, вважається практично делікатесом. І ось чому його назва часто використовується в таких значеннях як «те, що треба», «найкраще».
Варіанти приготування
Як можна приготувати смачну страву цимес? Рецептів дуже багато. Частим і розповсюдженим його компонентом є морква, надає яскравий колір, солодкуватий смак і соковитість. Але до складу входять і інші різні інгредієнти, і нижче наведено кілька цікавих варіацій приготування.
Морквяний цимес з сухофруктами
Для цієї страви знадобляться такі продукти:
- кілограм моркви;
- повний стакан ізюму;
- повний стакан чорносливу без кісточок;
- половина склянки цукру (краще тростинного або коричневого);
- половина чайної ложки меленої кориці;
- шість-сім столових ложок рослинного бажано оливкової олії;
- п’ять столових ложок лимонного соку;
- п’ять столових ложок натурального меду (не зацукрованого, рідкого);
- стакан води;
- за смаком перець і сіль.
Опис процесу приготування:
- Моркву треба гарненько вимити, при необхідності почистити, а потім порізати досить великим кубиком або ж не тонкими кільцями.
- Далі в сковорідці прогрівайте масло, на ньому смажте до явної рум’яності морквину.
- Далі смажену моркву разом з маслом слід перемістити в толстодонную каструлю або іншу подібну ємність. Туди ж додайте попередньо промиті сухофрукти, цукор і тільки що вскипевшую воду.
- Поставте каструлю на слабкий вогонь і тушкуйте продукти протягом мінімум півгодини, періодично обережно перемішуючи, щоб інгредієнти не пригорали, але і не ушкоджувалися.
- За півгодини додайте лимонний сік, тушкуйте все ще хвилин десять, після чого вводьте мед, а також перчіть і соліть блюдо.
- Через хвилину цимес буде готовий. Дайте йому трохи настоятися під кришкою і подавайте до столу.
Цимес з квасолею
Квасолевий пікантний цимес можна буде подавати як гарнір до м’яса. Та інгредієнти для цієї страви потрібні наступні:
- двісті грамів квасолі;
- чотири досить великих моркви;
- двісті грамів чорносливу;
- 100 г натурального не густого меду;
- 70 грамів горіхів (краще всього підійдуть волоські);
- приблизно 50 грамів вершкового масла;
- сіль.
Інструкція покроково:
- Квасолю слід готувати заздалегідь: за десять годин до приготування або на всю ніч залийте її прохолодною водою і залиште розбухати і розм’якшуватися. Потім відваріть боби у воді.
- Морквину ріжте соломкою або дрібними кубиками, а після подрібнення спочатку злегка обсмажте на вершковому маслі, а потім практично тушкуйте до готовності.
- У толстодонную ємність типу гусятниці казана або каструлі, покласти моркву (разом з рештою після приготування маслом), відварену квасолю, чорнослив (якщо він дуже великий, то наріжте його), попередньо подрібнені горішки і мед. Також налийте трохи води (приблизно 150 мл).
- Тушкуйте все компоненти на невеликому вогні під щільно закритою кришкою протягом п’ятнадцяти хвилин. Потім додайте сіль і перемішуйте все ретельно.
- Все, гарнирный цимес, ідеально підходить для різних основних гарячих страв, готовий.
Овочевий цимес з м’ясом
Якщо ви хочете приготувати в домашніх умовах одночасно гаряче блюдо і гарнір, тоді вас виручить такий рецепт. Для початку вивчіть перелік компонентів:
- два кілограми моркви;
- три великих картоплини;
- велика голівка ріпчастої цибулі;
- близько 700-800 грамів яловичини;
- один цукіні;
- 70 мл оливкової олії;
- дві третини склянки червоного вина (солодкого або напівсолодкого);
- два літра овочевого або м’ясного бульйону;
- пучок кропової зелені;
- по 70-100 грамів родзинок, кураги і чорносливу;
- солодка паприка;
- червоний мелений перець;
- щіпка коріандру;
- сіль – на ваш смак.
Етапи процесу приготування:
- Першим ділом займайтеся яловичиною. Її потрібно гарненько вимити, звільнити від усіх жив, потім порізати на невеликі кубики. Після такої підготовки до золотавості обсмажуйте м’ясо в оливковій олії.
- Далі яловичину виймайте, відразу ж покласти в толстодонную ємність, в якій буде тушкуватися цимес.
- Готує овочі. Картоплю з морквою, цибулею і цукіні потрібно після миття подрібнити, порізавши кубиками.
- На що залишився після обсмажування яловичини олії смажте до рум’яності подрібнені овочі. Далі їх надсилайте до м’яса разом з усією олією, на якому продукти смажилися.
- У каструлю з овочами і м’ясом вливайте бульйон разом з вином і тушкуйте інгредієнти протягом мінімум двох годин на слабкому вогні під закритою кришкою.
- Коли яловичина стане м’якою, потрібно буде додати попередньо промиті родзинки, курагу і чорнослив.
- Всі разом тушкуйте ще протягом хвилин п’ятнадцяти, а за пару хвилин до вимкнення вогню додайте коріандр, перець, паприку, вимитий рубаний кріп і сіль.
- Готово!
Гарбузовий цимес
Яскравий, апетитний і корисний цимес вийде з гарбуза. Список компонентів такий:
- 800-1000 грамів гарбуза (бажано мускатної або будь-якої іншої солодкої);
- три головки цибулі;
- стакан води;
- п’ять столових ложок цукрового піску;
- маленький шматочок свіжого кореня імбиру;
- по склянці волоських горіхів і родзинок;
- неповна чайна ложка меленої кориці;
- чотири-п’ять столових ложок оливкової або соняшникової олії;
- чотири столові ложки рідкого меду;
- лимон;
- за смаком сіль.
Рецепт:
- Цибулю почистіть і ріжте півкільцями. Гарбуз після очищення ріжеться кубиками.
- В толстодонной каструлі добре прогрівайте масло, обсмажуйте на ньому до прозорості і м’якості спочатку цибулю, а потім додайте гарбуз і недовго смажте її, щоб надати легку золотистість.
- Тепер в каструлю вливайте гарячу воду, додайте цукор і тушкуйте цибулю з гарбузом протягом п’ятнадцяти хвилин.
- Видавлюйте в каструлю сік з лимона, кладіть туди ж попередньо очищений і натертий імбир, будь-яким способом подрібнені горіхи і родзинки.
- Через десять хвилин гасіння продуктів під кришкою можна додавати корицю, сіль і мед.
- Тушкуйте ваш цимес ще хвилин п’ять, потім заберіть з вогню.
Вибирайте підходящий варіант приготування єврейського цимеса, щоб побалувати себе, порадувати домочадців і здивувати гостей своїми кулінарними здібностями!