Для чого потрібна мідь нашому організму?
Організм – складна система. І для її злагодженої роботи потрібна маса поживних речовин. Наприклад, мідь – це не просто метал, а важливий елемент, що виконує кілька функцій. Дізнайтеся, для чого вона потрібна, в яких продуктах міститься.
Функції
В організмі дорослої здорової людини міститься приблизно 100-200 міліграм міді, яка зосереджена в м’язових і кісткових тканинах, мозку, нирках, серці і печінці. Цей елемент дуже важливий і допомагає організму і всіх його систем і органів функціонувати правильно.
Для чого потрібна мідь в організмі людини? Вона виконує безліч функцій:
- Прийняття участі в процесах кровотворення, а саме своєчасна вироблення лейкоцитів і еритроцитів у потрібних обсягах.
- Мідь допомагає організму синтезувати кілька важливих ферментів, таких як тирозинази, аскорбиназа та інші. Також елемент потрібен для утворення деяких каталізаторів: меланін відповідає за пігментацію шкіри і волосся, гистаминаза контролює вироблення гістаміну, супероксиддисмутаза володіє антиоксидантною активністю і має протизапальну дію на тканини організму.
- Мідь бере участь у синтезі еластину і колагену, що відповідають за пружність шкірних покривів.
- Цей елемент необхідний для формування і нормалізації структури сполучних, епітеліальних і кісткових тканин.
- Мідь може посилювати активність деяких важливих гормонів і нормалізувати функціонування ендокринної системи. Особливо вона корисна для жінок, так як допомагає підтримувати в нормі гормональний фон і попереджати його збої.
- Елемент допомагає зміцнювати судинні стінки і зменшувати їх ламкість, захищаючи від деформації і пошкодження.
- Мідь бере участь у нейтралізації згубною активності вільних радикалів.
- Нормалізація роботи імунної системи і посилення природного захисного бар’єру людського організму.
- Мідь забезпечує повноцінний обмін заліза і разом з ним і аскорбіновою кислотою бере участь у синтезі гемоглобіну і транспортуванні кисню з кров’ю.
- Участь у багатьох протікають в організмі метаболічних процесах.
- Позитивний вплив на функціонування залоз внутрішньої секреції.
- Мідь дозволяє контролювати витрату енергії і насичувати нею всі клітини організму.
Потреба
Норма міді на добу для дорослих жінок та чоловіків становить 1-2 міліграми. В періоди годування грудьми і вагітності потреба збільшується до 2-2,5 мг. Маленьким дітям необхідно 0,8-1 мг. У віці від чотирьох до шести років норма зростає до півтори міліграмів, з 7 до 12 – до 2 мг, а в період активного росту і статевого розвитку необхідно отримувати від 2,5 мг до 3.
Потреба міді може збільшуватися в деяких випадках, наприклад, при зловживанні алкоголем, зниження імунітету або перенесених інфекційних захворюваннях, при запальних процесах, анемії і підвищених фізичних навантаженнях.
Дефіцит
Нестача міді зустрічається нечасто, і вона може бути пов’язана з такими порушеннями і станами як недостатня вироблення деяких ферментів, надходження міді з їжею в незначних кількостях, анемія, порушують усмоктуваність елемента кишкові захворювання, раннє введення прикорму з коров’ячим молоком (дітям у віці до одного року), деякі порушення обміну речовин, тривале застосування антибактеріальних засобів, антацидів, а також гормонів (глюкокортикостероїдів).
До основним ознаками дефіциту міді відносяться наступні:
- зміна складу крові (зниження рівня гемоглобіну, зменшення кількості лейкоцитів і нейтрофілів);
- зниження щільності і підвищення ламкості кісток;
- посвітління волосся, порушення пігментації шкірних покривів (світлі ділянки);
- розвиток алергічних реакцій і дерматологічних хвороб;
- зниження імунітету і пов’язані з ним часті простудні захворювання;
- уповільнення статевого дозрівання у підлітковий період;
- порушення дихальних функцій;
- розвиток хвороб дихальної системи, таких як бронхіт, астма;
- підвищена ламкість судин, їх деформація;
- зниження працездатності, підвищена стомлюваність.
Надлишок
Надлишок міді зустрічається рідко і обумовлюється надмірним надходженням такого елемента в організм, отруєннями містять його препаратами або хімікатами, а також порушеннями обміну речовин, що спричиняють неправильне засвоєння міді або її переробку.
Симптоми надлишку міді:
- погіршення пам’яті, зниження концентрації уваги;
- депресивні стани, апатія, пригніченість;
- проблеми зі сном, наприклад, безсоння або поверхневий переривчастий сон;
- підвищена дратівливість, нервозність;
- больові відчуття в суглобах або м’язах;
- подразнення слизових оболонок;
- розлади травлення;
- проблеми в роботі печінки або нирок;
- прояви атеросклерозу;
- розвиток алергічних реакцій або шкірних хвороб, таких як нейродерміт, кропив’янка, екзема, дерматит.
Як поповнити запаси?
Мідь міститься в продуктах харчування, таких як:
- м’ясо: баранина, яловичина, свинина;
- птах; гусак, фазан, качка;
- субпродукти, особливо печінка;
- морепродукти: кальмари, устриці, морські гребінці, краби, омари, лобстери, креветки, равлики;
- риба, особливо морська;
- боби, наприклад, горох;
- гриби;
- горіхи;
- какао;
- крупи, зокрема гречана, пшоняна і вівсяна;
- мінеральна вода;
- соєві продукти;
- овочі, такі як картопля, морква;
- зелень: кріп, шпинат, петрушка;
- сухофрукти, особливо чорнослив;
- ягоди: горобина, ожина, малина, шипшина, полуниця, журавлина;
- фрукти, особливо груші, авокадо, ананаси.
Щоб ваш організм працював правильно, забезпечте достатнє надходження міді і слідкуйте за своїм раціоном.
loading…
loading…