667 Домашній коньяк — відмінний напій для свята

Домашній коньяк — відмінний напій для свята


Коньяк часто називають напоєм богів, але, на жаль, те, що продається в магазинах, далеко не завжди задовольняє смаки справжніх гурманів. Щоб насолодитися смаком і ароматом, зовсім не обов’язково купувати елітні марки, адже приголомшливий коньяк можна приготувати в домашніх умовах.

Основні інгредієнти

Перший і найважливіший інгредієнт, від якого залежать характеристики домашнього коньяку – це алкогольна основа. Обов’язково використовуйте спиртне вищої якості, в іншому випадку ви отримаєте не насолода ароматом і смаком, а отруєння. За основу можна взяти спирт, самогон або горілку. Фортеця може змінюватись, але оптимальні значення – 40-50 градусів. Більш міцний коньяк вийде надмірно насиченим і втратить тонкі смакові нотки, а слабкий не зможе називатися повноцінним напоєм богів.

Домашній коньяк — відмінний напій для свята

Другим важливим компонентом є дуб. Традиційно напій витримується в дубових бочках, і такий етап безпосередньо впливає на якість коньяку. Його заміною стане додавання дубового компонента.

  • По-перше, таке дерево насичує напій танінами, які надають терпкість (при витримці вона дещо пом’якшується і стає приємною).
  • По-друге, у складі дуба чимало органічних кислот і ефірних масел, що забезпечують неповторний аромат – приголомшливий букет з карамелі, ванілі і квітів.
  • По-третє, правильно заготовлений дуб передасть коньяку той самий благородний колір темного бурштину, який дуже цінується і відрізняє напій від багатьох інших.

Також до складу можуть входити і інші добавки, що надають домашньому коньяку більш насичений і колоритний аромат, пікантний присмак і красиві відтінки. Це можуть бути цукор, різні прянощі, кава, сухофрукти і так далі.

Варіанти приготування

Як зробити своїми руками домашній коньяк? Звичайно, в будь-якому випадку напій буде відрізнятися від цього, так як пройти всі етапи в домашніх умовах практично неможливо. Але зате запропоновані нижче способи приготування прості і доступні кожному, так як припускають використання інгредієнтів, які легко придбати в магазині.

Читайте ще:  Шутки и анекдоты в картинках, которые заставят улыбнутся каждого

Спосіб перший

Домашній коньяк — відмінний напій для свята

Цей напій називається коньяком по-латгальски, так як рецепт з’явився в історичній області Латвії Латгалії. Латиші з давніх часів використовували такий спосіб і готували ароматний коньяк з самогону. Ось що вам знадобиться:

  • три літри самогону міцністю близько 45-50% (краще використовувати сировину, що минув подвійну перегонку);
  • дві ст. л. кори дуба або ж дубових чіпсів;
  • три горошини гвоздики;
  • щіпка меленого мускатного горіха;
  • три ст. л. цукру;
  • щіпка меленого коріандру.

Приготування:

  1. Цукор слід попередньо перетворити в темний карамельний сироп: обпаліть його на сковороді без масла. Допускається додати невелику кількість води.
  2. У банку налийте самогон і покладіть всі інші компоненти разом з карамеллю. Тару щільно закрийте і приберіть в темне місце на два-три тижні.
  3. Якщо напій придбав яскравий аромат і гарний коричневий колір, він готовий. Його слід ретельно процідити, розлити по пляшках, закупорити їх і відправити витримуватися в темне місце. Звичайно, можна пити коньяк і відразу, але витримка зробить його ще краще, тому краще почекати три-шість місяців.

Спосіб другий

Такий спосіб дозволить приготувати приголомшливий ароматний напій богів. Ось що вам знадобиться:

  • три літри горілки або спирту, розведеного чистою водою в рівних пропорціях (фортеця – 40-50%);
  • ст. л. якісного листового чорного чаю;
  • ст. л. дубової кори;
  • 30 г плодів шипшини;
  • 30 г ягід глоду;
  • десять горошин гвоздики;
  • пара ст. л. висушеного звіробою.

Інструкція:

  1. Ягоди слід промити в проточній воді. Далі всі інгредієнти укладіть в тару, в якій напій буде настоюватися. Влийте горілку і добре закрийте пляшку або банку.
  2. Приберіть ємність у прохолодне і затемнене місце мінімум на три або чотири тижні.
  3. Настояний коньяк потрібно профільтрувати за допомогою тканини або згорнуту в кілька разів марлі.
  4. Розлийте напій по окремих пляшках і приберіть їх хоча б на місяць: витримка точно не буде зайвою.
Читайте ще:  Як правильно промивати вуха?

Спосіб третій

Такий рецепт вельми незвичайний, і у вас вийде чудовий смачний і ароматний коньяк. Потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • два літри горілки або самогону;
  • 100 г цукру;
  • 70 г свіжого кореня імбиру;
  • сім волоських горіхів;
  • стручок ванілі.

Приготування:

  1. Спочатку підготуйте цукор, прокалив його на сковорідці до коричневого відтінку.
  2. Волоські горіхи почистіть і подрібніть, наприклад, поріжте ножем.
  3. Корінь імбиру не потрібно натерти тертці, бажано дрібної.
  4. Всі компоненти покладіть в скляну ємність, залийте горілкою, закрийте банку, активно потрясіть, щоб все розчинилося.
  5. Наполягайте напій приблизно місяць у захищеному від світла та досить прохолодному місці.
  6. Готовий коньяк піддається процеживанию і витримується ще близько одного-двох місяців в окремих закупорених ємностях.

Спосіб четвертий

Ароматний кавовий коньяк вийде з спирту. Ось що потрібно для приготування:

  • 1,5 літра якісного спирту;
  • 1500-1700 мл чистою і м’якою фільтрованої води;
  • три ст. л. кавових зерен;
  • три-чотири ст. л. цукру;
  • чайна ложка без гірки меленої кориці (або паличка);
  • два пакетики ваніліну (можна замінити стручком або ванільним екстрактом).

Опис процесу приготування:

  1. Цукор потрібно розвести в невеликій кількості води і карамелізувати, прогрів на сковороді.
  2. Кавові зерна подрібніть в блендері або кавомолці.
  3. У банку покладіть зерна кави, готовий сироп, ванілін і корицю. Спирт розбавте водою і також влийте в ємність. Щільно закрийте її і на місяць відправте в будь прохолодне і темне місце.
  4. Після настоювання коньяк слід процідити, розлити по невеликих пляшках і бажано витримати протягом місяця-двох, щоб він набув ще більш насичений смак.

Рекомендації

Домашній коньяк — відмінний напій для свята

Кілька корисних рекомендацій тим, хто вирішив самостійно приготувати домашній коньяк:

  • Кору дуба можна попередньо обробити. Якщо ви хочете, щоб коньяк був більш м’яким, то залийте її окропом і залиште на десять хвилин, щоб видалити частину дубильних речовин, що додають міцність. А якщо ви, навпаки, хочете отримати насичений і брутальний напій, то сировину можна обпалити на сковороді.
  • Чим довше коньяк витримується, тим більше він стає благородним, тому варто запастися терпінням.
  • Прискорити процес первинного настоювання можна за допомогою термічного впливу: якщо тару помістити в тепле місце, то напій буде готовий набагато швидше. Але пам’ятайте, що такий спосіб може трохи погіршити якості коньяку.
  • Пробуйте експериментувати з складовими напою. Для аромату, красивого відтінку і смаку можна додавати в нього шипшина, кардамон, чорнослив, курагу, сушені яблука та інші сухофрукти, чебрець, кмин, материнку і інші прянощі. Але не перестарайтеся і не змішуйте занадто багато компонентів.
Читайте ще:  54 минуты, которые разрушили брак

Тепер ви зможете в домашніх умовах приготувати благородний коньяк і здивувати сім’ю і гостей на свято.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top