Домашній коньяк — відмінний напій для свята
Содержание
Коньяк часто називають напоєм богів, але, на жаль, те, що продається в магазинах, далеко не завжди задовольняє смаки справжніх гурманів. Щоб насолодитися смаком і ароматом, зовсім не обов’язково купувати елітні марки, адже приголомшливий коньяк можна приготувати в домашніх умовах.
Основні інгредієнти
Перший і найважливіший інгредієнт, від якого залежать характеристики домашнього коньяку – це алкогольна основа. Обов’язково використовуйте спиртне вищої якості, в іншому випадку ви отримаєте не насолода ароматом і смаком, а отруєння. За основу можна взяти спирт, самогон або горілку. Фортеця може змінюватись, але оптимальні значення – 40-50 градусів. Більш міцний коньяк вийде надмірно насиченим і втратить тонкі смакові нотки, а слабкий не зможе називатися повноцінним напоєм богів.
Другим важливим компонентом є дуб. Традиційно напій витримується в дубових бочках, і такий етап безпосередньо впливає на якість коньяку. Його заміною стане додавання дубового компонента.
- По-перше, таке дерево насичує напій танінами, які надають терпкість (при витримці вона дещо пом’якшується і стає приємною).
- По-друге, у складі дуба чимало органічних кислот і ефірних масел, що забезпечують неповторний аромат – приголомшливий букет з карамелі, ванілі і квітів.
- По-третє, правильно заготовлений дуб передасть коньяку той самий благородний колір темного бурштину, який дуже цінується і відрізняє напій від багатьох інших.
Також до складу можуть входити і інші добавки, що надають домашньому коньяку більш насичений і колоритний аромат, пікантний присмак і красиві відтінки. Це можуть бути цукор, різні прянощі, кава, сухофрукти і так далі.
Варіанти приготування
Як зробити своїми руками домашній коньяк? Звичайно, в будь-якому випадку напій буде відрізнятися від цього, так як пройти всі етапи в домашніх умовах практично неможливо. Але зате запропоновані нижче способи приготування прості і доступні кожному, так як припускають використання інгредієнтів, які легко придбати в магазині.
Спосіб перший
Цей напій називається коньяком по-латгальски, так як рецепт з’явився в історичній області Латвії Латгалії. Латиші з давніх часів використовували такий спосіб і готували ароматний коньяк з самогону. Ось що вам знадобиться:
- три літри самогону міцністю близько 45-50% (краще використовувати сировину, що минув подвійну перегонку);
- дві ст. л. кори дуба або ж дубових чіпсів;
- три горошини гвоздики;
- щіпка меленого мускатного горіха;
- три ст. л. цукру;
- щіпка меленого коріандру.
Приготування:
- Цукор слід попередньо перетворити в темний карамельний сироп: обпаліть його на сковороді без масла. Допускається додати невелику кількість води.
- У банку налийте самогон і покладіть всі інші компоненти разом з карамеллю. Тару щільно закрийте і приберіть в темне місце на два-три тижні.
- Якщо напій придбав яскравий аромат і гарний коричневий колір, він готовий. Його слід ретельно процідити, розлити по пляшках, закупорити їх і відправити витримуватися в темне місце. Звичайно, можна пити коньяк і відразу, але витримка зробить його ще краще, тому краще почекати три-шість місяців.
Спосіб другий
Такий спосіб дозволить приготувати приголомшливий ароматний напій богів. Ось що вам знадобиться:
- три літри горілки або спирту, розведеного чистою водою в рівних пропорціях (фортеця – 40-50%);
- ст. л. якісного листового чорного чаю;
- ст. л. дубової кори;
- 30 г плодів шипшини;
- 30 г ягід глоду;
- десять горошин гвоздики;
- пара ст. л. висушеного звіробою.
Інструкція:
- Ягоди слід промити в проточній воді. Далі всі інгредієнти укладіть в тару, в якій напій буде настоюватися. Влийте горілку і добре закрийте пляшку або банку.
- Приберіть ємність у прохолодне і затемнене місце мінімум на три або чотири тижні.
- Настояний коньяк потрібно профільтрувати за допомогою тканини або згорнуту в кілька разів марлі.
- Розлийте напій по окремих пляшках і приберіть їх хоча б на місяць: витримка точно не буде зайвою.
Спосіб третій
Такий рецепт вельми незвичайний, і у вас вийде чудовий смачний і ароматний коньяк. Потрібно підготувати такі інгредієнти:
- два літри горілки або самогону;
- 100 г цукру;
- 70 г свіжого кореня імбиру;
- сім волоських горіхів;
- стручок ванілі.
Приготування:
- Спочатку підготуйте цукор, прокалив його на сковорідці до коричневого відтінку.
- Волоські горіхи почистіть і подрібніть, наприклад, поріжте ножем.
- Корінь імбиру не потрібно натерти тертці, бажано дрібної.
- Всі компоненти покладіть в скляну ємність, залийте горілкою, закрийте банку, активно потрясіть, щоб все розчинилося.
- Наполягайте напій приблизно місяць у захищеному від світла та досить прохолодному місці.
- Готовий коньяк піддається процеживанию і витримується ще близько одного-двох місяців в окремих закупорених ємностях.
Спосіб четвертий
Ароматний кавовий коньяк вийде з спирту. Ось що потрібно для приготування:
- 1,5 літра якісного спирту;
- 1500-1700 мл чистою і м’якою фільтрованої води;
- три ст. л. кавових зерен;
- три-чотири ст. л. цукру;
- чайна ложка без гірки меленої кориці (або паличка);
- два пакетики ваніліну (можна замінити стручком або ванільним екстрактом).
Опис процесу приготування:
- Цукор потрібно розвести в невеликій кількості води і карамелізувати, прогрів на сковороді.
- Кавові зерна подрібніть в блендері або кавомолці.
- У банку покладіть зерна кави, готовий сироп, ванілін і корицю. Спирт розбавте водою і також влийте в ємність. Щільно закрийте її і на місяць відправте в будь прохолодне і темне місце.
- Після настоювання коньяк слід процідити, розлити по невеликих пляшках і бажано витримати протягом місяця-двох, щоб він набув ще більш насичений смак.
Рекомендації
Кілька корисних рекомендацій тим, хто вирішив самостійно приготувати домашній коньяк:
- Кору дуба можна попередньо обробити. Якщо ви хочете, щоб коньяк був більш м’яким, то залийте її окропом і залиште на десять хвилин, щоб видалити частину дубильних речовин, що додають міцність. А якщо ви, навпаки, хочете отримати насичений і брутальний напій, то сировину можна обпалити на сковороді.
- Чим довше коньяк витримується, тим більше він стає благородним, тому варто запастися терпінням.
- Прискорити процес первинного настоювання можна за допомогою термічного впливу: якщо тару помістити в тепле місце, то напій буде готовий набагато швидше. Але пам’ятайте, що такий спосіб може трохи погіршити якості коньяку.
- Пробуйте експериментувати з складовими напою. Для аромату, красивого відтінку і смаку можна додавати в нього шипшина, кардамон, чорнослив, курагу, сушені яблука та інші сухофрукти, чебрець, кмин, материнку і інші прянощі. Але не перестарайтеся і не змішуйте занадто багато компонентів.
Тепер ви зможете в домашніх умовах приготувати благородний коньяк і здивувати сім’ю і гостей на свято.
loading…
loading…