Фоккача — відмінне блюдо італійської кухні
Фокачча… В цьому цікавому назві криється смачна, ніжна, італійська коржик, зовні чимось нагадує основу для піци. Ще в давні часи римські воїни і селяни включали її в раціон щоденного харчування. Традиція збереглася і до сьогоднішнього часу: багато фокаччу вважають основою здорового харчування, тому вживають її в якості звичайного хліба або як основу під будь-яку смачну начинку.
Як приготувати італійський дріжджовий хліб? Це зробити зовсім не складно, причому самостійно в домашніх умовах.
Процес приготування
В цілому, італійську фокаччу готують по одній і тій же технології, не залежно від країни або місця приготування. А саме:
Змішують необхідні інгредієнти: борошно, сіль, воду теплу, оливкова олія. Отримують звичайне дріжджове тісто, яке не варто довго вимішувати, досить дати час вистояться (приблизно 1,5 години під накритою харчовою плівкою).
- Розтягують або розгортають качалкою до стану тонкого листа.
- Розташовують на деку.
- Вістрям ножа або зубочисткою проколюють розкатане тісто для запобігання появи бульбашок.
- Змащують заготівлю оливковою олією або вершковим маслом, посипають:
- різними прянощами. Це може бути морська сіль, пряні трави (розмарин, чебрець, орегано);
- овочами (помідорами черрі, смаженою цибулею, тоненькими скибочками картоплі, солодким перцем);
- фруктами (виноградом).
Ставлять в піч або духовку на розігрітий камінь і запікають.
В залежності від того, які інгредієнти додаються в тісто або лягають на його поверхню, фокачча буває різних видів, наприклад:
- з маслинами (їх ще називають чорні оливки) – це дивовижно смачно, випічка просто тане в роті за рахунок рясної просочення оливковою олією. Багато хто вважає такий хліб – однієї з кращих різновидів цієї страви;
- з соусом песто – найвідоміший продукт, який вважають не закускою, а вже повноцінним стравою. Суть приготування в тому, що поверхня коржа рясно покривають розігрітим песто;
- з запашними травами (базилік, часник). Єдина умова подачі – це свежевыпеченность. Якщо з моменту випічки пройде більш ніж 6-8 годин, то фокачча буде сухувата;
- з сиром з роду м’яких сортів. Такий вид італійського хліба роблять двох видів: товстий, нагадує піцу і тонкий, як хачапурі. І той, і той – це прекрасне рішення для організації перекушування між основними прийомами їжі;
- сушена. Її спочатку печуть, а потім підсушують до стану сухариків. Такий варіант застосовують у доповнення до закусок під час вечірніх посиденьок;
- з шматочками запечених томатів та оливок. Така хлібна коржик досить популярна. По-перше, це смачно, а по-друге, це непогана альтернатива піці. Багато віддають їй перевагу під час легкого ланчу або застосовують як блюдо для молодіжної вечірки і т. п. Тому ми вирішили надати рецепт именноэтой фокаччі.
З томатами і оливками
Класичний підбір продуктів для такого виду коржі включає:
- хлібне борошно – 0,5 кг;
- воду – 0,3 л;
- олія оливкова – дві столові ложки;
- цукровий пісок – дві чайні ложки;
- сіль кам’яну – дві чайні ложки;
- сухі дріжджі – достатньо двох чайних ложок без верху;
- десять стиглих помідор черрі;
- перець чорний за смаком.
Хід приготування такий же, як і для всіх видів італійського хліба (описаний раніше), єдине доповнення:
- перед тим як розкатане тісто ставити в піч, його потрібно прикрасити скибочками чері та оливками, злегка полити оливковою олією і посипати крейдовим чорним перцем;
- випікати близько двадцяти хвилин при середньому температурному режимі духовки.
І в завершенні хочеться відзначити, що фокачча – це ідеальне блюдо для початківців хазяєчок, які хочуть приємно здивувати свого обранця або своїх близьких.
loading…
loading…