Чим корисні опеньки?
Гриби – цінний поживний продукт, що отримав широке світове поширення і визнання. Кулінарні рецепти багатьох країн включають в себе страви з маслюками і печерицями, лисичками і боровиками, а також опеньками – цих представників не тільки легко відшукати в кожному лісі, але і виростити власними силами.
Користь кожного різновиду давно не викликає сумнівів у дієтологів. У цій статті мова піде про корисні властивості опеньків, їх поживних характеристиках і варіантах приготування.
Основні відомості про продукт
Цей вид давно полюбився грибникам за те, що зростає цілими сім’ями. Також багато помітили, що щорічно нові гриби виростають на одних і тих же місцях, причому з’являються в однаковий час. Це значно спрощує їх пошук і збір: кожен рік грибники приходять до вже поміченим заздалегідь пеньках за новим урожаєм.
Крім того, багатий врожай можна отримати і на спеціальних фермах, де вони вирощуються штучно отримані таким чином продукти ні в чому не поступаються своїм диким товаришам і зберігають всі корисні властивості лісових різновидів. З опеньків легко готувати їжу за різними рецептами, вони мають багатий смак і добре засвоюються.
Місця їх зростання легко визначити за назвою: зростають вони, в основному, навколо пеньків і в великій кількості – біля одного такого місця можна назбирати цілий кошик. В народі за це властивість їх прозвали опеньки: період збирання починається в кінці серпня і триває до осінніх заморозків.
Розташовуються вони на старих пнях, біля коренів листяних або хвойних деревних порід, але найбільше воліють дубові і березові пеньки. Досить часто їх можна знайти навіть на територіях вічної мерзлоти.
Справжній опеньок має опуклу жовтувато-коричневого відтінку шапку, яка до країв випрямлена або загнута всередину (у молодих грибів). Зверху можна виявити дрібну коричневу луску. Пластинки білуваті, світлі, витягнуті донизу, часто покриваються рудувато-іржавими плямами. Ніжка волокниста і досить довга, стає темніше донизу.
Молоді грибочки мають ніжку, з’єднану з капелюшком білуватою плівкою, яка потім розривається: про неї нагадує лише біле кільце, залишене на ніжці. Саме по ньому визначають, є опеньок справжнім або несправжнім.
Те, чим небезпечні ці гриби, відомо кожному: помилкові опеньки викликають серйозну інтоксикацію організму і представляють справжню загрозу для здоров’я людини. Саме тому важливо відрізняти справжні різновиди від отруйних.
Опеньки є універсальним продуктом: види їх обробки вельми різноманітні. Їх маринують і солять, смажать і сушать, відварюють і запікають. В основному в їжу вживаються капелюшки, оскільки ніжка опенька досить волокниста.
Що стосується корисних властивостей цього чудового продукту, то варто зазначити, що основу грибів на 90% становить вода і добре засвоюваний білок. Треба сказати, що у висушених різновидах часом білка більше, ніж у яловичині, а крім нього, в складі присутні моносахариди, дисахариди і клітковина.
Крім того, м’якоть багата вітамінами B, PP і E, в ній міститься фосфор і кальцій, залізо і калій, а також магній і натрій. При всьому цьому енергетична цінність продукту досить низька, тому його можна використовувати в цілях схуднення. Ці грибочки рекомендуються до вживання при кишковій паличці або золотистому стафилококке, вони допомагають роботі щитовидної залози і запобігають утворенню ракових клітин.
Застосування в кулінарії
Мало хто зовсім не знає, що приготувати з опеньков – страви з ними різноманітні і дуже смачні. Наприклад, можна додати в салат в маринованому вигляді, відварити або посмажити з картоплею. Що стосується варіння, то свіжий опеньок має варитися не менше 40 хвилин, щоб уникнути ризику отруєння.
Максимальний час такої обробки – 1 годину. Після того як продукт закипить, воду необхідно злити і замінити, після чого продовжити варіння до готовності. Якщо продукт піддавався заморожуванню, потрібно спочатку розморозити його і вже потім варити на повільному вогні не менше 15-25 хвилин.
Щоб швидко замаринувати ці грибочки, знадобиться, крім них самих, оцет – 30 мл, стакан води (очищеної), півтори ложки кам’яної солі, перець в горошинах і гвоздика – по 3 штуки. Сам процес маринування виглядає так:
- гриби відварюють в киплячій воді;
- після цього їх поміщають всередину простерилізованій банки;
- отриманий відвар проціджують, туди додають спеції, а потім його поміщають на вогонь;
- після закипання вогонь вимикається, у нього доливають оцет;
- готовий маринад розливається по банкам;
- баночки закупорюються кришками.
Якщо хочеться посмажити грибочки, краще спочатку розібратися у всіх тонкощах процедури. Обсмажити їх можна трьома різними методами:
- Без варіння. У цьому випадку їх необхідно добре промити і обсмажити хвилин 15-20 на не надто інтенсивному вогні, при цьому краще зовсім не закривати кришкою сковороду. Готовність страви визначається з характерним постреливаниям.
- З легким привариванием. Для цього грибочки спочатку відварюють близько 10 хвилин у підсоленій воді, і тільки після цього викладаються на сковороду, де на невеликому вогні обсмажуються ще 10-15 хвилин з періодичним помішуванням.
- З замороженими інгредієнтами. Гриби заморожування приварювати необов’язково: їх смаження також займе недовгий час, всього 15-20 хвилин, але треба пам’ятати, що обсмажувати їх треба без кришки – тільки так зайва рідина зможе випаруватися.
Рецептура приготування грибних страв різноманітна, але найкраще вони виходять, смажені з картоплею, цибулею або овочами. А для того щоб заготовлена продукція довго зберігалася, рекомендується піддати її заморожуванню.
Для цього зібраний грибний урожай необхідно перебрати: потрібні свіжі, щільні і молоденькі інгредієнти. Їх не потрібно піддавати миттю, оскільки заморожувати найкраще сухими. На відміну від інших різновидів, опеньки не бланшируются перед процедурою, оскільки деформуються і швидко втрачають форму при розморожуванні.
loading…