Чим корисний курдючний жир?
Содержание
Жир активно застосовується в кулінарії. А корисний курдючний? І як його правильно використовувати? З’ясуємо це!
Що це за продукт?
Курдючний жир відрізняється від сала жиру барана тим, що він витягується з так званого курдюка – об’ємного жирового освіти, що знаходиться в задній частині туші барана – в області крижів і декількох перших хвостових хребців. Такий «мішок» є лише у деяких порід тварин і може досягати третини або навіть половини від загальної маси. Жир утворюється в процесі вигулу на літніх пасовищах і активного поїдання трави. У холодну пору року він рятує баранов від холодів і витрачається на вироблення енергії і тепла.
Курдючний жир має кремоподібну консистенцію при кімнатній температурі, світлий відтінок і специфічний аромат баранини, але запах менш виражений, ніж вихідний від м’якоті або звичайного жиру. Бараняче сало тугоплавке, але курдюк плавиться швидше і легше.
Чим корисний?
Курдючний жир цінується не тільки за універсальність з точки зору застосування в кулінарії, але і за дивовижний склад, який обумовлює численні корисні властивості. У продукті містяться жирні кислоти (як ненасичені, так і насичені), ланолін, деякі органічні кислоти, стерини, золи, фосфатиди, цинк, мідь, селен, фосфор, магній, сірка, вітаміни Е, Н, групи В, А.
Можна відзначити такі напрями впливу на організм:
- Курдючний жир здавна застосовується при лікуванні грипу і простуд: він допомагає прискорити одужання і швидше відновитися. Крім того, продукт ефективний при хворобах дихальних шляхів, так як полегшує відходження в’язкого мокротиння і має протизапальну дію.
- Жир корисний для жінок, так як приводить в порядок гормональний фон, нормалізує синтез деяких важливих гормонів і підвищує фертильність, тобто здатність до зачаття. А ще його корисно вживати при менопаузі і клімаксі.
- Курдючний жир відрізняється високою біологічною активністю і вважається джерелом енергії, що витрачається організмом на терморегуляцію і вироблення тепла, підтримання важливих процесів і життєзабезпечення всіх органів і систем.
- Продукт забезпечує формування та зміцнення структури мембран клітин, захищаючи їх від руйнування і пошкодження.
- Користь полягає в антиоксидантної активності, яка характеризується нейтралізацією негативного впливу на організм вільних радикалів. Останні здатні запускати процеси передчасного старіння і окислення тканин, а також провокувати мутацію клітин, тому курдюк може стати засобом омолодження і профілактики раку.
- Хоча в продукті міститься холестерин, тут більше «хорошого», тобто необхідного організму і допомагає знижувати і стабілізувати рівень «поганого» холестерину.
- Курдючний жир призначається лікарями при виснаженні і дистрофії, він допомагає усунути дефіцит маси тіла.
- Продукт корисно вживати після перенесених травм або важких захворювань, при інтенсивних фізичних навантаженнях, при авітамінозах. Він прискорить реабілітацію, забезпечить повноцінне засвоєння поживних речовин і покращує роботу імунної системи.
- Східні народи вважають курдюк продуктом довголіття і, до речі, їх тривалість життя дійсно вражає.
- У деяких країнах чоловіки вживають курдючний жир для підвищення потенції.
- Продукт сприятливо впливає на обмін речовин.
- Курдючний жир корисний для мозку, оскільки поліпшує кровопостачання цього органу, підвищує активність, живить клітини, покращує пам’ять.
- Продукт захищає стінки шлунка від подразливого впливу травного соку і поліпшить перистальтику кишкових стінок, усунувши запори.
- Курдюк може використовуватися і в косметології для поліпшення стану і зміцнення шкірних покривів, волосся і нігтів.
- Вітаміни групи В необхідні для нормального функціонування нервової системи: вони зміцнюють клітини, нормалізують сон, підвищують стресостійкість, забезпечують провідність нервових імпульсів.
Як використовувати?
Що приготувати з курдючного жиру? Існують різні рецепти з додаванням цього компонента, і особливо широко він застосовується у узбецької кухні. Курдюк добре поєднується з м’ясом, різними крупами, овочами. Найпопулярніші національні страви, в які входить розглянутий жир – це шурпа, плов, бозбаш, хінкалі. Узбеки додають інгредієнт навіть десерти і чай. В європейських країнах продукт використовують з рослинними оліями. Але всі страви повинні подаватися гарячими, тому що жир швидко застигає і твердне. А щоб усунути характерний баранячий запах, можна використовувати ароматні приправи.
Курдюк отримав застосування в народній медицині. Він приймається всередину при виснаженні, авітамінозах, гормональних порушеннях і інших проблемах. При болю в суглобах та застуді він використовується для розтирань, масажу. А ще цей жир деякі використовують у косметології, додаючи в креми, домашні маски, бальзами для волосся. Такі засоби надають омолоджуючу, глибоко живить і зволожує, зміцнює впливу, вони забезпечують захист від зовнішніх негативних факторів, що запобігають запалення, усувають лущення і роздратування.
Порада: якщо в рецепті серед інгредієнтів числиться курдючний жир, і ви не знаєте, чим замінити цей продукт, то використовуйте баранячий нутряний, свинячий, яловичий або будь-який інший жир. Також підійде і рослинне масло, наприклад, лляне, соняшникова, оливкова, кокосова.
Може нашкодити?
Курдючний жир може нашкодити при індивідуальній гіперчутливості, ожирінні (в ста грамах близько 900 кілокалорій!), деяких захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, органів травлення та печінки. Але якщо не зловживати і є продукт в помірних кількостях, то небажаних наслідків не буде.
Особливості вибору
Купити курдючний жир ви зможете на ринку і навіть в аптеці. Консистенція повинна бути досить щільною, при кімнатній температурі вона кремоподібна. Колір практично білий, і якщо він має жовтуватий, сіруватий або інший відтінок, це говорить про підробку, неправильному зберіганні або закінчення термінів придатності. При нагріванні справжній курдюк повинен плавитися і стає майже прозорим, без осаду.
Зберігати продукт слід в закритій тарі в холодильнику протягом трьох або чотирьох місяців, після яких він починає втрачати цінні властивості.
Якщо ви досі не знайомі з курдючним жиром, то спробуйте використовувати його в кулінарії, щоб оцінити користь.
loading…
loading…