2197 Чим корисний курдючний жир?

Чим корисний курдючний жир?


Жир активно застосовується в кулінарії. А корисний курдючний? І як його правильно використовувати? З’ясуємо це!

Що це за продукт?

Курдючний жир відрізняється від сала жиру барана тим, що він витягується з так званого курдюка – об’ємного жирового освіти, що знаходиться в задній частині туші барана – в області крижів і декількох перших хвостових хребців. Такий «мішок» є лише у деяких порід тварин і може досягати третини або навіть половини від загальної маси. Жир утворюється в процесі вигулу на літніх пасовищах і активного поїдання трави. У холодну пору року він рятує баранов від холодів і витрачається на вироблення енергії і тепла.

Чим корисний курдючний жир?

Курдючний жир має кремоподібну консистенцію при кімнатній температурі, світлий відтінок і специфічний аромат баранини, але запах менш виражений, ніж вихідний від м’якоті або звичайного жиру. Бараняче сало тугоплавке, але курдюк плавиться швидше і легше.

Чим корисний?

Курдючний жир цінується не тільки за універсальність з точки зору застосування в кулінарії, але і за дивовижний склад, який обумовлює численні корисні властивості. У продукті містяться жирні кислоти (як ненасичені, так і насичені), ланолін, деякі органічні кислоти, стерини, золи, фосфатиди, цинк, мідь, селен, фосфор, магній, сірка, вітаміни Е, Н, групи В, А.

Можна відзначити такі напрями впливу на організм:

  • Курдючний жир здавна застосовується при лікуванні грипу і простуд: він допомагає прискорити одужання і швидше відновитися. Крім того, продукт ефективний при хворобах дихальних шляхів, так як полегшує відходження в’язкого мокротиння і має протизапальну дію.
  • Жир корисний для жінок, так як приводить в порядок гормональний фон, нормалізує синтез деяких важливих гормонів і підвищує фертильність, тобто здатність до зачаття. А ще його корисно вживати при менопаузі і клімаксі.
  • Курдючний жир відрізняється високою біологічною активністю і вважається джерелом енергії, що витрачається організмом на терморегуляцію і вироблення тепла, підтримання важливих процесів і життєзабезпечення всіх органів і систем.
  • Продукт забезпечує формування та зміцнення структури мембран клітин, захищаючи їх від руйнування і пошкодження.
  • Користь полягає в антиоксидантної активності, яка характеризується нейтралізацією негативного впливу на організм вільних радикалів. Останні здатні запускати процеси передчасного старіння і окислення тканин, а також провокувати мутацію клітин, тому курдюк може стати засобом омолодження і профілактики раку.
  • Хоча в продукті міститься холестерин, тут більше «хорошого», тобто необхідного організму і допомагає знижувати і стабілізувати рівень «поганого» холестерину.
  • Курдючний жир призначається лікарями при виснаженні і дистрофії, він допомагає усунути дефіцит маси тіла.
  • Продукт корисно вживати після перенесених травм або важких захворювань, при інтенсивних фізичних навантаженнях, при авітамінозах. Він прискорить реабілітацію, забезпечить повноцінне засвоєння поживних речовин і покращує роботу імунної системи.
  • Східні народи вважають курдюк продуктом довголіття і, до речі, їх тривалість життя дійсно вражає.
  • У деяких країнах чоловіки вживають курдючний жир для підвищення потенції.
  • Продукт сприятливо впливає на обмін речовин.
  • Курдючний жир корисний для мозку, оскільки поліпшує кровопостачання цього органу, підвищує активність, живить клітини, покращує пам’ять.
  • Продукт захищає стінки шлунка від подразливого впливу травного соку і поліпшить перистальтику кишкових стінок, усунувши запори.
  • Курдюк може використовуватися і в косметології для поліпшення стану і зміцнення шкірних покривів, волосся і нігтів.
  • Вітаміни групи В необхідні для нормального функціонування нервової системи: вони зміцнюють клітини, нормалізують сон, підвищують стресостійкість, забезпечують провідність нервових імпульсів.
Читайте ще:  18 вещей, о которых необходимо помнить, если вам разбили сердце

Як використовувати?

Що приготувати з курдючного жиру? Існують різні рецепти з додаванням цього компонента, і особливо широко він застосовується у узбецької кухні. Курдюк добре поєднується з м’ясом, різними крупами, овочами. Найпопулярніші національні страви, в які входить розглянутий жир – це шурпа, плов, бозбаш, хінкалі. Узбеки додають інгредієнт навіть десерти і чай. В європейських країнах продукт використовують з рослинними оліями. Але всі страви повинні подаватися гарячими, тому що жир швидко застигає і твердне. А щоб усунути характерний баранячий запах, можна використовувати ароматні приправи.

Чим корисний курдючний жир?

Курдюк отримав застосування в народній медицині. Він приймається всередину при виснаженні, авітамінозах, гормональних порушеннях і інших проблемах. При болю в суглобах та застуді він використовується для розтирань, масажу. А ще цей жир деякі використовують у косметології, додаючи в креми, домашні маски, бальзами для волосся. Такі засоби надають омолоджуючу, глибоко живить і зволожує, зміцнює впливу, вони забезпечують захист від зовнішніх негативних факторів, що запобігають запалення, усувають лущення і роздратування.

Порада: якщо в рецепті серед інгредієнтів числиться курдючний жир, і ви не знаєте, чим замінити цей продукт, то використовуйте баранячий нутряний, свинячий, яловичий або будь-який інший жир. Також підійде і рослинне масло, наприклад, лляне, соняшникова, оливкова, кокосова.

Може нашкодити?

Курдючний жир може нашкодити при індивідуальній гіперчутливості, ожирінні (в ста грамах близько 900 кілокалорій!), деяких захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, органів травлення та печінки. Але якщо не зловживати і є продукт в помірних кількостях, то небажаних наслідків не буде.

Особливості вибору

Купити курдючний жир ви зможете на ринку і навіть в аптеці. Консистенція повинна бути досить щільною, при кімнатній температурі вона кремоподібна. Колір практично білий, і якщо він має жовтуватий, сіруватий або інший відтінок, це говорить про підробку, неправильному зберіганні або закінчення термінів придатності. При нагріванні справжній курдюк повинен плавитися і стає майже прозорим, без осаду.

Читайте ще:  Самоеды: Знаки Зодиака, которые сами разрушают себя изнутри

Зберігати продукт слід в закритій тарі в холодильнику протягом трьох або чотирьох місяців, після яких він починає втрачати цінні властивості.

Якщо ви досі не знайомі з курдючним жиром, то спробуйте використовувати його в кулінарії, щоб оцінити користь.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top