Смачний і корисний горіх макадамія
Висококалорійний горіх під назвою макадамія родом з Австралії. Дана різновид є найціннішою серед усіх представників горіхового родини, причому це виражається не тільки в її вартості: продукт містить у собі таку величезну кількість корисних для людського організму речовин, що невелика жменя таких горішків здатна замінити повноцінний прийом їжі.
На вартість продукту вплинули умови його зростання: постійна схильність шкідників і ураганів робить вирощування культури дорогим і складним процесом.
Характеристика і склад
Дерево макадамія починає плодоношення лише на 9 році після висадки, а дозрівання горіха відбувається протягом півроку. Головним критерієм хорошого розвитку культури є постійний сонячне світло, тому вона виростає лише в країнах з відповідним кліматом.
Рослина представив світові дослідник на ім’я Джон Мак-Адам, в честь якого культура згодом і була названа. Збір та переробка плодів є трудомісткою і копіткою роботою, так як вони мають досить тверду шкаралупу, заважає легкому відділенню ядра.
Дерево виростає висотою до 14-15 м і часто віддає перевагу вологі ліси. Цей вид може плодоносити до 100 років підряд, а географія ареалу її вирощування на сьогодні помітно розширилася. Горіх культивується в країнах Африки, США, Китаї, на деяких південноамериканських територіях, в Австралії та Новій Зеландії, а найбільшим постачальником поживного продукту є Гавайські острови, вулканічний ґрунт яких ідеально підійшла даній культурі.
Макадамія досі залишається найдорожчим і калорійним горіхом на всій земній кулі – на даний момент ціна за 1 кг становить приблизно 30$.
Врожайність насаджень безпосередньо залежить від умов, виду грунту і сорту рослини. Після того як горіхи дозрівають, у них тріскається верхній шар і вони опадають на землю.
У поживних і ситних плодах містяться вітаміни, харчові волокна, а також корисні елементи, необхідні людині. Крім того, плоди містять мононенасичені жири, крохмаль і воду, а відмінною рисою від інших горіхових культур є високий відсоток цукрів у складі (близько 9%).
Корисні властивості продукту на цьому не закінчуються: що містяться в ядрах цинк, кальцій, фосфор, а також селен, натрій, мідь роблять їх незамінними для відновлення сил організму, лікує головний біль, лікують шкірні проблеми. Крім того, горіхам приписується властивість позбавляти організм від зайвого холестерину, а також допомагати при захворюваннях серцево-судинної системи і кісток.
Деякі дієтологи радять вживати плоди в якості засобу для схуднення – незважаючи на високу калорійність, плоди містять масу живильних речовин, а значить, невеликою жменькою цілком можна замінити прийом їжі.
З макадамії в промислових умовах здійснюється ефірне масло, яке сприяє загоєнню шкіри, підвищення її тонусу і виведенню токсинів. Саме тому масло макадамії з успіхом використовується в косметологічній практиці.
Застосування та критерії вибору
Із-за схожості смакових якостей макадамії з фундуком, вона часто використовується в кулінарії для створення десертів з шоколаду, а також в якості доповнюючого смаку до хересу або чорного кава. Гарні горіхи і для створення салатів, а в деяких країнах їх подають з морепродуктів.
Говорячи про те, чим корисний цей продукт, не можна не згадати про наступні його риси:
- полегшення головного болю;
- відновлення сил після стресів або важкої фізичної навантаження;
- омолодження організму;
- поліпшення стану шкіри;
- ефективна допомога при опіках;
- виведення шкідливих речовин з організму;
- поліпшення мозкової діяльності;
- збагачення клітин тіла киснем;
- зменшення проявів артрозів, артритів і остеопорозу;
- зниження ризику інсульту та інфаркту;
- протипухлинну дію.
Крім того, протипоказання до вживання макадамії зводяться лише до індивідуальної непереносимості плода людиною. Однак важливо знати, що собакам такий продукт строго протипоказаний – деякі компоненти його складу згубно впливають на організм домашніх тварин і можуть призвести до важкого отруєння, а в деяких випадках і смерті тварини.
Для вживання застосовують не тільки горіх, але і його масло, яке часто використовується в косметології, кулінарії і народній медицині. Олія з плодів виходить шляхом пресування.
Термін зберігання продукту в шкаралупі становить 1-2 роки залежно від навколишньої температури. Краще всього, якщо вона не буде опускатися нижче 0 і підніматися вище 10 градусів тепла. Очищені ядра рекомендується помістити для зберігання у вакуумні пакети і зберігати при температурі 0-5º С до року. У разі якщо вакуумна упаковка відсутня, горішки зберігаються лише до 3 місяців.
Макадамія не даремно вважається найсмачнішим делікатесом у всьому світі: його смакові якості оцінені в безлічі країн і на багатьох континентах. Щоб не помилитися в якості плодів, купуючи їх у магазині, в першу чергу варто звернути увагу на їх сорт: рекомендується вибирати Ikaika, Keaau, Kakea, а також Keauhou з гавайських сортів, і Howard, Ebony або Коллар – з австралійських різновидів. Крім того, існують сорти з легко раскалывающейся шкаралупою – вони були виведені зовсім недавно і мають назви Teddington і Beaumont.
loading…
loading…