2385 Лікувальні властивості глоду

Лікувальні властивості глоду


Глід давно і широко застосовується в народній медицині. Дізнайтеся, якими властивостями він володіє, і як його правильно використовувати з користю для здоров’я.

Опис рослини

Глід – чагарникова рослина родини Розових, має темно-зелене листя з зубчастими краями і невеликі світлі квіти. Плоди – ягоди яскраво-червоного кольору, що укладаються в кетяги, і мають досить приємний солодкуватий смак. Росте глід переважно в заплавах річок, на узліссях листяних лісів. Існує величезна кількість різновидів рослини, але найбільш поширеною і часто застосовується в профілактичних і лікувальних цілях є криваво-червоний глід.

Лікувальні властивості глоду

Особливості збору

Вирушати за рослиною краще всього в місця, віддалені від жвавих трас і заводів. Квіти збирають в самому кінці осені або в червні, вони акуратно зриваються і висушуються, бажано в затінку.

Ягоди слід збирати восени, наприклад у вересні. Але якщо погода радує і в жовтні, і заморозків поки немає, то можна дочекатися цього місяця: коли листя почне опадати, плоди повністю відкриються, і їх буде набагато зручніше збирати. Ягоди слід прополоскати у проточній воді і висушити або в розігрітій до 70 градусів духовці, або в сушарці, періодично перемішуючи. Готові сухі плоди приберіть в картонний ящик, полотняний мішок або паперовий пакет і відправте в прохолодне місце, в якому вони можуть зберігатися до двох-трьох років.

Що міститься в плодах?

Лікувальні властивості глоду

Ягоди глоду містять цілий набір різних речовин, таких як природні цукру (фруктоза), органічні кислоти (лимонна, урсолова, винна, хлорогенова, олеанолова), кверцетин, фітостерини, дубильні речовини, пектин, флавоноїди, фенольні сполуки, кумарини, залізо, цинк, кальцій, магній, мідь, калій, вітаміни Р, С, А, К.

Читайте ще:  Харламов и Асмус фото с ребенком

Користь

Лікувальні властивості глоду

Чим корисний глід для організму? Він отримав широке застосування в народній медицині дуже давно використовується цілителями, лікарями і звичайними людьми.

Розглянемо основні лікувальні властивості:

  • Плоди дуже корисні для серцево-судинної системи, так як сприяють зміцненню серцевого м’яза і зниження проникності і ламкості стінок судин, допомагають стабілізувати артеріальний тиск, а також нормалізують скорочувальну активність міокарда.
  • Глід володіє потужним антиоксидантны ефектом, і це значить, що він нейтралізує небезпечну активність вільних радикалів, тим самим забезпечуючи профілактику онкологічних захворювань і зупиняючи процеси передчасного старіння.
  • Ягоди містять пектин, тому допомагають поліпшувати травлення і стимулювати перистальтику кишечника, а також виводити із шлунково-кишкового тракту токсини і шлаки.
  • Плоди покращують живлення тканин мозку, нормалізують мозковий кровообіг і забезпечують надходження кисню в цей найважливіший людський орган.
  • Рослина має протизапальну і антибактеріальну дії, що робить доцільним його застосування при різних інфекціях і запаленнях.
  • Варто відзначити м’яку заспокійливу дію, завдяки якому можна поліпшити сон, впоратися зі стресами і підвищеною нервовою збудливістю.
  • Глід зміцнює імунітет і підвищує стійкість людського організму до атак бактерій, грибків і вірусів.
  • Регулярне вживання ягід допоможе знизити до норми рівень цукру в крові, тому плоди дуже корисні для діабетиків.
  • Позитивний вплив виявляється на печінку: глід захищає її від згубного впливу токсинів і сприяє безперебійному функціонуванню органу.
  • Плоди володіють жовчогінним ефектом.
  • Рослина корисно для нирок, так як стимулює їх активність і, таким чином, забезпечує своєчасне виведення з організму надлишків рідини.
  • Мають місце спазмолітичний та знеболювальний ефекти, що допомагають полегшувати головні, м’язові, суглобові болі.
  • Ранозагоювальні і в’яжучі властивості дозволяють використовувати засоби на основі глоду місцево при ранах, саднах, а також опіках, трофічних виразках.
  • Ягоди позитивно впливають на кровотворення і підвищують вміст гемоглобіну в крові, покращуючи її складу.
Читайте ще:  Стаття-одкровення про те, чому дорослі жінки залишаються найбажанішими — Жінки за 40 незрівнянні

В яких випадках не варто застосовувати?

Глід не відноситься до токсичних рослин, тому протипоказання і побічні явища нечисленні. Не варто приймати кошти на основі рослини при гіпотонії або серйозних порушеннях серцевого ритму, таких як брадикардія. Свіжі плоди протипоказані при загостреннях виразок і гастритів, а також при колітах і ентероколітах, кишкової непрохідності. Небажано давати плоди маленьким дітям, не варто їсти їх і годуючим і вагітним жінкам.

Лікувальні властивості глоду

Використання рослини

Застосування ягід глоду може здійснюватися різними способами:

  1. У профілактичних цілях використовується чай. Для приготування тридцять ягід покладіть в термос або інший добре утримує тепло ємність, залийте літром окропу, закрийте і настоюйте півгодини. Чай готовий, і якщо він приготовлений вранці, то можна пити його протягом усього дня по склянці після кожного прийому їжі. Також плоди можна додавати при заварюванні будь-яких зелених, трав’яних або чорних чаїв, це теж корисно. Напій добре пити при застуді, безсонні.
  2. Зробіть відвар: 50 грамів висушених плодів покладіть в каструлю, туди ж влийте дві склянки окропу і поставте ємність на вогонь. Після закипання варіть суміш на повільному вогні двадцять хвилин, потім настоюйте годину, остудіть, процідіть і приймайте по одній-три столові ложки тричі або чотири рази на добу при серцево-судинних захворюваннях. Припустимо зовнішнє застосування у вигляді аплікацій, примочок і компресів.
  3. Настоянка нормалізує тиск, заспокоїть нерви. Щоб зробити її, п’ять столових ложок сировини (бажано попередньо розім’яти або подрібнити) залийте двома склянками горілки або розведеного водою в рівних пропорціях спирту. Скляну закриту ємність з вмістом приберіть в прохолодне місце і настоюйте сім-десять днів. Потім процідіть засіб і по тридцять крапель приймайте три рази на день після їжі.
  4. Настій допоможе поліпшити травлення, позбутися від набряків, зміцнити імунітет. Півсклянки ягід залийте 500 мл киплячої води, закрийте ємність і приберіть на годину. Готовий засіб процідіть і випивайте по чверті або третини склянки три рази протягом дня, краще після їжі.
Читайте ще:  Питание при запорах во время беременности

Користь глоду неоціненна. Випробуйте її на собі і ви!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top