Які страви можна зробити з черствого хліба?
Хліб – усьому голова. Цю приказку ми знаємо з дитинства, і пам’ятаємо, що це хлібобулочний виріб – особливо шановане. У кожного народу вона має свій смак, зовнішній вигляд, особливості приготування, але без нього неможливо уявити традиційну трапезу. А для того, щоб ця випічка з’явилася на нашому столі, працює величезна кількість людей.
Але статистика, на жаль, не настільки приємна. Згідно з підрахунками, кожен житель нашої планети щорічно викидає близько 30 кг черствого хліба. Ми ж пропонуємо ще раз згадати про багатовікових традиціях, і відноситься до нього шанобливо. До того ж, навіть з підсохлій випічки можна приготувати велику кількість смачних страв. Не вірите? Читайте далі.
Давайте економити
Якщо помножити кількість викинутих хлібобулочних виробів на їх середню вартість, можна сильно здивуватися. Адже сума, яку ви побачите, є досить значною. А тепер подумайте, куди б можна було її витратити. Впевнені, на щось корисне і потрібне.
Так навіщо ж викидати свої гроші? Пропонуємо кілька простих і дуже смачних рецептів, які перевернуть ваше уявлення про марність сухарів, що залишилися від позавчорашнього хліба:
Гарячі бутерброди. Навіть, скоріше, апетитні грінки, які стануть прекрасним доповненням до ранкової чашки кави або чаю. Для основи вам знадобиться кілька шматочків подсохшего житнього або пшеничного хліба, а начинку можна вибрати будь-яку, ось два простих варіанти:
- тонко нарізаний кружечками помідор + масло + сир + зелень (потрібно всього лише викласти томати та сир на змащену маслом гренку і запекти в духовці );
- копчена ковбаса (балик) + цибуля + сир + яйце + молоко (збити яйце з молоком, ненадовго занурити в масу скибочки грінок, викласти начинку і запекти).
Шарлотка. Звикли робити таку випічку на основі бісквіта? Пропонуємо відійти від традицій. Вам знадобляться:
- білий хліб – 0,5 кг;
- яблука – 3 шт.;
- вишня (можна сушену);
- молоко – ½ ст.;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 30 г;
- рослинне масло.
З хліба потрібно прибрати шкірку, а м’якоть нарізати на маленькі шматочки. Після його потрібно замочити в суміші збитих яєць, цукру і молока. На дно змащеної маслом форми викласти порізані скибочками яблука і вишні, а зверху шар сухарів. Повторити шари ще раз, і відправити випікати 30 хвилин.
Панцанелла. За цим незвичайним назвою ховається італійський салат, який вже кілька століть готують в одній з провінцій Італії — Тоскані. Головна його перевага полягає в тому, що після приготування він збереже свій первісний смак впродовж цілих 12 годин. Тому для святкового столу його можна приготувати заздалегідь. З продуктів будуть потрібні:
- черствий хліб – 200 г;
- томати – 200 г;
- перець жовтий і червоний – по 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- зелень (петрушка, базилік) – 1 пучок;
- часник – 3 зуб.;
- бальзамічний оцет;
- каперси;
- оливкова олія;
- спеції.
Два головних правила Панцанелли: томати повинні бути стиглими, а також повинна зберігатися правильна пропорція між кількістю хліба та заправки. Грінки повинні бути досить просоченими, але не настільки, щоб перетворитися на кашу.
Для початку потрібно зробити заливку. Для неї ½ ст. води змішати з 5 ст. л оцту, покласти трохи чорного меленого перцю, довести до кипіння і залити хліб. Залишити на півгодини.
Помідори звільнити від шкірки і нарізати на тонкі смужки, з очищеними від насіння перцями проробити те ж саме. Зелень порубати, а цибулю нарізати півкільцями. Хліб віджати, подрібнити (краще всього кубиками), змішати з овочами і каперсами.
Щоб зробити соус, треба видавити в оливкова олія часник, покласти трохи зелені, 1 ст. л. оцту, приправити спеціями і вилити на салат. Подавати до столу через годину.
Російська тетеря. Наші предки славилися вмінням приготувати смачні страви, маючи мінімальний набір продуктів. Готувати тетеря – простіше простого. Візьміть:
- чорний хліб – 100 г;
- кисле молоко – 200 мл;
- цукор – 2 ст. л.
Якщо хліб не досить сухий, його можна трохи підсушити в духовці. Після цього викласти в кисле молоко з цукром, посипавши трохи корицею.
Десерт з чорносливом. Зазвичай додають у десерти бісквіт, але його легко замінить хлібна крихта. Будуть потрібні:
- чорнослив – 100 г;
- житній хліб – 100 г;
- сметана – 200 г;
- горіхи – 50 р.
Чорнослив попередньо замочити в теплій воді, після чого нарізати невеликими шматочками. Сухарі перетворити в крихту з допомогою терки або блендера. Горіхи потовкти. Сметану добре збити, щоб вона стала густішою.
Викласти десерт шарами: чорнослив – сметана – горіхи – хлібна крихта – крем. Потім повторити в тій же послідовності.
Як бачите, приготувати з черствого хліба можна не тільки сухарики з цукром або родзинками, а й велика кількість більш цікавих і смачних страв. А ще заощадити гроші. Приємного апетиту!
loading…
loading…