2106 Які страви можна зробити з черствого хліба?

Які страви можна зробити з черствого хліба?


Хліб – усьому голова. Цю приказку ми знаємо з дитинства, і пам’ятаємо, що це хлібобулочний виріб – особливо шановане. У кожного народу вона має свій смак, зовнішній вигляд, особливості приготування, але без нього неможливо уявити традиційну трапезу. А для того, щоб ця випічка з’явилася на нашому столі, працює величезна кількість людей.

Але статистика, на жаль, не настільки приємна. Згідно з підрахунками, кожен житель нашої планети щорічно викидає близько 30 кг черствого хліба. Ми ж пропонуємо ще раз згадати про багатовікових традиціях, і відноситься до нього шанобливо. До того ж, навіть з підсохлій випічки можна приготувати велику кількість смачних страв. Не вірите? Читайте далі.

Які страви можна зробити з черствого хліба?

Давайте економити

Якщо помножити кількість викинутих хлібобулочних виробів на їх середню вартість, можна сильно здивуватися. Адже сума, яку ви побачите, є досить значною. А тепер подумайте, куди б можна було її витратити. Впевнені, на щось корисне і потрібне.

Які страви можна зробити з черствого хліба?

Так навіщо ж викидати свої гроші? Пропонуємо кілька простих і дуже смачних рецептів, які перевернуть ваше уявлення про марність сухарів, що залишилися від позавчорашнього хліба:

Гарячі бутерброди. Навіть, скоріше, апетитні грінки, які стануть прекрасним доповненням до ранкової чашки кави або чаю. Для основи вам знадобиться кілька шматочків подсохшего житнього або пшеничного хліба, а начинку можна вибрати будь-яку, ось два простих варіанти:

  • тонко нарізаний кружечками помідор + масло + сир + зелень (потрібно всього лише викласти томати та сир на змащену маслом гренку і запекти в духовці );
  • копчена ковбаса (балик) + цибуля + сир + яйце + молоко (збити яйце з молоком, ненадовго занурити в масу скибочки грінок, викласти начинку і запекти).

Шарлотка. Звикли робити таку випічку на основі бісквіта? Пропонуємо відійти від традицій. Вам знадобляться:

  • білий хліб – 0,5 кг;
  • яблука – 3 шт.;
  • вишня (можна сушену);
  • молоко – ½ ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • цукор – 30 г;
  • рослинне масло.
Читайте ще:  Основные способы лечения песка в почках

З хліба потрібно прибрати шкірку, а м’якоть нарізати на маленькі шматочки. Після його потрібно замочити в суміші збитих яєць, цукру і молока. На дно змащеної маслом форми викласти порізані скибочками яблука і вишні, а зверху шар сухарів. Повторити шари ще раз, і відправити випікати 30 хвилин.

Які страви можна зробити з черствого хліба?

Панцанелла. За цим незвичайним назвою ховається італійський салат, який вже кілька століть готують в одній з провінцій Італії — Тоскані. Головна його перевага полягає в тому, що після приготування він збереже свій первісний смак впродовж цілих 12 годин. Тому для святкового столу його можна приготувати заздалегідь. З продуктів будуть потрібні:

  • черствий хліб – 200 г;
  • томати – 200 г;
  • перець жовтий і червоний – по 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • зелень (петрушка, базилік) – 1 пучок;
  • часник – 3 зуб.;
  • бальзамічний оцет;
  • каперси;
  • оливкова олія;
  • спеції.

Два головних правила Панцанелли: томати повинні бути стиглими, а також повинна зберігатися правильна пропорція між кількістю хліба та заправки. Грінки повинні бути досить просоченими, але не настільки, щоб перетворитися на кашу.

Для початку потрібно зробити заливку. Для неї ½ ст. води змішати з 5 ст. л оцту, покласти трохи чорного меленого перцю, довести до кипіння і залити хліб. Залишити на півгодини.

Які страви можна зробити з черствого хліба?

Помідори звільнити від шкірки і нарізати на тонкі смужки, з очищеними від насіння перцями проробити те ж саме. Зелень порубати, а цибулю нарізати півкільцями. Хліб віджати, подрібнити (краще всього кубиками), змішати з овочами і каперсами.

Щоб зробити соус, треба видавити в оливкова олія часник, покласти трохи зелені, 1 ст. л. оцту, приправити спеціями і вилити на салат. Подавати до столу через годину.

Читайте ще:  Простейший пирог с мясом на скорую руку без особой возни!

Російська тетеря. Наші предки славилися вмінням приготувати смачні страви, маючи мінімальний набір продуктів. Готувати тетеря – простіше простого. Візьміть:

  • чорний хліб – 100 г;
  • кисле молоко – 200 мл;
  • цукор – 2 ст. л.

Якщо хліб не досить сухий, його можна трохи підсушити в духовці. Після цього викласти в кисле молоко з цукром, посипавши трохи корицею.

Десерт з чорносливом. Зазвичай додають у десерти бісквіт, але його легко замінить хлібна крихта. Будуть потрібні:

  • чорнослив – 100 г;
  • житній хліб – 100 г;
  • сметана – 200 г;
  • горіхи – 50 р.

Чорнослив попередньо замочити в теплій воді, після чого нарізати невеликими шматочками. Сухарі перетворити в крихту з допомогою терки або блендера. Горіхи потовкти. Сметану добре збити, щоб вона стала густішою.

Викласти десерт шарами: чорнослив – сметана – горіхи – хлібна крихта – крем. Потім повторити в тій же послідовності.

Як бачите, приготувати з черствого хліба можна не тільки сухарики з цукром або родзинками, а й велика кількість більш цікавих і смачних страв. А ще заощадити гроші. Приємного апетиту!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top