Як захистити себе від ботулізму?
Содержание
Осінь – період, коли на зиму заготовляються різні дари літа – овочі і фрукти, різноманітні гриби. Приготовані своїми руками домашні консерви мають особливий смак і дарують рідним і близьким тепло і турботу. Однак у такої їжі є і свої мінуси – в заготовлених будинку консервах може бути ботулінічний токсин, який стає причиною розвитку ботулізму.
Консервовані, герметично закриті продукти – ідеальне середовище для його розмноження, а тому під час їх приготування потрібно дотримуватися суворі заходи безпеки. Як не захворіти на ботулізм і запобігти розмноженню токсину буде розказано в цій статті.
Звідки береться захворювання?
Ботулізм є харчовою токискоинфекцией, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему – це нерідко призводить до серйозних ускладнень, паралічу і навіть летального результату.
Причина її появи – особливий екзотоксин, який поширюється тільки в середовищі без доступу повітря. Його виділяють грунтові бактерії: причому самі вони не несуть ніякої небезпеки для людини, а от токсин, що виробляється ними, може перевершувати синильну кислоту по силі дії в тисячу разів.
Спори клостридія, які мешкають в грунті, потрапляють в банки з фруктами, грибами і овочами. Крім того, при деяких умовах вони можуть міститися в консервованому або неправильно обробленому м’ясі або рибі. Продукти, які беруть участь у консервації, герметично закупорені кришками, найчастіше стають джерелом отруєння ботулізмом, якщо вони піддавалися неписьменною обробці, при цьому стаючи джерелом смертельної небезпеки для людини.
Потрапляючи в щільно закриті ємності, бактерії, що викликають захворювання, починають розмножуватися, виділяючи отруйний токсин. Варто сказати, що вони мають високу стійкість і цілком витримують тривале нагрівання до 100º С.
Гинуть спори лише при 120º С, якщо нагрівання тривало не менше півгодини. В домашніх умовах таких умов досягти майже неможливо, адже ці бактерії можуть встояти навіть при високій концентрації оцтової кислоти.
Ще одним неприємним моментом у цій ситуації є те, що продукти, в яких міститься екзотоксин, ніяк не реагують на його присутність і не змінюють органолептичні властивості: консистенцію і запах, колір, смак. Примітно, що отрута всередині банок накопичується особливими гніздами, тому не всі, хто з’їсть з зараженої тари, можуть отруїтися.
Крім вживання в їжу, ботулізмом можна заразитися через рану: токсин, що виробляється бактеріями, всмоктується в кров і викликає важку недугу. Діти на першому році життя також можуть заразитися від годуючих матерів.
Як виявляється захворювання, і що робити в цьому випадку?
Як вже говорилося, найнебезпечніша загроза – не самі бактерії, а отруйні речовини, які виробляються ними і накопичуються в продукті. Чим вище буде їх кількість, тим вище у результаті ймовірність інфікування ботулізмом. У кишечнику токсини всмоктуються і потрапляють в кровоносну систему, звідки і розподіляються по всіх органах, вражаючи головний і спинний мозок. При цьому інкубаційний період може варіюватися від 2-3 годин до декількох днів.
Первинними симптомами небезпечної недуги є:
- сильні або помірні головні болі;
- відчутна сухість у роті;
- порушення роботи органів зору – розпливчасте або роздвоєне зображення, розширення зіниць, косоокість.
З плином часу стан хворих продовжує погіршуватися, приєднується блювота і нудота, іноді спостерігається запор, проте температура тіла зазвичай нормальна або злегка підвищена.
Далі наростає осиплість голосу, стає важко ковтати і рухатися, м’язи поступово паралізуються. Тиск значно знижується, пульс сповільнюється – без медичної допомоги незабаром зупиняється дихання і перестає працювати серце.
Отже, що робити, якщо з’явилися зазначені симптоми?
У першу чергу потрібно очистити органи ШЛУНКОВО – кишечник і шлунок від залишків отруйної речовини, і паралельно викликати швидку:
- здійснити промивання шлунка водою з содою, слабким розчином марганцівки або таніном (здійснювати промивання шлунка пацієнту без свідомості суворо заборонено!);
- після цього всередину приймають вугілля або Ентеросгель, які пов’язують токсин;
- далі приймають проносне (сульфат магнію) або роблять сифонну клізму.
Якщо стан все ще поганий і продовжує погіршуватися, настає зупинка дихання або параліч, починають робити непрямий масаж серця укупі з штучною вентиляцією легень – це є обов’язковою першу допомогу до приїзду швидкої.
Якщо пульс прощупується, здійснюють тільки вентиляцію – вдувають в легені потерпілому повітря раз у 5-6 секунд. Перед цим потрібно пересвідчитися, що перешкод для вдихуваного повітря немає –відсутні блювотні маси, сторонні предмети і т. д.
У разі коли зупинилося серцебиття, починають серцево-легеневу реанімацію: через кожні 15 надавлювань на грудну клітку роблять 2 вдування повітря в легені. Цю процедуру продовжують до появи самостійного пульсу і дихання.
Як убезпечити себе від хвороби?
Ботулізм являє досить сильну загрозу життю пацієнта. На жаль, визначити наявність токсину в їжі вкрай важко – видимі ознаки ураження їжі майже завжди відсутні. А значить, щоб не отримати важку інтоксикацію, потрібно використовувати заходи профілактики.
Важливо пам’ятати, що:
- неприйнятно використовувати для заготовок зіпсовані продукти, навіть ті, що просто лежали зірваними деякий час;
- неред обробкою всі овочі і фрукти в обов’язковому порядку промиваються проточною водою і обдають окропом;
- найкраще взагалі не заготовляти гриби, рибу або м’ясо, якщо неможливо очистити його від земляних залишків;
- свіжовиловлену рибу рекомендується відразу ж випатрати і очистити, після чого, не затягуючи, прибрати в морозилку;
- роблячи домашні консерви, краще віддати перевагу пластиковим кришок і не заготовляти їжу в герметичній тарі;
- рекомендована кількість оцтової кислоти завжди повинно бути присутнім при заготівлі;
- здулися кришки на банках – ознака поганого в їжу продукту. Найкраще негайно позбутися від нього;
- перебуваючи на відпочинку або де б то не було, не варто купувати домашню консервацію з рук;
- еотовые заготовки потрібно зберігати тільки в прохолодних місцях.
Дотримуючись простих правил, можна значно знизити ризик захворювання на ботулізм і врятувати собі не тільки здоров’я, але й життя.
loading…
loading…