Рецепт Лосось гравлакс із пікантним соусом
Рецепт Лосось гравлакс із пікантним соусом
ПРИГОТУВАННЯ
8 годин 15 хвилин
ПОРЦІЇ
8
СКЛАДНІСТЬ
легко
ІНГРЕДІЄНТИ
ля гравлакса:
500 г філе лосося
3 ст.л. цукру
3 ст.л. дрібної морської солі
100 г кропу
1 ч.л. свіжомеленого чорного перцю
Для соусу:
3 ст.л. солодкої гірчиці
1 ст.л. цукру
1 ст.л. білого винного оцту
100 мл рафінованої соняшникової олії
2 ст.л. дрібно посіченого кропу
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Шматок лосося промочіть паперовим рушником, а потім за допомогою рибного пінцета витягніть кісточки.
- З боку шкірки зробіть неглибокі поперечні надрізи на відстані 1 см одне від одного, щоб риба добре просолилась з усіх боків.
- Перемішайте 3 ст.л. цукру, 3 ст.л. дрібної морської солі та 1 ч.л. свіжомеленого чорного перцю. Дрібно посічіть 100 г кропу.
- У скляний чи сталевий судок насипте половину суміші спецій та викладіть рибу шкірою вниз.
- Зверху посипте рибу залишками суміші солі й цукру та вкрийте дрібно посіченим кропом.
- Накрийте рибу дерев’яною дощечкою чи скляним судком, навантажте будь-яким вантажем та лишіть на 2 години за кімнатної температури. Згодом переставте рибу в холодильник на 6 годин. Змийте маринад та висушіть рибу паперовим рушником. Зріжте зі шкірки та подавайте.
- Для соусу змішайте в мисці віничком 3 ст.л. солодкої гірчиці, 1 ст.л. цукру, 1 ст.л. білого винного оцту, 100 мл рафінованої соняшникової олії та 2 ст. л. дрібно посіченого кропу.
ТОНКОЩІ ПРИГОТУВАННЯ ЛОСОСЯ ПО-НОРВЕЗЬКИ
Для цього рецепта обирайте філе лосося без луски, щоб не заморочуватися над чищенням риби. А от із кісточками трішки поборотися доведеться: тут вам у пригоді стане спеціальний пінцет.
Солити лосось гравлакс принципово важливо морською сіллю – з нею значно смачніше. Однак брати потрібно сіль дрібного мелення: з крупною легко переборщити, а ще лосось може не просолитися так швидко, як нам потрібно.
Подавати гравлакс можна як самостійну закуску з гірчичним соусом, рецепт якого ми також додали, або ж як начинку в канапки чи млинці. Головне – балансувати смаки: лосось помірно солоний, тому поєднувати його варто з більш нейтральними чи навіть солодкавими інгредієнтами.