Рецепт Курка по-індійськи. Тікка масала
Рецепт Курка по-індійськи. Тікка масала
Приготування
40 хв
Порції
2
Складність
Легко
Інгредієнти
Для соусу
1 ч. л. гарам масала
¼ ч. л. куркуми
1 ч. л. меленого коріандру
сіль до смаку
1 ст. л. соку лимона
1 ст. л. олії
200 мл густого йогурту
1 шт. фіолетова цибулина
½ шт. перцю чилі
70 мл томатної пасти
400 мл вода
1 пучок свіжої кінзи
20 г масла
Для м’яса
600 г курячого стегна без шкірки та кісток
½ ч. л. грам масала
дрібка куркуми
½ ч. л. меленого коріандру
¼ ч. л. солі
½ ст. л. соку лимона
1 ст. л. олії
2 ст. л. олії для смаження
Покроковий рецепт
- Спершу приготуйте соус. Для цього почистьте та наріжте дрібними кубиками 1 фіолетову цибулину. На пательню викладіть 20 г масла, 1 ст. л. олії, нашатковану цибулю, спеції (1 ч. л. грам масала, ¼ ч. л. куркуми, 1 ч. л. меленого коріандру, кружальця перцю чилі). Перемішайте інгредієнти.
- Додайте до цибулі також 70 мл томатної пасти, 1 ст. л. лимонного соку 200 мл густого йогурту, 400 мл води та сіль до смаку. Доведіть суміш до кипіння та варіть на середньому вогні, помішуючи 5 хв.
- Наріжте 600 г філе стегна без кістки кубиками та викладіть шматочки м’яса в миску. Додайте до курки спеції (½ ч. л. грам масала, дрібка куркуми, ½ ч. л. меленого коріандру, ¼ ч. л. солі, ½ ст. л. соку лимона та 1 ст. л. олії). Перемішайте м’ясо та, за бажанням можете залишити його промаринуватися на 10 хв.
- Якщо ж часу обмаль, одразу викладіть стегенця на розігріту з 2 ст. л. олії пательню і смажте 10 хв або до рум’яності м’яса.
- Викладіть обсмажені шматочки курки на пательню з гарячим соусом, перемішайте та тушкуйте на середньому вогні ще 10 хв або до готовності м’яса. Подавайте страву гарячою, прикрасивши її нашаткованою кінзою.
Яке м’ясо обрати
Найкраще цьому рецепту пасує філе курячих стегенець, з вирізаною кісточкою та без шкірки. Саме стегенця виходять особливо соковитими. Втім ви також можете використати м’ясо курячих гомілок або філе курячої грудки. Крім цього, хоч це не типово, замість курятини ви також можете приготувати шматочки свинини, баранини або індички в соусі тікка масала.
З чим подавати страву
Курка тікка масала має дуже яскравий, насичений смак, який не зустрічається в жодній зі страв української кухні. Тож найкраще подавати таку курочку з відвареним рисом басматі. Це традиційно для індійської кухні спосіб подачі, крім цього нейтральний смак рису гарно поєднується зі пікантним смаком основної страви. Крім рису, до тікка масала гарно пасуватиме також хліб наан (приготувати такий можна самотужки за моїм рецептом).
Що таке гарам масала та де її взяти
Гарам масала — це суміш спецій, яку часто використовують в індійській, пакистанській, непальській кухнях, а також кухнях деяких інших країн Південної Азії. Залежно від регіону, склад суміші може різнитися, але зазвичай гарам масала складається із мілко подрібненого чорного та білого перців, гвоздики, кориці, стручків кардамону, бодяну, коріандру, мускатного горіха та зіри. В Україні таку суміш спецій можна придбати у великих супермаркетах або ж в онлайн магазинах.