Рецепт Ніжний картопляний гратен з яйцем та сиром
Рецепт Ніжний картопляний гратен з яйцем та сиром
Приготування
1 година
Порції
4
Складність
Легко
Інгредієнти
800 г картоплі
сіль до смаку
2 лаврових листи
4 яйця
75 г сиру
75 мл сметани
5 мл олії
Покроковий рецепт
- Почистіть 800 г картоплі та наріжте її кільцями завтовшки 0,2-0,3 см, залийте гарячою водою на 0,5-1 см вище, ніж поверхня картоплі, посоліть до смаку, додайте 2 лаврових листи та відваріть під кришкою до напівготовності протягом 10-15 хвилин.
- Злийте рідину та підсушіть картопляні слайси.
- Збийте 4 яйця, додавши 75 мл сметани.
- Викладіть картопляні слайси у керамічну форму для випікання розміром 20 на 20 см (можна взяти форму більшого розміру, тоді гратен буде менший по висоті), попередньо змащену 5 мл олії.
- Залийте картоплю яєчною масою, а зверху посипте 75 г натертого на велику тертку сиру.
- Запікайте гратен протягом 30-40 хвилин при 180 градусах. Подавайте з зеленню за бажанням. Нехай смакує!
Що таке гратен
Гратен — це страва французького походження, яка характеризується запіканням під скоринкою. Термін походить від французького слова “gratter” — “скребти” або “gratiner” — “покривати скоринкою”. Хрустка скоринка зазвичай формується завдяки сиру, панірувальним сухарям або вершковому соусу, що запікається в духовці. У цьому рецепті ми будемо досягати потрібної текстури за допомогою сиру.
Поради з приготування картопляного гратена
Крохмалисті сорти картоплі, такі як Айдахо або Руссет, найкращі для гратена. Вони дають кремову текстуру, яка добре поєднується з вершками або яйцями та сиром. Воскові сорти (як червона або молода картопля) будуть зберігати форму краще, але гратен вийде менш кремовим.
Замість яєць можна використовувати жирні вершки або їх комбінацію з молоком, щоб забезпечити кремовість страви. Чим більше вершків, тим багатшим буде смак. Змішайте вершки з часником, сіллю, перцем, мускатним горіхом або іншими спеціями для надання аромату, якщо любите цікаві поєднання смаків. Оскільки цей рецепт розроблений для дітей, в ньому немає таких спецій та присутня мінімальна кількість солі.