Рецепт Заварне тісто на пиріжки
Рецепт Заварне тісто на пиріжки
ПРИГОТУВАННЯ
1 год 5 хв
ПОРЦІЇ
2
СКЛАДНІСТЬ
помірно
ІНГРЕДІЄНТИ
Для заварної основи:
1 ч. л. цукру
½ ч. л. солі
2 ст. л. олії
4 ст. л. пшеничного борошна
300 мл води
Для дріжджового тіста:
15 г живих дріжджів або 5 г сухих
100 мл теплої води
500 г пшеничного борошна+30 г борошна для підпилу
1 ч. л. цукру
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- Закип’ятіть 300 мл чистої води.
- У велику миску всипте 4 ст. л. борошна, 1 ч. л. цукру, ½ ч. л. солі та 2 ст. л. олії. Залийте всі інгредієнти окропом (300 мл) та, за допомогою ложки, активно замісіть інгредієнти до однорідної консистенції. Дайте тісту охолонути до 40 градусів.
- Підігрійте 100 мл води до температури 36 градусів. Без термометра це можна визначити, крапнувши воду на тильну сторону долоні: вам повинно бути тепло, але не гаряче. Вилийте теплу воду в окрему миску та розчиніть в ній 5 г сухих дріжджів або 15 г живих.
- Додайте до води з дріжджами 1 ч. л. цукру, 500 г борошна та замісіть тісто.
- Додайте замішане тісто з кроку №4 до заварної основи та ретельно перемішайте. Якщо тісто виходить надто липким, додайте ще 2 ст.л. борошна.
- Дайте тісту постояти 30-40 хв, після цього починайте готувати пиріжки. Ліпіть їх, змащуючи руки олією.
ЯК ГОТУВАТИ ПИРІЖКИ ІЗ ЗАВАРНОГО ТІСТА
Такі пиріжки на пісному заварному тісті найкраще смажити в олії. Для цього в сковорідку або каструлю з товстим дном налийте рафіновану рослинну олію в такій кількості, щоб вона могла майже повністю покрити пиріжки. Готовність олії до смаження можете перевірити дерев’яною шпажкою, занурте шпажку в розігріту олію, якщо навколо з’явилися дрібні бульбашки — можете починати готувати. Смажити пиріжки необхідно з обох боків, до золотавої рум’яної скоринки.
Але якщо ви не дотримуєтеся посту, то цілком можете запекти їх у духовці. У такому разі головне попередньо щедро змастити пиріжки збитим яйцем. Або приготуйте дріжджове тісто для пиріжків на молоці — виходить воно не менш пухким та ніжним, ніж заварне.