Рецепт Здобний пасхальний пиріг «Овечка»
Рецепт Здобний пасхальний пиріг «Овечка»
Смачний, повітряний, ароматний та нескладний у приготуванні великодній пиріг у вигляді овечки. Готується пиріг із здобного дріжджового тіста. Така випічка чудово прикрасить великодній святковий стіл та обов’язково сподобається дітям.
Олія вершкове (розм’якшене) — 90 г
Молоко (тепле) – 280 мл
Яйця – 2 шт.
Цукор — 140 г
Борошно — 550 г+ для роботи з тестом
Дріжджі сухі – 2 ч. ложки
Сіль — 1/2 чайної ложки
Ванільний цукор — 1 ч. ложка
Родзинки (середні або великі, для прикраси) — 3 шт.
Олія (для змащування дека) — 10 мл
Цукрова пудра (за бажанням, для подачі) – 1 ст. ложка
Покроковий рецепт
- Готуємо усі необхідні продукти.
- У глибоку миску вливаємо тепле молоко, додаємо 70 г цукру.
- Також всипаємо дріжджі.
- Перемішуємо віночком, щоб|аби| цукор розчинився. Залишаємо на 15 хвилин.
- Після цього всипаємо цукор, що залишився, додаємо сіль.
- Також додаємо 1 яйце та ванільний цукор (друге яйце знадобиться пізніше).
- Перемішуємо до однорідності.
- Потім поступово всипаємо борошно.
- Фото приготування рецепту: Здобний пасхальний пиріг «Овечка» — крок №9
Починаємо замішувати тісто. - Як тільки тісто почне братися в кому, додаємо м’яке вершкове масло.
- Замішуємо м’яке, еластичне тісто, що не липне до рук.
- Накриваємо тісто плівкою та залишаємо у теплому місці для підйому приблизно на 1 годину.
- Після цього тісто злегка обминаємо та ділимо на 2 рівні частини.
- З однієї частини тіста формуємо 10 кульок.
- На змащене рослинним маслом і злегка присипане борошном деко викладаємо кульки тіста в стільниковому порядку, як на фото: в 3 ряди, середня з яких — 4 кульки, а верхня і нижня — по 3. Це буде тулуб овечки.
- З другої частини тіста формуємо голову (нею витрачаємо десь від 1/3 до 1/4 залишку тесту).
Потім від залишку тіста відриваємо невеликі шматочки, у тому числі формуємо товсті короткі сардельки — ніжки. - Відриваємо два менші шматочки — з них робимо вушка.
Ще три маленькі шматочки тіста підкочуємо в дрібні кульки і викладаємо в районі холки. - З шматка тесту, що залишився, я окремо зробила булочку (вона пеклася на іншому деку і залишилася за кадром).
- Туди, де у овечки мають бути очі і носик, вдавлюємо по родзинці.
- Накриваємо заготовку плівкою і ставимо в тепле місце на вистоювання приблизно на 20 хвилин.
Включаємо духовку для розігріву до 180 градусів.
Потім змащуємо поверхню овечки збитим яйцем. - Ставимо лист з пирогом в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин. Випікаємо до зарум’янювання.
- Здобний великодній пиріг готовий. Тепер треба його остудити.
- Для подачі переносимо випічку на тацю або велику страву. За бажанням посипаємо цукровою пудрою.
По теме: ( из рубрики Рецепти Пирогів )