Рецепт Пиріг з грибами лисичками
Рецепт Пиріг з грибами. Насолоджуємося лисичками
Приготування
1 год 25 хв
Порції
6
Складність
Помірно
Інгредієнти
Для тіста:
250 мл води
15 г дріжджів
1 ч.л. цукру
½ ч.л. солі
400 г борошна
2 ст.л. олії
жовток для змащування
Для начинки:
500 г лисичок
20 г масла
1 ст.л. олії
1 цибулина
1 зубчик часнику
Покроковий рецепт
- У 250 мл теплої води (приблизно 36 градусів) додайте 1 ч.л. цукру, 15 г дріжджів і ½ ч.л. солі. Розмішайте віничком і зачекайте 10-15 хвилин.
- Всипте 400 г борошна та додайте 2 ст.л. олії. Замішайте тісто руками, щоб воно не липло до рук. Сформуйте з тіста кулю, покладіть її у велику миску та накрийте рушником чи плівкою. Лишіть тісто підходити на 40 хвилин.
- Вимийте 500 г лисичок, відкиньте на друшляк, щоб позбутися зайвої води. Розігрійте пательню з 20 г вершкового масла та 1 ст.л. олії. Викладіть на неї лисички та смажте 3 хвилини, помішуючи.
- Наріжте дрібним кубиком чи чверть кільцями 1 цибулину та подрібніть 1 зубчик часнику. Додайте їх на пательню та смажте все разом іще близько 15 хвилин, помішуючи. Готовій начинці дайте трішки охолонути.
- Увімкніть духовку розігріватися до 220 градусів. Робочу поверхню застеліть пергаментом чи силіконовим килимком, притрусіть борошном і викладіть зверху тісто, що піднялося.
- Розкачайте тісто в довгастий пласт, довжиною приблизно 35 см, шириною — 20 см, товщиною — 1 см. Розміри орієнтовні. Викладіть вздовж центру грибну начинку.
- Загорніть пиріг, накривши гриби тістом з обох боків. Защипніть краї тіста, переверніть пиріг так, щоб шов був знизу.
- Викладіть пиріг на застелене пергаментом деко та випікайте 20 хвилин. Потім дістаньте пиріг, змастіть його збитим жовтком і запікайте іще 10 хвилин.
Які дріжджі обрати
У цьому рецепті, як і в більшості тих, що мають дріжджове тісто, ми використовуємо живі пресовані дріжджі. Вони зазвичай підіймають тісто краще за сухі. Однак ви цілком можете приготувати цей пиріг з грибами і з сухими дріжджами, зменшивши їх кількість втричі – до 5 г.
Що додати в начинку
У цьому пирозі головна зірка – лисички. Ми до них додали лиш цибулю та трішки часнику. Але ви можете експериментувати зі смаками. Додайте інші гриби, щоб отримати асорті. Радимо додавати білі гриби, печериці на фоні лисичок загубляться. Або ж приправте начинку улюбленими спеціями. Головне – дотриматися пропорції начинки та тіста.