Рецепт Волога і пишна. Паска в мультиварці
Рецепт Волога і пишна. Паска в мультиварці
ПРИГОТУВАННЯ
3 год 10 хв+2-3 год на охолодження
ПОРЦІЇ
1
СКЛАДНІСТЬ
помірно
ІНГРЕДІЄНТИ
Для паски
20 г пресованих дріжджів
200 мл молока
2 яйця
50 мл олії
½ ч. л. солі
10 г ванільного цукру
100 г цукру
500 г борошна + 20 г для підсипання
100 г родзинок
Для глазурі
1 білок
1 ч. л. лимонного соку
250 г цукрової пудри
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- У велику суху миску покришіть 20 г дріжджів, додайте 200 мл теплого молока та розмішайте вінчиком до однорідності.
- Додайте до опари 2 яйця, 50 мл рослинної олії, 100 г цукру, ½ ч. л. солі, 10 г ванільного цукру та ще раз перемішайте суміш вінчиком.
- Додайте в миску до рідких інгредієнтів 500 г просіяного борошна та почніть просто в мисці замішувати тісто руками. Замішуючи тісто, поступово підсипайте собі ще приблизно 20 г борошна, так щоб воно перестало липнути до рук, а натомість об’єдналося в однорідну пластичну масу. Накрийте миску з тістом харчовою плівкою та залиште підходити на 1 годину у теплому місці.
- Тим часом залийте 100 г родзинок окропом та залиште розм’якшуватися на 20 хв.
- Коли через годину тісто підійметься, злийте з родзинок воду, додайте їх до тіста та перемішайте масу руками.
- Чашу мультиварки за потреби змастіть 1 ст. л. рослинної олії. Втім, якщо чаша має непошкоджене антипригарне покриття, цей крок можна пропустити. Кулю тіста викладіть на дно чаші та залиште підходити ще на 30 хв у теплому місці.
- Коли тісто підійметься вдруге, поставте чашу в мультиварку, закрийте кришку та увімкніть режим “випічка” на 1 год. Усі мультиварки різні, тож через годину, обережно перевірте стан паски. Якщо ви бачите, що зверху вона все ще бліда і не допечена, залиште виріб випікатися ще на 20 хв.
- Готову паску залиште охолоджуватися за кімнатної температури. Коли вона охолоне, займіться глазур’ю. Для цього в окремій сухій мисці змішайте білок 1 яйця та 1 ч. л. лимонного соку. Почніть збивати міксером на високій швидкості, маса має побілішати та збільшитися в об’ємі. Тоді додайте до білка 250 г просіяної цукрової пудри та продовжте збивати до повного об’єднання інгредієнтів.
- Тепер за допомогою силіконової лопатки, чи просто ложки покрийте верхівку пасочки глазур’ю та прикрасьте виріб на свій смак.
ЯК ПРАЦЮВАТИ З ДРІЖДЖОВИМ ТІСТОМ
Щоб паска вийшла якнайкраще, ще раз згадаємо правила роботи з дріжджовим тістом.
Завжди перевіряйте свіжість дріжджів перед початком роботи. Паковання живих дріжджів зберігається в холодильнику терміном до 10 діб та повинно бути щільно загорнутим у фольгу.
Температури молока, або іншої рідини у якій розводите пресовані дріжджі, повинна бути 35-37 градусів. Холодніше, і вони не активуються, занадто гаряче — загинуть. Перевіряйте температуру за допомогою харчового термометра, або просто крапнувши молока на тильну сторону долоні — ви повинні відчути тепло.
Якщо вдома холодно, спробуйте покласти чашу мультиварки з тістом у злегка підігріту духовку: таким чином створите ідеальне середовище для зростання тіста: ніяких протягів та стабільна температура.
ЯК ЗБЕРІГАТИ ПАСКУ
Якщо ви спекли паску трохи заздалегідь, щоб вона не зачерствіла, щільно загорніть її в харчову плівку або пергаменний папір. Зберігайте у сухому місці, окремо від продуктів з сильним запахом та інших видів хліба. А якщо плануєте великий, складний декор, його можна додати у вечір напередодні Великодня.