Рецепт Вишуканий варіант. Паска торт
Рецепт Вишуканий варіант. Паска торт
ПРИГОТУВАННЯ
2 год 50 хв
ПОРЦІЇ
1
СКЛАДНІСТЬ
складно
ІНГРЕДІЄНТИ
Для паски:
25 г пресованих дріжджів “Духмяна Хата”
220 мл молока
1 ст.л. цурку
2 ст.л. сметани 20%
225 г цукру
10 г ванільного цукру
100 г вершкового масла 82,5%
1 яйце
1 жовток
1 апельсин
750 г борошна
100 г родзинок
20 г вершкового масла
Для крема:
200 г вершків 33%
50 г цукрової пудри
300 г сиру маскарпоне
Для сиропу:
50 г цукру
50 мл води чи яблучного соку
Для глазурі:
3 яйця
150 г цукру
½ ч.л. лимона
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ\
- Дістаньте 100 г вершкового масла з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури. Вимийте родзинки та дайте їм висохнути. Приготуйте опару: у 220 л теплого молока покришіть 25 г дріжджів “Духмяна Хата”, всипте 1 ст.л. цукру та розмішайте до їх розчинення. Накрийте рушником і лишіть у теплому місці на 20 хвилин.
- Коли опара збільшиться, всипте 225 г цукру, 10 г ванільного і дрібку солі. Також додайте 100 г мʼякого масла та 2 ст.л. сметани. Добре перемішайте все віничком або блендером із цією насадкою.
- Додайте в опару яйце та жовток. Натріть на дрібній тертці цедру 1 апельсина та вичавіть із половинки сік. Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
- Додайте 750 г просіяного борошна та перемішайте тісто лопаткою. Коли мішати стане складно, почніть робити це руками. Тісто потрібно вимішувати приблизно 8-10 хвилин, щоб воно було однорідним. Покладіть його в миску, накрийте рушником чи плівкою із запасом для росту та поставте в тепле місце підходити.
- Через годину, коли тісто збільшиться в обʼємі в 2-3 рази, обімніть його і лишіть підходити ще на 40 хвилин, щоб паска була легка та пухка. Вмішайте в тісто 100 г родзинок так, аби вони рівномірно розподілилися по всьому тісту.
- Застеліть дно двох форм для випікання пергаментом, стінки змастіть вершковим маслом. Заповніть форми тістом на ⅔ обʼєму, накрийте рушником і лишіть підходити на 15-20 хвилин. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Коли духовка розігріється поставте паски випікатися 40 хвилин на режимі конвекції та верхнього і нижнього жару.
- Для крему збийте 200 мл жирних вершків до густоти, поступово всипте 50 г цукрової пудри та збивайте їх разом до стійких піків. Силіконовою лопаткою ніжно введіть 300 г сиру в крем.Налийте 50 мл соку чи води в сотейник, всипте 50 г цукру та доведіть суміш до кипіння. Розріжте паски натроє впоперек та змастіть кожен шматочок сиропом за допомогою силіконового пензлика.
- Викладіть низ паски, зверху широкий шар крему, який по товщині буде майже, як сам шар паски. Накрийте 2 шматочком паски, зверху знову викладіть крем. останній шар не змащуйте.
- Для меренги: відділіть у 3 яєць білки та змішайте їх із 150 г цукру. Поставте цю суміш на парову баню, мішайте та грійте її до 60 градусів чи поки цукор повністю не розчиниться, а маса не стане білішати. Додайте до меренги ½ ч.л. лимонного соку та збивайте міксером чи блендером із насадкою віничок 7-9 хвилин до утворення стійких піків.
- Змастіть паску меренгою та припаліть її пальником до утворення золотавого кольору на поверхні. Переставте паску в холодильник, щоб вона стабілізувалася.
ЯК ЗБЕРІГАТИ ВЕЛИКОДНІЙ ТОРТ
Позаяк ця паска-торт готується з кремом, зберігати її, як звичайні паски, без холодильника не варто. Після приготування відразу поставте її в холодильник і зберігайте великодній торт лише за холодних температур. Так ваша паска зможе прожити кілька днів, хоча скоріше за все, ви її зʼїсте ще швидше.