Рецепт З маковою начинкою. Великодній крафін
Рецепт З маковою начинкою. Великодній крафін
ПРИГОТУВАННЯ
3 год
ПОРЦІЇ
2
СКЛАДНІСТЬ
складно
ІНГРЕДІЄНТИ
20 г пресованих дріжджів
250 мл молока
100 г цукру
3 яйця
100 г мʼякого масла
600 г борошна +50 г для підпилу
⅓ ч.л. солі
100 г родзинок
100 г маку
2 ст.л. цукру
70 мл води
50 г мʼякого масла для змащування тіста
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
- У миску покришіть 20 г пресованих дріжджів, влийте 250 мл теплого молока та 100 г цукру. Перемішайте віничком до однорідного стану, накрийте рушником і лишіть постояти 20 хвилин, щоб опара піднялася.
- Вбийте в опару 3 яйця та додайте 100 г мʼякого масла. Поступово всипте 600 г борошна, ⅓ ч.л. солі та почніть замішувати тісто.
- Замішайте тісто, яке не буде липнути до рук, складіть його в миску, накрийте рушником чи плівкою та лишіть на 50 хвилин підходити в теплому місці без протягів.
- Залийте 100 г родзинок окропом, зачекайте доки вода трішки охолоне, злийте її та просушіть родзинки. Перебийте в блендері, кавомолці чи макогоні 100 г маку, перекладіть його в сотейник, додайте 2 ст.л. цукру та 70 мл води. Проваріть мак 10-15 хвилин, щоб він став густим, зніміть з вогню і дайте охолонути.
- Готове тісто розкачайте в прямокутний пласт товщиною 1 см на припиленій борошном поверхні.
- Змажте тісто 50 г мʼякого масла, зверху рівномірно розкладіть макову начинку та родзинки.
- Загорніть тісто рулетом та розріжте його навпіл уздовж.
- Кожну частинку тіста закрутіть, як равлика, трішки підгинаючи тісто під низ. Викладіть крафіни в форми для запікання.
- Накрийте крафіни рушником і дайте підійти в формах впродовж іще 40 хвилин. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте крафіни, що підійшли 40-45 хвилин до румʼяності.
- Коли крафіни охолонуть, дістаньте їх з форми та подавайте.
ЯК ПРАЦЮВАТИ З ДРІЖДЖАМИ
У більшості рецептів пасок ми використовуємо живі пресовані дріжджі, адже вони трішки краще підіймають тісто, ніж сухі. Однак ви можете використовувати і сухі, зменшивши їх кількість вдвічі.
Розчиняти дріжджі потрібно в рідині температурою 36-37 градусів, щоб вони активувалися, але не зварилися. Перевірити температуру можна кухонним термометром або ж крапнувши на тильну сторону долоні: вам має бути тепло, але не гаряче.
НАЧИНКА У ВЕЛИКОДНІЙ КРАФІН
Начинки у крафіни бувають дуже різні. Це може бути щось просте – шоколад чи фісташка, або ж комплексне – смак тирамісу тощо. Раніше ми готували крафін з сухофруктами подібно до класичної паски, а цього разу вирішили спробувати мак. Така випічка має особливий український смак.