Рецепт Плюшки з маком
Рецепт Плюшки з маком
12 порцій
Неймовірно ароматні, дуже смачні, м’які та повітряні плюшки з маком. В міру солодкі, і багато смачної макової начинки. Навіть на другий день ці булочки з маком як свіжі, а може навіть смачніші! Приготуйте та спробуйте!)
Продукти (на 12 порцій)
Для тіста:
Борошно пшеничне – -/+500 г
Молоко (тепле) – 250 мл
Яйце – 1 шт.
Масло вершкове (розтоплене) – 60 г
Олія — 1 ст. л. (+ для змащування тіста)
Цукор – 100 г
Дріжджі сухі швидкодіючі – 7 г
Сіль — 1/2 ч. л.
*
Для начинки:
Мак сухий харчовий – 160 г
Вода – 160 мл
Цукор – 150 г
Масло вершкове – 30 г
Білок яєчний – 1 шт.
Ванільний цукор – 1-2 ч. л. (за смаком)
*
Для змащування плюшок:
Жовток – 1 шт.
Молоко – 1-2 ч. л.
Покроковий рецепт
- Приготуємо начинку.
Мак перед варінням потрібно обов’язково добре промити. Заливаємо його водою, перемішуємо і даємо маку осісти на дно. Якщо брудний мак, ложкою збираємо з поверхні сміття. Потім мак промиваємо через дрібне сито. - Заливаємо чистий мак водою в сотейнику (пропорції 1:1). Ставимо сотейник на плиту, доводимо до кипіння, знімаємо пінку. Прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь на мінімальний, щоб ледве булькало. Варимо до того моменту, поки вся рідина не випарується і мак добре не розпариться. Приблизно це йде 15-20 хвилин. Періодично помішуємо, щоб мак не пригорів.
- Потім додаємо вершкове масло і продовжуємо запарювати мак до того моменту, поки дно сотейника не залишиться сухим. На це йде ще хвилин 15. Чим краще вбереться рідина, тим густіше буде макова начинка.
- Додаємо цукор, ванільний цукор, перемішуємо та подрібнюємо мак занурювальним блендером. Зручніше це робити у високій мірній склянці. Повинна вийти в’язка маса.
- Потім додаємо білок, перемішуємо. Залишаємо начинку до повного остигання.
Макову начинку можна приготувати напередодні та зберігати у холодильнику. - Приготувати тісто.
- У трохи тепле молоко додати цукор, дріжджі (якщо готуватимете з пресованих, беріть їх у 3 рази більше). Розмішати, накрити серветкою та залишити хвилин на 10-15, щоб дріжджі активувалися.
- У чаші для замішування тіста змішати борошно та сіль. Відразу все борошно не додавайте, борошна може піти трохи менше або більше, ніж зазначено в рецепті, залежно від якості борошна та його вологості.
Додати дріжджову суміш, яйце, розтоплене вершкове масло|мастило| і 1 ст. ложку олії, замісити тісто. - Тісто і миску змастити олією. Накрити тісто поліетиленовою плівкою і залишити у теплі на 1-1,5 години. За цей час тісто має удвічі збільшитися в обсязі.
- Тісто збільшилося, стало повітряним та пористим.
- Тісто, що піднялося, обім’яти і розділити на 12 рівних частин (приблизно по 75-80 г). Сформувати кульки, прикрити серветкою та залишити хвилин на 5.
- Кожну кульку розкотити в корж діаметром близько 15-16 см.
На корж викласти макову начинку (приблизно по 1-2 ч. ложки), рівномірно розподілити по всій коржі. - Згорнути коржик з начинкою в рулет, потім зігнути рулетик навпіл. На згині рулету зробити надріз приблизно до половини. Потім надріз розгорнути. Повинна вийти плюшка у формі серця.
- Застелити лист пергаментним папером або килимком для випічки. Розкласти булочки так, щоб між ними була відстань. Накрити булочки на деку плівкою і залишити на вистоювання на 30 хвилин.
- Змастити здобні булочки жовтком, змішаним із молоком, для рум’яності (за бажанням).
Випікати плюшки з маком у заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 15-20 хвилин до рум’яного кольору. Духовки різні, орієнтуйтесь на духовку. - Рум’яні, ароматні плюшки з маком їмо з молоком чи чаєм!
По теме: ( из рубрики Рецепти Булочки )