Рецепт Булочки «Кульок із цукром»
Рецепт Булочки «Кульок із цукром»
Інгредієнти для рецепта Булочки «Кульок із цукром»
опара
Вода (тепла) — 50 мл
Цукор — 1 ч. Л.
Борошно пшеничне — 2 ст. л.
Дріжджі (свіжі, пресовані) — 20 г
тісто
Яйце куряче (кімнатної температури) — 1 шт
Цукор — 80 г
Ванільний цукор (8г) — 1 пакет.
Масло вершкове (розтопити, остудити) — 60 г
Сіль (щіпка)
Масло рослинне (без запаху) — 1 ст. л.
Сметана (кімнатної температури) — 100 г
Крохмаль кукурудзяний — 1 ст. л.
Розпушувач тіста — 1 ч. Л.
Білок яєчний (кімнатної температури) — 1 шт
Молоко (тепле) — 200 мл
Борошно пшеничне — 480 г
начинка
Масло вершкове (розтопити) — 1 ст. л.
Цукор коричневий (або звичайний) — 2 ст. л.
додатково
Жовток яєчний — 1 шт
Вершки — 1 ст. л.
Борошно пшеничне (на підпис) — 100 г
- Для опари. У теплу воду розкришити дріжджі, додати цукор, всипати борошно і замісити тісто, як на оладки.
- Миску з опарою накрити плівкою або кришкою і поставити в тепле місце, де немає протягів на 30 хвилин. За цей час дріжджі почнуть «працювати» і вийде така пишна «шапка». Пізніше шапка стане опадати, і з’являться бульбашки. Це означає, що опара дозріла. Я підбила опару і поставила в тепле місце ще на 10хв.
- В окремій великій мисці змішати яйце, яєчний білок, цукор, ванільний цукор, м’яке вершкове масло, сметану, сіль, влити молоко.
- Додати опару. Взяти частина борошна, змішати з крохмалем, розпушувачем, просеем в масу. Просіяне борошно додавати поступово в рідину і перемішувати ложкою в одному напрямку. На заміс у мене пішло 480г борошна.
- Додати рослинне масло. Вимішувати тісто в мисці 5хв. Заміс роблю в ручну, тісто любить тепло і ніжне ставлення. Щоб тісто сильно не забивати борошном і воно не прилипало до рук, я використовую рослинне масло. Просто змащую руки рослинним маслом і вимішую.
- Тісто закрити кришкою і прибрати в тепле місце на 1 годину. Дріжджове тісто боїться протягів і шуму, найкраще місце для нього духову шафу. Я нагріваю духовку на 30С, відключаю, залишаю тільки світло.
- Тісто через годину. На обробну дошку просеем 50г борошна, викласти тісто і акуратно, ніжно вимісити 5хв. Миску змастити олією і прибрати в неї тісто, накрити кришкою і поставити в тепле місце на 30 хв.
- Через 30 хв. тісто викласти на подпиленний борошном робочу поверхня, тісто поділити на шматочки рівним вагою. У мене вийшло 21шт по 54г. Кожен шматочок тіста опускати в борошно, видавити повітря, сформувати кулю, стягуючи кінці тесту до центру. Тісто накрити плівкою і залишити в спокої на 10хв.
- Починаємо працювати з першої заготовки. Тісто розкачати в коло, змастити маслом і присипати цукром. Від центру вниз зробити надріз і скачувати тісто у вигляді «кулька». На підпис і розкочування тіста у мене пішло приблизно 50г.
- «Кульки» викласти на деко, застелене пекарської папером, на відстані один від одного. Накрити плівкою і залишити в спокої на 20хв. У мене вийшло два дека.
- За 5хв. до випічки, змастити заготовки сумішшю жовтка і вершків.
- Випікати в розігрітій духовки до 200С 20-25хв. стежте за своєю духовкою. Готові булочки викласти на решітку, гарячими змастити вершковим маслом. Дати повністю охолонути. Охолоджені булочки прикрити пекарської папером і рушником.
По теме: ( из рубрики Рецепти Булочки )