2629 Смачні і ситні салати з крупою

Смачні і ситні салати з крупою


Крупи поживні, ситні і дуже корисні. Мало хто знає, що з них можна готувати не тільки гарніри і супи, але і цікаві й вишукані салати. У статті ви знайдете кілька незвичайних рецептів, які варто взяти на озброєння.

Способи приготування салатів з круп

Як приготувати незвичайний і смачний салат з крупою? Нижче розглянуто кілька рецептів.

Пряний салат з кіноа

Смачні і ситні салати з крупою

Кіноа – не найпопулярніша, а в багатьох країнах СНД невідома крупа, але вона заслуговує уваги і поваги. Ви переконаєтеся в цьому, коли спробуєте салат, для приготування якого потрібно:

  • 200 г кіноа;
  • 150 г червонокачанної капусти;
  • морквина;
  • один болгарський перець;
  • 80 г арахісу або кешью;
  • 10 г свіжого кореня імбиру;
  • ст. л. винного оцту (якщо такого немає, замінити яблучним або бальзамічний);
  • три стрілки зеленої цибулі;
  • ст. л. натурального меду;
  • по столовій ложці кунжутної та оливкової олії;
  • 30 мл соєвого соусу.

Приготування:

  1. Кіноа потрібно зварити. На упаковці напевно є інструкція, але якщо її немає, то варіть крупу, додавши вдвічі більше води. Після закипання кіноа вариться близько 15 хвилин, а в готовому вигляді значно збільшується в розмірах.
  2. Морквину вимийте і потріть на середній або великій тертці. Капусту нашаткуйте або поріжте спеціальним ножем. Перець звільнити від насіння і плодоніжки, нарізати тоненькою соломкою. Цибулю після миття порубаєте.
  3. Візьміть приблизно пару столових ложок горішків і гарненько подрібніть їх, щоб отримати практично пасту. Цю масу з’єднайте з двома видами масел, медом, соєвим соусом, попередньо потертим на дрібній тертці імбиром і оцтом. Все ретельно перемішайте до однорідності. Пряна заправка готова.
  4. З’єднайте зварену крупу кіноа з усіма нарізаними овочами і заправте салат підготовленим соусом. Розкладіть його по тарілках і кожну порцію посипати арахісом або кешью (при бажанні горіхи можна подрібнити).
Читайте ще:  Топ 10 найбільш очікуваних фільмів 2018 року

Салат з булгуром

Смачні і ситні салати з крупою

В домашніх умовах можна зробити приголомшливий незвичайний салатик з булгуру. Вам знадобиться:

  • стакан булгуру;
  • 100 г шпинату;
  • 200 г помідорів чері (можна замінити звичайними);
  • маленька головка червоної цибулі;
  • свіжий огірок;
  • 100 р сиру фета;
  • 50 г волоських горіхів;
  • зубець часнику або трохи більше;
  • дві столові ложки бальзамічного або червоного винного оцту;
  • пара ст. л. оливкової олії;
  • мелений чорний перець;
  • сіль.

Інструкція:

  1. Булгур можна залити окропом (двома або двома з половиною частинами), закрити, укутати рушником і залишити набухати на годину. Якщо час підтискає, залийте склянку крупи двома склянками води і варіть буквально десять хвилин або трохи довше, залежно від помелу.
  2. Шпинат можна порізати або просто нарвати руками. Цибулю почистіть, поріжте тонкими півкільцями. Огірок нарізати кубиками. Черрі залиште цілими або розріжте на половинки (звичайні томати ріжуться часточками). Сир фета наріжте кубиками. Часник потрібно подрібнити, пропустивши через прес.
  3. Для заправки просто з’єднайте подрібнений часник з маслом, сіллю, оцтом і меленим перцем.
  4. Змішайте булгур, нарізані помідори, цибуля, огірок і шпинат, додайте підготовлену заправку.
  5. Розкладіть салат по тарілках, посипте кожну порцію кубиками фети і волоськими горіхами, попередньо подрібненими.

Салат з гречкою

Смачні і ситні салати з крупою

Якщо ви хочете отримати ситний і при цьому незвичайний салат, то в якості основи використовуйте гречку, доповнивши її іншими інгредієнтами. Список продуктів такий:

  • стакан гречки;
  • половина маленької гарбуза;
  • один молодий кабачок;
  • невелика авокадо;
  • половина лимона або один лайм;
  • трохи крес-салату, руколи або іншої зелені на ваш смак;
  • 30 грамів кедрових горішків;
  • пара ст. л. кунжутного масла (при відсутності замінити оливковою або звичним соняшниковою);
  • сіль;
  • мелений чорний перець.

Опис процесу:

  1. Овочі для збереження соковитості і смаку будуть запікатися, так що спочатку від вас вимагається до 170-180 градусів духовку розігріти.
  2. Гарбуз і кабачок потрібно порізати кубиками середніх або невеликих розмірів. Якщо шкірка товста, зріжте її, щоб салат вийшов більш ніжним. Подрібнені овочі потрібно змішати з маслом, викласти на деко і відправити запікатися до красивої явною рум’яності і повної готовності, про яку розповість м’якість.
  3. Зваріть гречку звичайним способом, додавши близько 2,5 частин води. Крупу краще попередньо прополоскати в прохолодній воді, щоб видалити сміття.
  4. Авокадо, вийнявши з нього кісточку, поріжте кубиками. Зелень після миття можна нарвати або нарізати.
  5. Далі з’єднайте всі компоненти салату, полийте їх вичавленим з соком лайма чи лимона, додайте мелений перець і сіль. Перемішайте все і подавайте, не забувши посипати всі порції кедровими горіхами.
Читайте ще:  Обзор сайта о здоровом питании — Racionika

Пікантний салат з бурим рисом

Смачні і ситні салати з крупою

Якщо ви віддаєте перевагу цікаві рецепти і креативні поєднання компонентів, то цей салатик точно вразить вас! Для його приготування знадобиться:

  • 70 г листового салату;
  • 150-170 грамів бурого рису;
  • апельсин;
  • головка червоного або фіолетового цибулі;
  • півсклянки волоських горіхів;
  • невеликий лимон або лайм;
  • п’ять ст. л. оливкової олії;
  • 5-7 штук кураги;
  • два-три невеликих зубчики часнику;
  • морська сіль;
  • суміш перців.

Інструкція:

  1. Рис потрібно промити, щоб він вийшов розсипчастим і не злипнувся. Потім зваріть його, додавши 2,5 або три частини води, в залежності від бажаної жорсткості крупи.
  2. Цибулю почистіть і поріжте тоненькими півкільцями.
  3. З апельсина потрібно зняти цедру: знадобиться приблизно дві столові ложки. Розділіть фрукт на часточки і зніміть з них плівкові оболонки, розріжте на кілька частин або залиште цілими за бажанням.
  4. Курагу слід залити гарячою водою або чорним чаєм для розбухання, а потім порізати соломкою.
  5. Горіхи треба порізати, але не дуже дрібно, щоб смак явно відчувався. Потім буквально пару хвилин підсушіть їх у духовці або прожарити на сковорідці без масла.
  6. У сковороді розігрійте оливкову олію і на ньому обсмажуйте цибулю і апельсинову цедру, потім додайте курагу і попередньо очищений і подрібнений часник.
  7. Коли всі інгредієнти будуть готові й наберуть золотавість, вимикайте вогонь і відразу вводите рис, щоб він просочився маслом. Додайте сік лайма чи лимона, а також морську сіль з перцем, перемішайте все.
  8. Теплим розкладайте салат по порційних тарілках, викладайте зверху листя салату і сипте по жменьці горіхів. Готово, можна радувати рідних або гостей!

Як бачите, з круп можна приготувати масу різноманітних, незвичайних і дуже смачних салатиків як до святкового, так і до повсякденного столу.

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top