Смачні і корисні салати з яйцем-пашот
Содержание
Якщо ви любите яйця, або ви просто хочете приготувати і спробувати щось нове і незвичайне, зробіть цікавий, яскравий і апетитний салат з яйцями-пашот. Як? Пропонуємо круті рецепти!
Що таке яйце-пашот, як його приготувати?
Що являє собою яйце-пашот? Це традиційна страва французької кухні, зазвичай подається на сніданок. Воно передбачає приготування яєць незвичайним способом – без шкаралупи і в гарячій воді. У підсумку жовток залишається напівсирим і кремоподібним, а білок набуває ніжну консистенцію і пелюстками покриває жовткову середину.
Яйця-пашот можна готувати декількома способами, і деякі з них цілком доступні і зрозумілі навіть недосвідченим господиням:
- В каструлі без інших пристосувань. Коли вода почне закипати, зменшуйте вогонь і активно заважайте її ложкою, щоб вийшла воронка (так яйце не розповзеться). Далі розбивайте яйце акуратно і повільно занурюйте, але не в самий центр виру, а трохи ближче до стінки, при цьому продовжуючи перемішування обережно навколо яйця. Варіть продукт від 1,5 до 4 хвилин, в залежності від бажаного ступеня готовності і твердості білка і жовтка.
- У каструлі в харчовій плівці або в пакеті. Яйце потрібно акуратно розбити в плівку або пакет, зав’язати і на 3-4 хвилини опустити в каструлю з ледь бульбашкової водою. Щоб уникнути прилипання плівку змастіть маслом.
- У пашотнице. Це спеціальна зручна ємність для приготування вдалих яєць-пашот, яку потрібно перед зануренням продукту змастити маслом. У пашотнице зберігаються форма і структура, приготування займає три-чотири хвилини.
- У духовці. Яйця розбиваються в промазані маслом формочки для кексів і відправляються хвилин на 10-15 в розігріту до 180 градусів духовку.
- В мультиварці. Вона включається в режимі приготування на пару, а на решітку в чашу з водою поміщаються силіконові або інші жароміцні формочки з яйцями (стінки і дно бажано промазати маслом, щоб уникнути прилипання білків). Готується страва цим способом дві хвилини під кришкою і пару хвилин без неї.
- В мікрохвильовці. У велику кружку наливайте воду, розбивайте яйця, зверху покладіть блюдце або кришку. На найбільшій потужності готуйте яйця-пашот хвилину (якщо вони залишаться зовсім сирими, включайте таймер ще на 15-30 секунд).
Рада! Щоб яйця-пашот виходили ніжними і повітряними, використовуйте тільки свіжі продукти, а також не допускайте кипіння води (вона повинна злегка починати пузиритися і залишатися гарячою). Щоб білки не розпливалися, а злегка згорталися, у воду можна додати зовсім трохи столового оцту або лимонної кислоти.
Рецепти салатів
Як приготувати корисні і смачні салати, використовуючи такий незвичайний і апетитний інгредієнт як яйце-пашот? Є величезна кількість всіляких рецептів на будь-які випадки життя, і нижче представлено кілька цікавих варіантів.
З беконом
Готується такий салатик, який називається Ліонським, зовсім не складно, але виходить дуже апетитним і ситним, так що його варто взяти на замітку. Перелік інгредієнтів буде наступним:
- 250 г бекону (або сала з товстої м’ясним прошарком);
- 150 грамів салату-латук, руколи, ромен або салатного міксу (на ваш вибір);
- 3 яйця (на три порції готового салату);
- три шматочки батона або багета (підійде також білий хліб);
- мелений перець з гранульованим часником і сіллю за смаком.
Для заправки:
- 50 мл оливкової олії;
- чайна ложка зернової гірчиці;
- дві столові ложки винного оцту (підійде яблучний або бальзамічний);
- сіль (морська або кухонна).
Процес приготування складається з таких етапів:
- Спочатку зробіть крутони (грінки або сухарики). Для цього хліб нарізуйте кубиками, перемішуйте з невеликою кількістю масла, солі і гранульованого часнику, смажте на сухій сковорідці або підсушуйте в духовці.
- Далі ріжте невеликими шматочками бекон, соліть його, перчіть і обсмажуйте протягом декількох хвилин до рум’яного кольору. Вийміть смажений бекон і помістіть для видалення надлишків жиру на паперовий рушник.
- Приготуйте яйце-пашот.
- Зробіть заправку, змішавши і збивши виделкою, міксером або віночком її складові.
- На порційні тарілки укладайте салатні листя (їх зручно рвати руками), зверху покладіть бекон з крутонами, а потім на кожну порцію покласти по одному готового яйця-пашот.
З лососем
Дуже смачним вийде салат з яйцем-пашот і рибою. А знадобляться такі продукти для приготування:
- 300 грамів будь слабосоленої червоної риби, наприклад, форелі, лосося, кети, горбуші або сьомги;
- 200 грамів салату (краще всього підходить «Айсберг»);
- 200 грамів томатів черрі (для яскравості готового салату можна використовувати червоні і жовті помідори);
- три курячих яйця;
- голівка білої цибулі;
- три столові ложки діжонської гірчиці, 1,5 ст. ложки винного оцту і пара столових ложок рослинної олії (бажано оливкової) для заправки;
- сіль – на ваш смак.
Опис:
- Спочатку поріжте або прямо руками порвіть листя салату, відразу покладіть їх на дно широкої салатниці або розкладіть по порційних тарілках.
- Далі ріжте на половинки томати черрі, викладайте їх на салат.
- Нарізуйте скибочками рибу, кладіть її на помідори черрі.
- Далі ріжте півкільцями білий цибулю, додайте його до всіх інших компонентів.
- Робіть заправку, активно перемішуючи масло з винним оцтом і дижонской гірчицею. Цією сумішшю рівномірно, але рясно поливайте салат. Соліть все за бажанням.
- Готуйте яйця-пашот і розміщуйте їх на інші інгредієнти.
- Салатик готовий до подачі!
З сочевицею і гарбузом
Дуже цікавий і незвичайний яскравий салат вийде з гарбузом і сочевицею. Ось список його складових:
- 300 грамів гарбуза;
- 150 грамів сочевиці;
- три курячих яйця;
- грамів 70-100 руколи;
- трохи кедрових горішків;
- столова ложка рідкого меду;
- пара столових ложок оливкової олії;
- столова ложка лимонного соку;
- дві столові ложки соєвого соусу.
Рецепт приготування:
- Гарбуз ріжте невеликими кубиками, збризкуйте або промазывайте маслом і в прогрітій до 200 градусів духовці тримайте хвилин п’ятнадцять.
- Кедрові горішки підсушіть до виділення масла в тій же духовці або в сухій сковорідці (помішуючи).
- Сочевицю зваріть до готовності в підсоленій воді.
- Приготуйте яйця-пашот.
- Для отримання заправки з’єднайте соєвий соус з лимонним соком, маслом і медом, все гарненько перемішайте.
- Далі з’єднуйте руколу, запечену гарбуз, підсушені кедрові горішки і відварену сочевицю. Заправляйте все заправкою (залиште трохи), перемішуйте. А зверху покладіть готові яйця-пашот, їх теж злегка збризкуйте заправкою.
З печінкою тріски
Для цього салату потрібно:
- банку консервованої печінки;
- будь-яка зелень (наприклад, мікс, «Айсберг» або рукола);
- головка фіолетового цибулі;
- два яйця;
- лимонний сік і оливкову олію для заправки;
- сіль.
Інструкція проста;
- Печінка поломайте виделкою або порізати ножем на середні шматочки.
- Цибуля нарізайте півкільцями.
- Робіть яйця-пашот.
- Перемішуйте цибулю з зеленню і тріскової печінки, попередньо заправивши всі сумішшю масла і лимонного соку, а також посоливши.
- Зверху укладіть підготовлені яйця.
Неодмінно побалуйте себе і близьких або здивуйте гостей салатом з яйцем-пашот!