3994 Вино з полуниці в домашніх умовах

Вино з полуниці в домашніх умовах



Простий рецепт домашнього вина з полуниці

З настанням літа на дачних ділянках починає дозрівати одна з найбільш улюблених багатьма ягода – полуниця. За кілька століть культурного вирощування цієї ягоди вона завоювала любов багатьох людей. Смак полуниці ні з чим незрівняний, її їдять свіжою, роблять з неї компоти, джеми і варення. З полуниці виходять ароматні алкогольні напої, серед яких – наливки, лікери, настоянки і навіть самогон. Ну і, звичайно ж, домашнє вино з полуниці. Такі напої як полуничне вино не продаються в звичайному магазині його можна зробити своїми руками. Можна приготувати десертне, схоже на лікер, кріплене, ігристе вино. На жаль, з полуниці можна зробити сухе вино, так як ягоди погано віддають сік, а посилити відділення соку допоможе цукор, який потрібно додатково використовувати в рецепті. Тим не менш виходить дуже відмінне легке вино з вишуканим смаком, яскраво-червоного кольору, під яке можна провести романтичний вечір з близькою людиною. Вино дозріває ближче до зими і буде нагадувати вам своїм смаком тепле літо.

Перед приготуванням вина з полуниці необхідно засвоїти кілька простих правил, дотримуючись їх, у вас вийде гідний напій. Для полуничного вина рецепт, якого описаний нижче використовуються тільки зрілі, повністю забарвлені плоди, незрілі ягоди не годяться. На відміну від іншого ягідного і виноградного сировини, полуницю перед початком приготування рекомендують мити, інакше вино буде віддавати неприємним земляним смаком. А дикі дріжджі легко замінити закваскою з родзинок або суниці. На всіх етапах виробництва вина необхідно використовувати чисті, оброблені антисептиком, ємності зі скла, нержавіючої сталі або харчового пластику.

Класичне полуничне вино в домашніх умовах

Це найпростіший рецепт приготування вина з полуниці, його легко повторити навіть початківцям виноробам. Вино виходить дуже смачним і ароматним фортецею 10-12%. Частина ягід полуниці можна замінити на лісову суницю, в цьому випадку вийде більш насичений смак напою. При зберіганні в холодному приміщенні напій можна витримувати до 2-х років.

Склад:

  • Полуниця свіжа – 3 кг;
  • Вода – 3 л;
  • Цукровий пісок – 2 кг;
  • Родзинки для закваски – 100 гр.

Як зробити вино:

  1. Ягоди полуниці очистити від листочків і плодоніжок. Гарненько промити і розім’яти всі плоди в кашку ложкою або качалкою.
  2. Підігріти воду до температури 30 градусів, всипати половину цукру і розмішати.
  3. У ємність для бродіння, це може бути каструля, велика банку або пластикове відро, помістити полуничну масу і залити цукровим сиропом.
  4. Додати родзинки. Родзинки використовується в якості закваски замість змитих диких дріжджів з поверхні ягід полуниці.

Важливо залишити 1/3 вільного місця в ємності, так як під час бурхливого бродіння, піднімається рясна пінна шапка, яка може втекти.

  • Накрити посуд нещільно кришкою або накрити марлею, що б не потрапили в сусло комахи. Ємність помістити в тепле місце з температурою 20-25С на 6-7 днів. Приблизно через 2-3 години, інколи довше доби, дріжджі почнуть свою роботу, з’являється піна на поверхні, виділяється вуглекислий газ. Щодня 2-3 рази необхідно топити шапку з мезги в соку, щоб уникнути закисання сусла.
  • Злити заграв сік злити в чисту ємність (бутель) через марлю, мезгу ретельно віджати і змішати рідина з рештою соком.
  • Додати 500 грамів цукрового піску в сусло, розмішати. Встановити на бутель гідрозатвор або гумову рукавичку у якій проколоти голкою один пальчик для виходу вуглекислоти.
  • Бутель поставити в приміщенні з кімнатною температурою в ідеалі 23-25 градусів. Через п’ять діб внести наступну партію цукру. Для цього потрібно зняти гідрозатвор, відлити півлітра сусла і розмішати в ньому 250 грам цукру, сироп влити назад в бутель. Ще за п’ять діб, додати цукор, що залишився з тієї ж технології.
  • Бродіння триває 1-2 місяці, в залежності від сили дріжджових грибків, температури. Закінчення бродіння можна визначити за припинення роботи гідрозатвори, сусло стає світлим, випадає осад на дно, в смаку і запаху чути спиртові ноти.
  • Молоде вино за допомогою сифона або тонкого шланга злити не зачіпаючи осаду в чистий посуд. При необхідності додати цукор. В цей же час можна вино закріпити міцним алкоголем, це може бути горілка, спирт або коньяк в кількості 2-15% від обсягу вина. Кріплене вино довше зберігається, але смак злегка слабшає, тому потрібно підібрати під себе необхідну концентрацію спиртного.
  • Наповнити вином чистий посуд якомога повніший, що б забезпечити мінімальний контакт з повітрям. Закрити кришкою, якщо вносився цукор на попередньому етапі, то варто поставити гідрозатвор на 1-2 тижні. Відправити вино на дозрівання в прохолодне місце, де температура знаходиться в межах 5-15 градусів. Це може бути підвал, льох або холодильник.
  • Провину з полуниці для дозрівання необхідно 3 місяці. 2-3 рази за цей час, при випаданні осаду, вино необхідно декантувати, знімати з осаду. Припинення випадання осаду говорить про те, що домашнє полуничне вино готове. Після цього вино розлити по пляшках, щільно закрити і зберігати в прохолодному місці.
  • Хочете отримати більш вишукане благородне вино, то залийте його в дубову бочку для дозрівання на 3-6 місяців. Ви отримаєте відмінний напій, схожий на хороший портвейн.
  • Вино із замороженої полуниці

    Не змогли зробити вино, зі свіжої ягоди, не біда. Вино з полуниці в домашніх умовах можна зробити з заморожених ягід. Звичайно такого аромату як зі свіжої полуниці не отримати, тим не менш виходить якісне смачне вино. Для отримання якісного напою необхідно правильно розморозити ягоди. Вони повинні розморожувати при кімнатній температурі, в цьому випадку полуниця максимально зберігає вітаміни і смакові якості.

    Інгредієнти:

    • Розморожені ягоди — 3 кг;
    • Цукор – 2 кг;
    • Горілка – 500 мл;
    • Вода – 2 л
    • Винні дріжджі– 11 гр.

    Приготування вина з полуниці:

  1. Розім’яти качалкою розморожену полуницю, перекласти в емальовану каструлю.
  2. З цукру і води зварити сироп, охолодити. Влити в полуничне пюре.
  3. Додати підготовлені дріжджі. Накрити марлею і витримати 3 дні.
  4. Відокремити сік, мезгу, що залишилася, віджати. Перелити в ємність для бродіння. Встановити гідрозатвор.
  5. Завдяки винним дріжджам, бурхливе бродіння триває набагато менше ніж на диких. Вже через два тижні сброженное вино можна переливати на дозрівання, знявши його з осаду.
  6. На даному етапі вино закріплюється горілкою.
  7. Дозріває вино в прохолодному місці 2-3 місяці, при випаданні осаду, переливається в чистий посуд.
  8. Готове вино розлити по пляшках, щільно закривши.
Читайте ще:  Котята породы хайленд-фолд, самые милие и пушистые создания

Приготування полуничного вина — рецепт з компоту

Полуничний компот також може стати основою вина. Рецепт дуже простий і не складний. На виході виходить винний напій зі смаком полуниці.

Склад:

  • Полуничний компот – 3 л;
  • Цукор – 350 гр;
  • Рис – 50 грам.

Як зробити:

  1. Компот процідити через марлю, перелити в п’ятилітрову банку.
  2. Додати цукор і рис.
  3. Встановити гідрозатвор.
  4. І поставити в тепле місце на місяць.
  5. По закінченні бродіння, напій процідити і розлити по пляшках.
  6. Витримати в прохолодному місці 2 місяці.

Вино з полуничного варення в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • Варення з ягід полуниці – 1 л;
  • Вода – 1 л;
  • Родзинки – 100 гр.

Приготування:

  1. Перекласти В каструлю варення, залити воду і всипати родзинки.
  2. Накрити кришкою, залишити в теплі 5-6 днів, періодично топлячи пінну шапку.
  3. Злити рідку фракцію в бродильну ємність, встановити гідрозатвор.
  4. Зброджувати 30-40 днів при температурі 25С.
  5. Молоде вино зняти з осаду і витримати в закритій тарі ще 2-3 місяці в прохолодному приміщенні. При утворенні осаду, напій зливати з нього.

Полуничне ігристе вино

Полуничне шампанське (ігристе вино) стане прикрасою будь-якого святкового столу. Цей смачний пінний напій, неодмінно порадує жіночу половину.

Інгредієнти:

  • Сік свіжої полуниці – 3 л;
  • Цукровий пісок – 3 кг;
  • Вода – 1,5 л;
  • Родзинки і цукор для додавання в пляшки.

Як зробити ігристе вино:

  • Змішати всі інгредієнти у великій банку, накрити марлею.
  • Як тільки з’являться ознаки бродіння (2-3 дня), встановити гідрозатвор.
  • Бурхливе бродіння закінчиться через 30-50 днів.
  • Злити молоде вино з осаду, перелити в темні товстостінні пляшки з під шампанського. Додати в кожну по чайній ложці цукру і по три родзинки.
  • Закрити герметично пробками, перев’язати пробки дротом або мюзле.
  • Помістити пляшки в місце, де температура не вище 12 градусів, пробками вниз.
  • Витримати 10-15 днів, щодня обертаючи пляшки.
  • Потім акуратно відкривши пляшку, видалити з неї осад, після чого долити вино і знову закупорити.
  • Надалі зберігати ігристе вино при + 10 градусів.
Читайте ще:  Що подарувати дитині і його батькам на хрестини?

Вино з полуничних ягід з лимоном

Щоб надати напою індивідуальний відтінок, в нього можна додати лимони або мандарини.

Компоненти:

  • Ягоди – 3 кг;
  • Лимон – 1⁄2 шт.;
  • Цукор — 2 кг;
  • Вода – 4 л;
  • Винні дріжджі – 20 гр.

Як приготувати:

  1. Очистити ягоди і ретельно промити, покласти в бутель.
  2. Влити воду і додати половину цукру.
  3. Додати дріжджі, розмішати, встановити гідрозатвор.
  4. Через 5 днів, злити 300 мл сусла, розчинити в ньому цукор, додати лимон і повернути все назад під гідрозатвор.
  5. Після закінчення бродіння надіслати вино на дозрівання в прохолодне місце на 2-3 місяці. Готовий напій зберігати в підвалі або холодильнику.

Вино з полуниці

Вино з полуниці — дуже смачний і ароматний напій, улюблений багатьма. Його рецепт насправді досить проста, тому з ним можуть впоратися навіть не особливо досвідчені винороби.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Ягоди полуниці 3 Кілограми
  • Цукор-2 Кг
  • Вода 3 Літра
  • Родзинки-100 Грам

Крок 1

1. Помиту і очищену від плодоніжок полуницю розімніть руками. Ягоди для приготування вина потрібно брати тільки стиглі. Розчиніть в теплій воді цукор, змішайте отриманий цукровий сироп з полуничною м’якоттю. Для поліпшення бродіння додайте трохи родзинок, які перебувають у ньому винні дріжджі сприяють бродінню.

Крок 2

2. Отримане полуничне сусло перелийте в підходящу ємність (краще з нержавіючої сталі або скла). Наповнюйте її максимум на¾, щоб уникнути переливання сусла в процесі бродіння через край ємності. Накривши посудину марлею, помістіть її в темне місце для бродіння на 5-7 днів. Температура в приміщенні повинна бути в межах 16-25 °C. Обов’язково один раз кожен день заважайте сусло нержавіючої або дерев’яною лопаткою.

Крок 3

3. Через 5-7 днів повинні з’явитися ознаки бродіння (піна на поверхні, шипіння, запах браги). Тепер злийте сік, відокремлюючи його від осаду. Залишився осад процідіть через густе сито або марлю.

Крок 4

4. Весь отриманий сік перелийте в скляну пляшку або банку, на яку поставте гідрозатвор. І знову поставте в темне місце, в якому температура тримається в межах 18-23 °C.

Крок 5

5. Через 5-7 тижнів основне бродіння припиниться, сусло освітлиться, а на дні з’явиться густий осад. Ви отримали молоде полуничне вино, злийте його з осаду через трубочку.

Крок 6

6. Перелийте полуничне вино в ємність, придатну для зберігання. Щільно закупорьте. Поставте в підвал (або холодильник) з температурою 8-12 °С для дозрівання. Витримайте його в таких умовах мінімум 65 днів, при цьому смак вина набагато покращиться. Вино з полуниці готове до вживання!

Технологія приготування домашнього полуничного вина

На території Європи полуницю вирощують з XV століття. За кілька століть вона стала однією з улюблених ягід дачників, яку їдять сирою, готують варення і компоти. Я ж розповім, як зробити вино з полуниці в домашніх умовах за простим рецептом. Після витримки вийде смачний ароматний напій.

Головна складність при приготуванні полуничного вина полягає в отриманні соку. Полуниця дуже неохоче його віддає, тому без додавання води і цукру не обійтися. Ще один важливий момент – якщо для більшості фруктових вин плоди не миють, щоб на шкірці залишилися природні дріжджі, то полуницю потрібно мити обов’язково, інакше у вині з’явиться неприємний земляний присмак. Для нормального бродіння додамо родзинки.

Читайте ще:  Актерский состав сериала «Как я стал русским»

Перед роботою з ягодами всі ємності слід промити окропом і витерти насухо чистою ганчіркою. Не раджу використовувати посудини, в яких раніше зберігалося молоко.

Інгредієнти:

  • ягоди полуниці – 3 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • вода – 3 літри;
  • родзинки – 100 грам (необов’язково).

Рецепт полуничного вина

1. З полуниці видалити плодоніжки і листочки. Ягоди ретельно вимити (буквально до блиску), потім розім’яти руками або дерев’яною качалкою, щоб вийшло однорідне пюре, кожна полуничка повинна бути розчавлена.

2. Підігріти воду до 30°C, додати 1 кг цукру, перемішати.

3. Отриману полуничну м’якоть помістити в ємність з широким горлечком – емальовану каструлю, пластиковий таз або відро. Додати цукровий сироп. Також раджу вкинути жменю немитого родзинок. Перемішати. В ізюмі знаходяться натуральні винні дріжджі, сприяють бродінню. Можна обійтися і без них, але тоді немає гарантії, що полунична жижа забродить.

Ємність заповнювати не більше ніж на ¾ об’єму, інакше під час бродіння сусло може перелитися через край.

4. Перев’язати шийку марлею або накрити для захисту від мух, поставити ємність на 5-7 днів у темне місце з температурою 18-28°C. Щоб уникнути появи плісняви та скисання соку, раджу 2-3 рази в день перемішувати сусло дерев’яною паличкою або чистою рукою, збиваючи з поверхні й утоплюючи в соку мезгу – новий шар м’якоті.

Через пару годин, максимум добу, з’являться ознаки активного бродіння (піноутворення, шипіння, легкий запах браги), це означає, що все йде нормально.

5. Сік профільтрувати через марлю, макуха добре віджати (далі не використовується).

6. Чистий сік перелити в бродильну ємність, додати 500 грам цукру, перемішати. Повинно залишитися мінімум 25% вільного місця для нових порцій цукру і піни.

Для герметизації і відведення вуглекислого газу встановити водяний затвор будь-якої конструкції, можна надіти медичну рукавичку з дірочкою в пальці (проколоти голкою).

Вино з полуниці під заводським гідрозатворів Вино під рукавичкою, зверніть увагу на рясний шар мезги і піни

7. Перемістити ємність в темне тепле (18-28°C) місце. Через 5 днів внести 250 грам цукру. Для цього злити окремо 200 мл сусла, розвести в ньому цукор, потім отриманий сироп додати вино і закрити водяним затвором. Через ще 5 днів повторити процедуру за описаною технологією, додавши цукор, що залишився – 250 грам.

8. Через 30-60 днів бродіння закінчиться: гідрозатвор перестане пускати бульбашки, на дні ємності з’явиться осад, сусло посвітлішає.

Увага! Якщо бродіння триває довше 50-ти днів, щоб не з’явилася гіркота, вино потрібно акуратно злити з осаду і знову поставити під гідрозатвор дображивать.

Отбродившее молоде полуничне вино злити з осаду через тонку трубочку, наприклад, від крапельниці. Спробувати на смак, за бажанням додати більше цукру для солодощі або закріпити горілкою (спиртом) в кількості 2-15% від обсягу. Закріплення робить смак жорсткіше, а запах не таким витонченим, але сприяє збереження вина.

Ємності для зберігання напою бажано наповнити доверху, щоб не було контакту з киснем, і герметично закрити. Якщо на попередньому етапі вносився цукор, перші 7-10 днів на витримці краще залишити гідрозатвор.

9. Вино перемістити у підвал або холодильник з температурою 5-16°C для дозрівання. Витримувати домашнє вино з полуниці не менше 65 днів, бажано 90-100 днів, тоді смак помітно покращиться.

По мірі накопичення осаду на дні товщиною 2-5 см (спочатку кожні 20-30 днів, потім рідше) фільтрувати переливанням в іншу ємність. Вино вважається готовим, якщо осад більше не з’являється, тоді напій можна розлити в пляшки і закупорити пробками.

В результаті вийде саморобний полуничне вино міцністю 10-12%. При зберіганні в холодильнику або підвалі термін придатності до 2-х років. Вихід – 60-70% від початкового об’єму сусла.

Джерела:

http://alkoperegon.ru/vino-iz-klubniki.html
http://povar.ru/recipes/vino_iz_klubniki-39487.html
http://alcofan.com/recept-vkusnogo-domashnego-klubnichnogo-vina.html

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top