Топ 10 самих жирних і калорійних продуктів у світі
Якщо ви стежите за фігурою або худнете, то напевно дотримуєтеся добової норми споживання калорій, і вам відома енергетична цінність деяких страв. А які продукти є найбільш калорійними? З’ясуємо!
Отже, список 10 самих жирних і калорійних продуктів у світі:
- Сало. По суті, це чистий тваринний жир, калорійність якого сягає 800 кілокалорій на сто грамів, і це дуже багато. Вміст жиру становить 89-90 грамів, і він не корисний, на відміну, наприклад, від риб’ячого. Хоча кілька шматочків раз в тиждень цілком можна собі дозволити, але зловживати точно не варто. По-перше, це вкрай шкідливо для фігури і зовсім недоречно при схудненні. По-друге, продукт сприяє підвищенню рівня «поганого» холестерину, що утворює бляшки і провокує розвиток холестерину. По-третє, з-за високого вмісту солі сало може викликати набряки і погіршувати роботу нирок.
- Горіхи дуже калорійні, хоча і корисні, оскільки містять необхідні людському організму жири (їх частка досягає 50-60%) і повільні вуглеводи, які не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові і витрачаються на вироблення енергії. Дієтологи рекомендують їсти горішки, але потроху і часто. Рекордсменом є макадамія – найрідкісніший, дорогий і калорійний горіх, енергетична цінність якого складає цілих 720 кілокалорій. До порівняння: в арахісі близько 550 ккал, а у волоських горіхах – приблизно 650.
- Шоколад. Це, швидше, не окремий продукт, а десерт, але так як він дуже популярний і часто входить до складу різних страв, його теж можна включити у список. Енергетична цінність ласощі – цілих 550 кілокалорій, тобто плитка становить половину добової норми споживання. Жиру в ста грамах міститься близько 35 грамів. Звичайно, якщо з’їсти кілька шматочків, нічого поганого не буде: навпаки, вони поліпшать настрій і покращують мозкову діяльність. І краще всього вибирати темний шоколад з високим вмістом какао, а найбільш шкідливим вважається білий.
- Насіння. Так, незважаючи на те, що багато їх люблять і з задоволенням гризуть, вони можуть нашкодити фігурі. У цих маленьких зернятках порядку 585 кілокалорій і приблизно 50 г жирів. А ще вони можуть псувати зуби, якщо вживати їх у великих кількостях, розколюючи оболонки. Але не все так погано: насіння містять чимало цінних речовин і тому корисні. Наприклад, вони допомагають зберігати молодість, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань, нормалізують функціонування нервової системи, підвищують мозкову активність.
- Рослинне масло. Воно ще більш калорійне, ніж використовуване для його отримання вихідна сировина. Рекордсменами можна вважати соєве і кокосове масла. Енергетична цінність більш звичних і часто вживаних оливкової та соняшникової трохи менше – приблизно 870 кілокалорій. Але різниця несуттєва, так що на вашому вазі вона не відіб’ється. І все ж включати масло в раціон необхідно, так як воно містить вітамін Е, поліненасичені жирні кислоти і багато інших корисних речовин.
- Вершкове масло теж дуже калорійно – 650-700 ккал, в залежності від процентного вмісту жиру, яке може становити 70-80%. Іноді з’їдати 10-15 грамів такого продукту цілком можна, але зловживати точно не варто. Насамперед, масло шкідливо для фігури. Крім того, його вживання сприяє підвищенню рівня «поганого» холестерину в крові, який з часом утворює бляшки і відкладається в судинах, звужуючи їх просвіт. Але для кісткової системи олія корисно, так як містить кальцій і допомагає організму засвоювати його вітамін D.
- Сир. Хоча він дуже корисний для здоров’я завдяки високому вмісту кальцію і присутності у складі молочнокислих бактерій, калорійність деяких твердих сортів, таких як пармезан, досягає 400 кілокалорій. Відсоток жирності може складати від 35 до 50-60%. Дуже калорійні плавлені сири, так як у них додається вершкове масло. Якщо ви не хочете нашкодити собі і своїй фігурі, то вживайте маложирні ропні сири (фету, бринзу), рікотту, моцарелу.
- Вершки. Якщо відсоток жирності складає 40-45% (це можливо, якщо продукт натуральний і сільський), то енергетична цінність теж буде високою – близько 350 ккал. Це не так багато, як в тому ж маслі, але якщо ви стежите за фігурою, краще вибирати маложирні вершки або замінювати їх молоком.
- Ковбасні вироби входять в список самих жирних і шкідливих страв. Причин кілька. Перша – висока калорійність, яка може досягати 500-550 кілокалорій (така енергетична цінність сирокопченої ковбаси). Друга – значний вміст солі, провокує розвиток набряків. Третя – численні штучні добавки, які для поліпшення запаху і смаку додають багато несумлінні виробники. У підсумку короткий задоволення від вживання обернеться суцільним шкодою і зайвими кілограмами на різних частинах тіла.
- Майонез – самий популярний соус, що використовується для приготування салатів та інших страв. Його калорійність може досягати 630 кілокалорій, так як основним компонентом є рослинна олія. Але якщо вживати майонез в помірних кількостях і нечасто, здоров’я сильно не постраждає. Взагалі, міру потрібно знати в усьому. Крім того, купуючи соус, варто уважно вивчати його складу: якщо у ньому багато добавок, користі він точно не принесе. Краще вибрати майонез, містить тільки натуральні компоненти.
Це були самі калорійні і жирні продукти. Деякі з них нешкідливі, але є й такі, які можна і потрібно включати в раціон. Просто важливо знати міру і не зловживати, тоді фігура і здоров’я будуть в порядку.
loading…
loading…
По теме: ( из рубрики Статті )