Телапия — смачна і недорога рибка
Содержание
Риба – дуже цінний продукт. А так корисна тілапія? І як її смачно приготувати? З’ясуємо це!
Опис риби
Тілапія або тіляпія є рибою, що відноситься до сімейства цихлід і мешкає в прісноводних водоймах переважно теплих або тропічних регіонів, таких як Східна Африка, Південно-Східна Азія, Китай, Латинська Америка. Ці істоти невибагливі і легко пристосовуються практично до будь-яких умов, включаючи солону воду. Також вони вважаються всеїдними і здатні вживати все, що знаходять в річках, в тому числі відходи.
Корисно знати: тілапія не тільки присутній у водоймах дикої природи, але і активно вирощується в штучних умовах, причому в самих різних країнах. Таке поширення риба отримала завдяки відмінним адаптивним здібностям, невибагливості і всеїдності.
Корисні властивості
До складу тілапії входить безліч цінних речовин: поліненасичені жирні кислоти омега-6 і омега-3, білок, селен, натрій, цинк, фосфор, калій, залізо, а також вітаміни групи В. Калорійність ста грамів продукту складає близько 96-100 кілокалорій. Користь такої риби обумовлюється її численними властивостями:
- Продукт є прекрасним джерелом білка, причому повністю засвоюється. А такий елемент використовується для живлення м’язів і формування нових здорових клітин.
- Поліненасичені жирні кислоти дуже корисні для серцево-судинної системи, оскільки знижують рівень «поганого» холестерину, очищують і зміцнюють судини, а також зменшують ризики розвитку атеросклерозу.
- Регулярне вживання тілапії допоможе підвищити мозкову активність, покращити пам’ять і концентрацію уваги, а також сповільнити старіння тканин мозку і запобігти відмирання його клітин.
- Калій забезпечує живлення серцевого м’яза і попереджує розвиток інфаркту, ішемії та серцевої недостатності.
- Вітаміни групи В корисні для нервової системи: вони підвищують стресостійкість, нейтралізують наслідки перенесених стресів, а також покращують сон і знижують нервову збудливість.
- Регулярно вживаючи таку рибу, можна прискорити обмін речовин і нормалізувати вагу, адже вона може вважатися дієтичної.
- Селен підвищує потенцію у чоловіків і покращує якість сперми, сприяючи успішному зачаття.
- Цинк володіє протизапальними властивостями.
Можливі шкідливі і небезпечні властивості
Потенційний шкоду тілапії давно обговорюється лікарями, дієтологами і вченими. І він пояснюється двома фактами. По-перше, така риба практично всеїдна і здатна є відходи, що може негативно позначатися на її складі та якості. Тому тіляпія, виплекана хімікатами і антибіотиками або виловлена з забрудненого водоймища, дійсно може бути шкідливою і токсичною. Щоб убезпечити себе, варто вибирати штучно вирощену рибу. І найбільш нешкідливі методи вигодовування використовуються в Латинській та Північній Америці.
По-друге, американські вчені вважають, що співвідношення поліненасичених жирних кислот у складі риби не збалансовано, і це може мати несприятливий вплив на функціонування серцево-судинної системи. Але вміст жирів незначно, так що й шкода мінімальний. І все ж дієтологи перераховують такі протипоказання як різні патології і захворювання судин і серця, ожиріння. Також не варто їсти тилапию при схильності до алергії.
Що приготувати з тілапії?
Як смачно приготувати страви з тілапії? Нижче розглянуто кілька варіантів.
Варіант перший
Якщо ви віддаєте перевагу прості страви, то цей варіант буде оптимальним для вас. Ось які інгредієнти потрібні:
- 700-800 грамів філе тілапії;
- яйце;
- третину склянки молока;
- три ч. л. кунжутного насіння;
- п’ять столових ложок борошна (можна замінити панірувальними сухарями);
- кріп;
- сіль;
- розмарин;
- перець;
- соняшникова, оливкова або вершкове масло.
Приготування:
- Спочатку філе потрібно промити, гарненько просушити, порізати шматочками середніх розмірів і замаринувати, натерти сіллю, розмарином, рубаним кропом і перцем. Покладіть тилапию в миску і залиште хоча б на півгодини, бажано прибрати в холодильник.
- Поки риба маринується, ви можете приготувати кляр. З’єднайте молоко з яйцем, добре збийте. В окрему ємність насипте змішані кунжутне насіння і борошно (або панірувальні сухарі).
- У сковорідці прогрійте масло. Кожен шматочок тілапії опускайте спочатку в рідкий кляр з молока і яйця, потім в суху суміш борошна і кунжуту, потім знову в рідку масу.
- Викладайте рибу на сковороду і смажте на середньому вогні до появи явної рум’яного кольору і апетитною скоринки. Для додання тілапії соковитості і м’якості можна буквально хвилину готувати її під закритою кришкою.
- Смачна рибка в клярі готова!
Варіант другий
Можна запекти тилапию в духовці. Для цього підготуйте:
- 500-700 г філе тілапії;
- два болгарських перцю;
- помідор;
- будь-яка зелень;
- приправи (використовуйте будь-які, які вам подобаються);
- третина лимона;
- оливкова олія;
- сіль.
Опис процесу приготування:
- Філе потрібно вимити і добре висушити. Якщо невеликі рибки, розрізати їх необов’язково. Але можна підготувати порційні шматочки, якщо ви плануєте подавати страву до столу.
- Тилапию потрібно посолити, збризнути невеликою кількістю лимонного соку, обмазати маслом, попередньо посипати посіченою зеленню і приправами. Залиште її буквально на десять-п’ятнадцять хвилин, щоб вона просочилася спеціями і помариновалась.
- Тепер займіться овочами. Перець після очищення від плодоніжок і насіння можна порізати соломкою. Помідор нарізати кружечками або часточками, але не дуже великими.
- Фольгу змастіть маслом, щоб нічого не пригоріло. Укладіть на неї тилапию, а зверху викладайте овочі, не забувши їх посолити і приправити. Всі інгредієнти загорніть фольгою, щоб не залишалося щілин.
- Випікайте рибу з овочами при 180 градусах близько тридцяти-сорока хвилин. Для одержання рум’яної скоринки можна відкрити фольгу і запікати страву без неї хоча б п’ять хвилин.
- Готово!
Варіант третій
Спробуйте зробити апетитну тилапию з соусом. Потрібно підготувати:
- чотири-п’ять філе тілапії;
- три зубці часнику;
- три-чотири ст. л. оливкової олії;
- третину склянки білого вина;
- приблизно третину склянки бульйону;
- лимон;
- два пучка петрушки;
- трохи борошна;
- перець;
- сіль.
Інструкція:
- Філе після попереднього миття потрібно просушити, а потім поперчити і посолити, давши йому трохи полежати.
- У сковорідці прогрійте масло, на ньому смажте шматочки тілапії, попередньо обвалюючи їх у борошні. Риба повинна повністю приготуватися і придбати гарну скоринку. Після обжарювання складіть її в яку-небудь ємність.
- Залишився в сковорідці олію покладіть залишки борошна, вимиту і рубану петрушку і подрібнений будь-яким способом часник. Смажте на сильному вогні півтори хвилини, потім влийте бульйон з вином, закип’ятіть суміш і варити її близько семи-десяти хвилин до загустіння. При необхідності додайте солі і перцю.
- Готову і встигла трохи охолонути тилапию полийте гарячим соусом, розкладіть по тарілках і подавайте до столу.
Купіть тилапию, виберіть сподобався рецепт і приступайте до творіння кулінарного шедевра!
loading…
loading…