2414 Поради щодо вибору оливкової олії

Поради щодо вибору оливкової олії


Історія оливкової олії йде корінням в стародавні часи. Першим згадкам про оливковому дереві вже цілих 14 тисяч років. А ось цілеспрямовано, з метою вживання і особливо продажу їх почали розводити близько 6 тисяч років тому. Правителі стародавніх держав навіть вимірювали свої багатства в амфорах з маслом, які дбайливо і надійно зберігалися в підвалах палаців.

Поради щодо вибору оливкової олії

Свого часу його виробництво було настільки прибутковим, що, наприклад, римляни примудрилися істотно розширити території своєї імперії, дозволяючи іншим народам вирощувати оливкові дерева взамін на землі.

Сьогодні масло, зроблене з їх плодів – звичний продукт на кухні багатьох господинь. Але от вибрати якісний іноді буває складно. Тому ми підготували для вас корисні рекомендації, які допоможуть не помилитися.

Середземноморське золото

Почавши свій хід по світу з Греції, зелені плоди дуже скоро підкорили все Середземномор’я. Там їх не тільки використовували в їжу, а й активно використовували в косметичних і навіть лікувальних цілях.

Давайте розбиратися, як вибрати натуральний і вартісний продукт, виготовлений з оливок. Для початку розповімо про те, які види олії вам можуть зустрітися в торгових мережах:

Extra virgin – справжнісіньке і натуральне. Такий собі «фреш» із зелених плодів, в якому немає ніяких добавок і консервантів. У світі такий продукт називають «рідким золотом». Роблять його, як і тисячі років тому, методом видавлювання під пресом. Таким чином, зберігаються всі корисні речовини, аромат і оригінальний смак. Висока ціна такого нерафінованої продукту обумовлена тим, що з кілограма плодів виходить всього 200 мл олії.

Поради щодо вибору оливкової олії

Якщо ви купили масло категорії extra virgin, знайте, що воно обов’язково буде гірчити. У розлитого недавно ця властивість особливо виражено, яке пробувало в пляшці близько півроку – у меншій мірі. Якщо гіркоти немає, значить перед вами не extra virgin.

Читайте ще:  Как правильно выбрать мужскую золотую цепочку?

Pure – очищене. Це перший віджим, при якому сировина після преса проходить процес очищення. Потім його змішують з extra virgin в співвідношенні 85/15. Це один із самих популярних продуктів. В ньому практично відсутній гіркоту, але залишається головне – корисний склад, смак і запах.

Pomace – продукт другого віджиму, який готується з макухи. Звичайно, без хімічних речовин тут вже не обходиться. У складі такого масла є невелика кількість extra virgin, яке допомагає стабілізувати смак і знизити кислотність.

Вже навіть, виходячи з назв та їх коротких характеристик, можна зробити свій вибір. Але ми все ж рекомендуємо орієнтуватися ще на кілька критеріїв:

Застосування

Поради щодо вибору оливкової олії

Стоячи перед полицями з продукцією, варто в першу чергу визначитися, для яких цілей ви збираєтеся придбати. Якщо масло потрібно вам переважно для смаження та приготування страв при високих температурах, тоді не варто переплачувати, сміливо беріть продукт другого віджиму. Для заправки салатів, приготування соусів і вживання в сирому вигляді можна купувати більш дорогі види.

Сорт

Крім виду віджимання на вартість також впливає сорт. Уважно читайте етикетку. Якщо побачите абревіатури P. O. D або D. O. P, знайте, що це елітні сорти. Плоди для них були вирощені на певній території, а процес виготовлення проводився на місці збору.

Це означає, що всі ланки, від вирощування до приготування, відповідають всім екологічним нормам.

Кислотність

Це число, яке вказує на кількість олеїнової кислоти. Зазвичай, у extra virgin цей показник дорівнює 0,8%. Для дитячого харчування краще шукати продукт з показником 0,5%. У жмыховом маслі він зазвичай більше 1,5%.

Оптимальний варіант ‒ 0,75%. Таке масло підходить як для теплової обробки, так і для використання в сирому вигляді.

Читайте ще:  Как спасти урожай от вредителей и болезней

Упаковка і колір

Продукт у світлій тарі може втратити свої властивості, з-за попадання сонячних променів. Тому варто вибирати темні скляні пляшки. Від пластику і жерстяних упаковок краще відмовитися.

Поради щодо вибору оливкової олії

Що стосується кольору, то звичний усім жовто-бурштиновий є еталоном. Але часто можна зустріти і зелене масло. Листки дерева, які в нього додають, ніяких додаткових корисних властивостей вони не додають.

Осад

Це ще один параметр, на який варто звертати увагу. Його наявність говорить про те, що перед вами не продукт холодного віджиму, а масло, яке було здійснено шляхом змішування. Тобто, в рафінована був доданий сорт extra virgin.

Виробник

Світові лідери з виробництва «рідкого золота» ‒ Іспанія, Італія, Греція і Туніс. Продукцію, вироблену в цих країнах, можна купувати без побоювання потрапити на підробку.

Сподіваємося, що наші прості поради допоможуть придбати якісний продукт, і вирішити, який же з куплених вами раніше масел виявилося краще.

Але пам’ятайте, що зберігати пляшку з «рідким золотом» будинку потрібно в темному місці, адже головний ворог корисних речовин у ній – прямі сонячні промені. Не рекомендовано ставити в холодильник, конденсат здатний погіршити смакові якості. Вдалих покупок!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top