Секрети приготування яскравих страв з лангустінов
Содержание
Той, хто любить морепродукти, напевно встиг спробувати чимало страв з них. І якщо ви хочете приготувати що-те нове, то використовуйте в якості основного інгредієнта лангустінов.
Що це таке, чим корисно?
Лангустини – представники ракоподібних і родичі лангустів, мають зовнішню схожість з омарами і дуже схожі на креветок, тільки з клешнями, як у раків. Розмір може варіюватися від 10-15 сантиметрів до 20-25. Лангустини живуть у солоній воді океанів і морів і вважаються вишуканим делікатесом, тому дуже цінуються у всьому світі. Смак приємний, трохи солодкуватий, м’ясо дуже ніжне.
До складу лангустінов входить чимало корисних речовин, таких як білок, фосфор, цинк, калій, селен, натрій, магній, залізо, марганець, йод, кальцій, мідь, вітаміни РР, А і групи В. Калорійність 100 грамів таких морепродуктів становить всього близько 90-110 кілокалорій.
Розглянемо основні корисні властивості:
- Це відмінний джерело йоду, який необхідний щитовидній залозі.
- Продукт допомагає нормалізувати обмінні процеси.
- Регулярне вживання забезпечує поліпшення роботи нервової системи.
- Входить до складу білок – це основа нових клітин і запорука здорових і міцних м’язів.
- Лангустини корисні для судин і серця, так як сприяють їх зміцненню.
- Кальцій, що міститься тут, допоможе зберегти щільність кісткових тканин.
- Фосфор необхідний для безперебійного функціонування мозку.
- При регулярному вживанні поліпшується робота ендокринної системи.
- Продукт забезпечує зміцнення імунітету.
- Лангустини уповільнюють процеси старіння і окислення тканин.
- Цинк володіє протизапальними властивостями.
Важливо: лангустини вважаються алергенним продуктом, тому варто проявляти обережність. Також вони містять холестерин, так що не варто вживати у великих кількостях літнім людям та людям, страждаючим атеросклерозом.
Як вибирати?
На жаль, більшість регіонів лангустини потрапляють в замороженому вигляді, так як без води вони швидко гинуть і починають псуватися. І після заморозки структура м’яса порушується, воно стає менш ніжним, тому кращий варіант – свіжі морепродукти.
Зверніть увагу на розміри. Середні особини мають величину близько 12-15 сантиметрів, великі – близько 20-25, і вони, відповідно, коштують дорожче. Насторожити має неприємний запах, витікаючий від ділянки між панциром і згином хвоста. Якщо від лангустина сильно пахне рибою, напевно він несвіжий.
Що приготувати?
Як приготувати вишуканих лангустінов? Нижче розглянуті цікаві страви.
Смажені
Лангустінов можна обсмажити на сковороді, і вони виходять дуже смачними. Ось що знадобиться:
- 500 г лангустінов;
- половина лимона;
- пучок петрушки;
- два зубці часнику;
- сіль;
- оливкова або вершкове масло.
Приготування:
- Займіться лангустинами. У кожного морського мешканця відокремлюйте панцир з головою, щоб залишився тільки хвіст. Його з внутрішньої сторони злегка надріжте для вилучення неїстівної частини травного тракту. Так само очищайте всі морепродукти.
- Підготуйте маринад: часник після чищення будь-яким способом подрібніть, змішайте з вичавленим соком з половини лимона, дрібно посіченою зеленню і сіллю. У цю суміш покладіть хвостики лангустінов, перемішайте, залиште на годину маринуватися.
- У сковорідці добре прогрійте масло і на середньому вогні буквально протягом пари хвилин смажте лангустінов до рум’яного кольору. Подати їх можна до рису або салату.
Різотто
Якщо ви віддаєте перевагу смачні і вишукані страви, спробуйте зробити різотто. Для цього підготуйте:
- 200 г рису (краще арборіо);
- 10-15 лангустінов;
- головка цибулі-порею;
- стебло селери;
- стакан білого вина;
- три ст. л. оливкової олії;
- пучок кропу;
- половина ч. л. куркуми;
- 10 г вершкового масла;
- ч. л. солі (краще морської).
Приготування:
- У лангустінов потрібно відрізати хвости, очистити їх від панцирів, вийнявши тільки м’ясо (кишки витягуються за допомогою поздовжнього розрізу).
- Все решта частини (голови, клешні, панцирі) промийте, покладіть в сотейник або толстодонную каструлю, додайте вершкове масло, розімніть все ложкою або лопаткою. Влийте півсклянки вина, додайте куркуму і на повільному вогні двадцять хвилин варіть бульйон. Коли він охолоне, процідіть його.
- Цибулю порізати тонкими півкільцями, селера або потріть на середній тертці або наріжте тоненькою соломкою. У тому ж сотейнику прогрійте оливкова олія, смажте селера з цибулею до м’якості, а потім викладайте і рис.
- Коли рис вбере масло і трохи розбухне, додайте половину склянки вина, почекайте, коли воно випарується. Потім почніть поступово вливати бульйон.
- Варіть рис близько двадцяти хвилин, а за пару хвилин до готовності додайте хвости лангустінов і дрібно порубаний кріп.
Шашлик з лангустінов
На пікніку або відпочинку на природі можна приготувати лангустінов на мангалі. Для цього потрібно:
- 1 кг лангустінов;
- половина лимона;
- трохи зелені кропу і петрушки;
- мелений перець;
- три зубці часнику;
- три ст. л. оливкової олії;
- сіль.
Інструкція:
- Спочатку треба підготувати лангустінов, відокремивши хвости, а також звільнивши їх від кишок. Панцирі знімаються.
- Зробіть маринад для морепродуктів. Вичавіть сік з лимона, зелень після миття поріжте, часник почистіть і пропустіть через прес або потріть. Змішайте всі ці компоненти, додайте сіль, масло і перець.
- Залийте очищених лангустінов маринадом і залиште в ньому на годину, щоб вони просочилися.
- Нанизуйте лангустінов на тонкі дерев’яні шпажки, попередньо змочені водою.
- В мангалі повинні залишитися гарячі вугілля, і на них слід готувати морепродукти буквально дві-три хвилини, щоб м’ясо залишалося ніжним.
Загальні рекомендації
Кілька порад щодо правильного приготування і вживання лангустінов:
- Не варіть лангустінов довше 30 секунд, так як при тривалій термічній обробці м’ясо втрачає свою ніжність і стає щільним, «гумовим».
- Краще всього починати приготування відразу після покупки морепродуктів.
- Їстівна частина – хвіст, і саме його слід їсти. В панцирі знаходиться травний тракт, в якому залишається спожита морським мешканцем їжа, тому цю частину їсти не варто. Немає сенсу обробляти і клішні: у них дуже мало м’якоті.
- Неїстівні клішні і голови можуть використовуватися для приготування бульйонів, соусів і супів, тому не поспішайте їх викидати.
Візьміть на озброєння запропоновані вище рецепти і обов’язково побалуйте себе, рідних або гостей стравами з лангустінов!
loading…
loading…