Секрети приготування смачних ірисок
Содержание
Напевно кожен з нас їв іриски, цей смак знайомий багатьом з дитинства. Сьогодні знайти в магазинах по-справжньому смачні і не містять синтетичних добавок цукерки непросто, але можна приготувати їх самостійно, це нескладно. У статті розглянуто кілька різних рецептів.
Варіанти приготування
Як приготувати знамениті цукерки іриски? Нижче розглянуто кілька варіантів.
Варіант №1
Цей рецепт дуже простий і передбачає використання таких продуктів:
- два склянки цукру;
- 100 грамів або приблизно півпачки натурального вершкового масла;
- повний стакан вершків або досить жирного молока;
- пакетик ваніліну.
Приготування:
- Налийте Молоко в жароміцну ємність, наприклад, у сотейник або толстодонную каструлю. Коли воно стане теплим, розчиніть у ньому цукор, ретельно розмішати.
- Вогонь зробіть менше і варіть цукрово-молочну суміш, постійно і активно помішуючи ложкою або віночком до тих пір, поки вона не придбає коричневий або кавовий відтінок і не змінить на більш густу консистенцію. Оцінити готовність можна так: невелику кількість суміші капніть в холодну воду, і якщо крапля відразу загусне, то каструлю можна знімати з плити.
- В ще гарячу молочну густу масу введіть масло (воно не повинно бути замороженим, але і заздалегідь пом’якшувати його необов’язково). Розітріть складу, щоб він став однорідним, додайте ванілін.
- Підготуйте ємність, у якій маса буде застигати. Це може бути лист або плоский контейнер, але краще взяти силіконові або пластикові форми для льоду, щоб потім не ділити застиглий складу.
- Ємність змочіть холодною водою і вилийте в неї готову теплу суміш, рівномірно розподіліть і розрівняйте.
- Коли маса охолоне, вона стане тягучою і дуже густий. І тепер можна їсти цукерки або подавати до чаю.
Варіант №2
Смачні іриски можуть вийти і з сметани. Набір інгредієнтів буде таким:
- 200-250 г густої сметани;
- 70-80 г цукрового піску;
- один-два пакетики ваніліну;
- 70-80 г цукрової пудри.
Інструкція:
- У каструлі або будь-якої іншої подібної ємності змішайте сметану з ваніліном і цукром, додати пудру, але залишивши пару столових ложок. Поставте масу на слабкий вогонь і нагрівайте, постійно помішуючи, а потім варіть, також не забуваючи активно розмішувати, щоб нічого не пригоріло.
- Коли суміш досить загусне і трохи потемніє, вогонь можна вимикати.
- Форми або піднос посипте цукровою пудрою, щоб склад не прилип. Розподіліть по ємності теплу ще не встигла охолонути масу, зверху теж посипте її пудрою.
- Зовсім скоро суміш охолоне і перетвориться в тягучі іриски з дитинства.
Варіант №3
Можна зробити апетитні з іриски з додаванням меду. Ось що знадобиться:
- стакан молока;
- сім ст. л. натурального меду (бажано не дуже рідкого, але і не зацукрованого)
- 70-80 г вершкового масла;
- 200 г цукрової пудри.
Опис процесу:
- Першим ділом почніть розтоплювати вершкове масло, поклавши його в яку-небудь ємність типу сотейника і поставивши на повільний вогонь.
- Вливайте молоко, нагрівайте його.
- Порціями всипайте в молочно-масляну суміш цукрову пудру, але поступово і постійно розмішуючи ложкою або збиваючи вінчиком або міксером, щоб не залишилося грудок, і маса була однорідною.
- Суміш варіть близько п’ятнадцяти-двадцяти хвилин або трохи довше, щоб вона набула світло-коричневий характерний для готуються цукерок відтінок.
- Вимкніть вогонь і додайте в масу мед, всі активно і ретельно розмішайте.
- Тепер викладайте складу у форму і залишайте остигати, а потім розріжте ножем, якщо ви використовували одну плоску ємність.
Варіант №4
Солодкі іриски ви зможете без проблем зробити зі згущеного молока. Ось що потрібно підготувати:
- п’ять ст. л. борошна;
- банку (близько 300-350 г) згущеного молока;
- 100 г вершкового масла;
- склянка молока (краще жирного).
Опис приготування:
- Потрібно розтопити на невеликому вогні масло. Всипте в нього борошно і обсмажуйте до золотистого відтінку. На цьому етапі важливо розмішувати складу, щоб він став однорідним, без грудок.
- Вливайте в каструльку згущене молоко, продовжуйте варити масу, розмішуючи, приблизно десять хвилин.
- Молоко потрібно попередньо підігріти і теплим додати до інших інгредієнтів в каструлі.
- Продовжуйте нагрівати на вогні суміш, щоб вона стала досить густий (приблизно як кисіль або рідка каша) і золотисто-коричневою.
- Склад перемістіть у форму, залиште остуджуватися і застигати.
Варіант №5
Спробуйте зробити шоколадні апетитні іриски. Набір інгредієнтів:
- 500 грамів цукрового піску;
- 150 г вершкового масла;
- 1,5 плитки шоколаду (140-150 г);
- 100 мл води;
- три ст. л. крохмалю;
- волоські або інші горіхи при бажанні.
Інструкція:
- Спочатку розтопіть масло і додайте в нього цукор, почекайте до повного розчинення.
- Додайте воду, нагрівайте суміш.
- Шоколад поломайте на шматочки і викладіть в каструльку з киплячою масою. Він повинен розчинитися і пофарбувати інші інгредієнти в характерний колір.
- Поступово маленькими частинами додайте крохмаль, не забуваючи швидко і постійно його розмішувати, щоб уникнути появи грудок.
- Горішки окремо подрібніть. Якщо ви хочете відчувати смак явно, то можна порізати їх ножем. А щоб іриски були однорідними, і горішки розчинилися в них, надавши присмак, використовуйте для подрібнення блендері або кавомолці. Додайте горіхову складову до інших продуктів.
- Готову густу суміш вилийте у форму і залиште густіти і остигати.
Рекомендації
Щоб іриски в домашніх умовах вдалися, дотримуйтесь порад:
- Найзручніше для формування ірисок використовувати силіконові формочки для льоду: до них маса не пристынет, і ви зможете легко отримати готові цукерки.
- Щоб маса точно не прилипла, ємність або формочки можна змастити невеликою кількістю масла або змочити холодною водою.
- Якщо маса застигає в єдиній ємності, то краще розділити її гострим ножем, поки вона м’яка, так як потім це буде проблематично.
- Не намагайтеся збільшити вогонь для прискорення процесу приготування. Він повинен бути слабким, інакше суміш підгорить, або в ній утворюються грудочки.
- Не менш важливо постійно помішувати масу під час варіння. І робіть це досить активно для досягнення ідеальної однорідності.
- Чим густіше стала суміш, тим швидше і активніше її потрібно розмішувати, інакше вона просто прилипне до стінок каструлі і залишиться на них.
Тепер ви точно зможете своїми руками зробити дуже смачне і улюблене багатьма ласощі з дитинства.
loading…
loading…