Секрети приготування смачного тархуна
Напевно кожен з нас хоча б раз у житті пробував солодкий газований напій зеленого кольору під назвою «тархун». Правда, з часів його першого рецептура приготування зазнала значних змін, адже на зміну природним добавок прийшли синтетичні. Але, виявляється, приготувати його можна і своїми руками. Як саме, розповімо далі.
Смарагдовий напій
Вперше тархун з’явився в кінці 19 століття. Ідея замінити заморські хімічні добавки в газованій воді і використовувати замість цього натуральні фрукти, ягоди і трави в той час прийшла кавказького аптекарю Митрофану Лагідзе. Зелена газована вода, до речі, була не єдиним його «винаходом». У своїй лабораторії Лагідзе також розробив рецепти всім відомого «Ситро» і «Крем-соди».
Свого часу вони отримали величезну кількість нагород на різних міжнародних виставках, а оригінальний смак був оцінений у всьому світі.
До речі, натуральний настій естрагону – жовтого кольору, і щоб підтримати традицію, його випускають в зелених пляшках.
Якщо поглянути на оригінальний склад смарагдового лимонаду, можна знайти в ньому ось які компоненти: вода, цукор, настій естрагону, ванілін, лимонна кислота, а також барвники.
Але погодьтеся, сучасна газована вода з магазину має куди більш довгий список інгредієнтів. Саме тому ми пропонуємо освіжити свої жаркі дні напоєм, зробленим самостійно. А головне – тільки з натуральних компонентів.
Отже, які ж інгредієнти будуть потрібні:
- естрагон – 70-80 г;
- цукор – 120-150 г;
- лайм – 2 шт;
- лимон – 2 шт;
- мінеральна вода або содова – 1 л.
Тархун – це кавказьке назва естрагону, бо вода з цукром і травами отримала однойменну назву. Цінують його за високий вміст ефірної олії в аркушах, а також великій кількості вітамінів і мінеральних речовин.
Як же її приготувати? Листя рослини потрібно дрібно порізати, засипати невеликою кількістю цукру, влити трохи води і поставити на маленький вогонь. Дати закипіти і залишити остигати.
З лимона і лайма зняти шкірку, покласти в глечик, з м’якоті вичавити сік, змішати з сиропом і додати мінеральну воду. За бажанням можна кинути лід. Ідеальний варіант, коли домашній тархун настоїться кілька годин, тоді він набуває свій оригінальний і дуже насичений смак.
Його можна пити або використовувати в якості основи для різних коктейлів. Вони стануть ще більш смачними, отримають гарний відтінок і прекрасний аромат.
Насолоджуйтесь і охолоджуйте!
loading…
loading…