1571 Секрети приготування ідеального копченого сала

Секрети приготування ідеального копченого сала


Копчене сало люблять багато, але найчастіше те, що продається в магазинах, залишає бажати кращого. Щоб отримати смачне і максимально натуральне страву без хімічних добавок, спробуйте приготувати його в домашніх умовах.

Яке сало підійде для копчення?

Щоб копчене сало вийшло смачним, потрібно відповідально підійти до його вибору. Для копчення краще всього використовувати шийку свинячої туші, так як в ній є і жир, і прожилки м’яса (у такому разі калорійність готового страви дещо знизиться, хоча і залишиться значною). Сало має бути свіжим, інакше після термічної обробки воно не придбає бажану структуру, а буде жорстким чи жилавим.

Секрети приготування ідеального копченого сала

Зверніть увагу на умови зберігання сала: воно повинно знаходитися в холодильнику і бути герметично упакованим, у противному випадку продукт швидко заветреется і стане середовищем існування патогенних мікроорганізмів. Свіже сало практично не пахне, тому якщо воно має затхлий або кислуватий запах, то, швидше за все, зіпсовано.

Порада: вимагайте у продавця документи, що підтверджують походження сала. Він повинен пред’явити на перше прохання, і якщо їх немає, це має змусити вас сумніватися в якості продукту.

Важливо: використовуйте свіже сало, так як після заморожування та розморожування воно змінює свою структуру.

Перший спосіб копчення

Як смачно приготувати копчене сало? Краще всього зробити його в коптильні, тому якщо у вас є такий прилад, то використовуйте його. Для копчення вам потрібно:

  • кілограм свіжого сала;
  • три літри води;
  • п’ять столових ложок гранульованого желатину;
  • ч. л. цукру;
  • 450 г солі (краще використовувати крупного помелу);
  • третина чайної ложки харчової селітри (це консервант, що зберігає структуру і відтінок продукту);
  • мелений перець (підійде як червоний, так і чорний).
Читайте ще:  «Ко мне пришла изможденная женщина…» – рассказ психолога об изнанке многих браков

Опис:

  1. Спочатку сало потрібно ретельно вимити і зачистити, після чого занурити в концентрований сольовий розчин, приготований з літра води і 300 грамів солі. Тримайте його в цієї рідини не менше п’яти-семи годин.
  2. Вийміть шматок і помістіть в скляну або емальовану ємність шкіркою на дно, а потім залийте розсолом, зробленим з літра води, що залишилися 150 грамів солі, селітри і цукру. Далі зніміть посуд з салом в прохолодне місце (температура повинна становити близько 4-6 градусів, тому підійде холодильник або засклений балкон у зимовий час року). У такому вигляді витримуйте продукт тиждень.
  3. Вийміть сало і занурте його в гарячу (близько 65-70 градусів) суміш води, желатину і меленого перцю. Залиште продукт в розчині мінімум на тридцять-сорок хвилин, вийміть, дайте стекти зайвій волозі.
  4. Холодним способом в коптильні коптите сало приблизно добу при 25-30 градусів.

Другий спосіб

Секрети приготування ідеального копченого сала

Цей спосіб ще більш простий, так як припускає копчення «рідким димом». Приготування забере мінімум сил і часу, але готовий продукт не можна буде назвати корисним і натуральним. Для копчення знадобляться безпосередньо шматок сала, мелений перець, сіль, «рідкий дим» і вода.

Процес копчення:

  1. Після попередніх миття та зачищення в декількох місцях надріжте пласт сала практично до шкурки. Натріть його меленим перцем і сіллю з усіх сторін, а також у зроблених прорізах.
  2. Потім покладіть шматок на широке блюдо або піднос і поливайте «рідким димом».
  3. Сало слід помістити в два або три пакета, з кожного видаляючи весь повітря. У цих цілях також підійде харчова плівка або фольга. У будь-якому випадку герметично упакуйте шматок, покладіть в каструлю, залийте водою і поставте на плиту.
  4. Після закипання зменшіть вогонь і тушкуйте сало приблизно годину.
  5. Далі потрібно вийняти пласт і на всю ніч прибрати в холодильник.
  6. Зніміть плівку, пакети або фольгу і подавайте домашнє копчене сало.
Читайте ще:  Які існують способи корекції носослезных борозен?

Третій спосіб

Якщо вам потрібно закоптити сало швидко, а спеціальних пристосувань і «рідкого диму» немає, використовуйте цей спосіб. Для приготування потрібно:

  • півтора кг свинячої шийки;
  • чайна ложка меленого перцю;
  • головка часнику;
  • ч. л. червоного пекучого перцю;
  • дві-три ст. л. солі;
  • три ст. л. соєвого соусу;
  • пара лаврових листів;
  • дві ст. л. гірчиці;
  • лушпиння семи-восьми цибулин.

Приготування:

  1. Візьміть підходить за розміром каструлю і на її дно покладіть всю попередньо подрібнену лушпиння, яка буде надавати готовому блюду характерний відтінок, властивий копчениною. Далі кладіть ретельно вимиту й очищену сало і наливайте воду, щоб вона покрила шматок.
  2. Ставте ємність на вогонь, коли вода закипить, додайте сіль – приблизно одну або дві столові ложки. Кількість можна змінювати на свій розсуд, але зазвичай сало бере стільки, скільки потрібно, тому пересолити його можна не боятися. Варіть шматок на середньому вогні приблизно двадцять або двадцять п’ять хвилин, бажано під кришкою.
  3. Вимкніть вогонь і дістаньте сало, щоб воно трохи охололо і просушилось. А поки приготуйте для нього своєрідний маринад. Для цього змішайте решту сіль, гірчицю, попередньо очищений і будь-яким способом подрібнений часник, перець, а також соєвий соус і поламані лаврові листи. Цією сумішшю натріть сало, зробивши в ній кілька надрізів і проколів.
  4. Обмазаний шматок оберніть фольгою, щоб не залишалося жодного отвору. Прогрійте духовку до 170 градусів і помістіть в неї сало приблизно на годину. А через зазначений час розгорніть фольгу і дайте продукту трохи підрум’янитися протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин.
  5. Готове сало бажано знову загорнути фольгою і дати йому настоятися і насититися. Потім охолодіть його, залиште на ніч в холодильнику і подавайте.
  6. Копчене сало, зроблене власноруч в домашніх умовах, повністю готове до вживання на наступний день!
Читайте ще:  Поплин: состав, характеристики, плюсы и минусы

Четвертий спосіб

Секрети приготування ідеального копченого сала

Цей рецепт дозволить закоптити сало практично як в коптильні, але з допомогою саморобної установки. Для її виготовлення потрібні дві вогнестійких бочки, кришка і грати і тирсу або дрова. Для приготування сала візьміть півтора кілограма продукту, воду, часник, перець і будь-які приправи (наприклад, зернову гірчицю), а також воду.

Опис процесу:

  1. Сало ретельно вимийте і зачистите, а потім до шкурки розріжте на кілька приблизно однакових шматочків квадратної форми.
  2. Часник почистіть і роздушіть або порубайте, натріть їм шматок сала, помістіть в надрізи. Також продукт слід натерти сіллю, перцем та іншими приправами.
  3. Помістіть сало в ємність, у якій ви плануєте його маринувати. Приготуйте розчин з гарячої води і солі (кількість визначається виходячи з особистих переваг). Приберіть продукт в холодильник і залиште на кілька днів.
  4. Далі треба змайструвати саморобну коптильну установку. В одній бочці зробіть отвір, в нього укладіть тирсу або дрова і підпаліть. Дно другий бочки замініть ґратами, на неї покладіть шар сала. Цю ємність накрийте. Коли вугілля майже згорять, встановіть бочку з салом на іншу, в якій утворюється дим. Коптите сало, доки воно не набуде характерний золотистий відтінок.

Спробуйте приготувати копчене сало самостійно, здивуйте близьких або гостей!

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top