1946 Найпопулярніші страви з грузинської кухні

Найпопулярніші страви з грузинської кухні


Якщо вам подобається грузинська кухня, то спробуйте навчитися готувати деякі пов’язані з нею страви самостійно. Вивчіть найкращі популярні рецепти.

Легендарні страви грузинської кухні

Найпопулярніші страви з грузинської кухні

Перш ніж приступати до приготування, розглянемо найсмачніші і відомі страви, які включає грузинська кухня:

  1. Харчо. Це суп є споконвічно грузинським, але його люблять і в багатьох інших країнах колишнього Радянського Союзу. І це не дивно, адже він ситний, апетитний і в міру пікантний, тобто такий, яким повинен бути обід цього темпераментного грузина.
  2. Коник справжніх грузинських господинь – випічка, а одна з варіацій – хачапурі. Це ароматна коржик з сиром, яка подається гарячою і нагадує човник. І особливо віртуозно таке блюдо готують в Аджарії, відповідно, називається воно хачапурі по-аджарськи.
  3. Сациві з куркою. Взагалі, сациві є пікантним соусом з волоських горіхів з додаванням прянощів, але він ідеально поєднується і часто подається саме з куркою, тому, коли туристи і приїжджі просять сациві, то їм подають курку під цим соусом.
  4. Хінкалі – це аналог пельменів, який відрізняється характерною формою мішечків, забезпечуваним додаванням приправ пікантним смаком і неймовірною соковитістю, яка досягається за рахунок наявності бульйону всередині тіста.
  5. Лобіо – це ситне і неймовірно смачна страва з квасолі, яка може доповнюватися приправами, оцтом і цибулею.
  6. Пхалі – традиційна японська закуска, яка користується величезною популярністю. Вона являє собою тушковані овочі з додаванням волоських горіхів, перетворені в пасту.
  7. Знаменитий курча тютюну теж родом з Грузії, і готується він під гнітом масивної сковороді, за рахунок чого розплющується і просочується приправами.
  8. Чихиртма – густий наваристий суп, який, як правило, вариться на баранячому або більш легкому курячому бульйоні.
  9. Баклажани в горіховому соусі. Взагалі, корінні жителі Грузії дуже люблять баклажани, як і горіхи, тому такі компоненти часто включаються до складу традиційних страв.
  10. Чахохбілі. Спочатку основним інгредієнтом був фазан, але пізніше його стали замінювати куркою, і від цього блюдо нітрохи не постраждала. Готується продукт у власному соку, тому виходить дуже ніжним.
  11. Аджапсандали являє собою страву, що складається з овочів і пікантних приправ. Така суміш виходить чудовою.
  12. Сацебелі – ароматний пряний соус, який готується з фруктів, бульйону, горіхів і приправ. Подається він з найрізноманітнішими стравами.
  13. Чакопули готують переважно на Великдень з молодої ніжною баранини з додаванням злив і зелені тархуна.
  14. Шакарлама – грузинське національне печиво з додаванням горіхів.
  15. Гозінакі (більш зрозумілу назву – козинаки) – солодкість, яку в сонячній Грузії готують з волоських горіхів з додаванням меду. Але можуть використовуватися інші горіхи або насіння соняшнику.
Читайте ще:  «Справжнього чоловіка» придумали жінки, щоб лякати своїх чоловіків. Думка психолога

Рецепти відомих грузинських страв

Деякі страви цілком можна приготувати вдома. Нижче розглянуті рецепти.

Хачапурі

Найпопулярніші страви з грузинської кухні

Зробіть самостійно хачапурі. Для цього спочатку підготуйте продукти:

  • два склянки мацоні або кисляку;
  • три яйця плюс один жовток окремо;
  • стакан молока;
  • 180 г вершкового масла;
  • дві чайних ложки сухих дріжджів;
  • 700 р борошна;
  • 700 г адигейського або іншого сиру, наприклад, имертинского;
  • ч. л. цукрового піску;
  • ст. л сметани.

Опис:

  1. Трохи підігріте, але не гаряче молоко покладіть цукор і введіть дріжджі, також додайте пару столових ложок топленого масла і трохи борошна. Залиште суміш на двадцять хвилин для активізації мікроорганізмів.
  2. В дріжджову суміш введіть кисляк, два яйця і близько половини наявної борошна (просіяти). Починайте місити тісто, партіями вводячи в нього 80 грамів топленого масла і решту борошна. Кладіть сіль. Якщо тісто буде липнути до тіла, долоні можна змочувати.
  3. Зробіть куля з тіста, залиште на годину на кухні, потім ще раз помісіть і залиште знову годину.
  4. Сир потрібно потерти, а потім змішати з рештою м’яким маслом і одним яйцем.
  5. І тісто, і готову сирну начинку слід поділити на шість або сім частин.
  6. З порції тіста сформуйте плоску корж товщиною близько 7-9 міліметрів, потім зробіть човник, защипнувши краю з боків і піднявши бортики. Наповніть таку своєрідну човник начинкою. Так само формуйте інші хачапурі.
  7. Коржі потрібно випікати при 190 градусах півгодини. Подаються вони гарячими, щоб сир був розплавленим.

Пхали

Найпопулярніші страви з грузинської кухні

Якщо ви хочете спробувати національні закуски Грузії, зробіть пхали. Знадобиться:

  • 350 грамів шпинату;
  • цибулина;
  • 120 г чищених волоських горіхів;
  • два зубці часнику;
  • кінза;
  • гранат;
  • неповна ложка хмелі-сунелі;
  • ст. л. гранатового соку або винного оцту;
  • сіль;
  • перець.
Читайте ще:  Секрети приготування цього бейгла

Приготування:

  1. Шпинат потрібно вимити і просушити, а потім занурити в ємність з киплячою водою на чотири-п’ять хвилин. Вийміть зелень шумівкою і залиште стікати, після чого відіжміть.
  2. Часник, горіхи, цибулю, кінзу і шпинат потрібно подрібнити, наприклад, прокрутити через м’ясорубку або помістити в блендер. Повинна вийти однорідна паста. Якщо вона буде рідкою, спробуйте віджати з неї надлишки соку. Далі додайте гранатовий сік або оцет.
  3. Сформуйте з маси кульки, посипте їх гранатовими зернами для прикраси і подайте до столу.

Сациві

Найпопулярніші страви з грузинської кухні

Якщо ви хочете спробувати популярні страви Грузії, зробіть сациві. Ось що потрібно:

  • тушка курки або близько 800-900 г філе;
  • чотири цибулини;
  • 500 г чищених волоських горіхів;
  • половина головки часнику;
  • пара ст. л. винного оцту;
  • трошки кінзи;
  • по столовій ложці шафрану і коріандру;
  • щіпка кориці;
  • трошки вершкового масла;
  • перець з сіллю.

Опис процесу:

  1. Курку потрібно відварити до готовності. Залишився бульйон процідіть, остудіть. Цибуля очищається, шинкуется і протягом десяти хвилин смажиться до прозорості. Кінзу після миття порубаєте.
  2. Горіхи треба подрібнити, використовуючи блендер або м’ясорубку. З’єднайте цю масу з рубаною кінзою, шафраном, коріандром, корицею. Також вводите і попередньо подрібнений часник разом з оцтом. Тепер розведіть пасту бульйоном, щоб вона нагадувала негусту кашу.
  3. Приблизно півтора літра залишився бульйону закип’ятіть, а після закипання частинами вводите в нього горіховий соус, постійно і активно розмішуючи ложкою. Поваріть все на невеликому вогні п’ять або сім хвилин, потім додайте попередньо порізану на шматочки курку і смажену цибулю.
  4. Всі разом під кришкою, тушкуйте ще протягом десяти хвилин, поперчіть і посоліть. Потім дайте страві настоятися і подавайте гарячим.

Нехай приготовані своїми руками грузинські страви порадують вас і ваших близьких!

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован.

*
*

Роздiли
Top