Найпопулярніші страви з грузинської кухні
Содержание
Якщо вам подобається грузинська кухня, то спробуйте навчитися готувати деякі пов’язані з нею страви самостійно. Вивчіть найкращі популярні рецепти.
Легендарні страви грузинської кухні
Перш ніж приступати до приготування, розглянемо найсмачніші і відомі страви, які включає грузинська кухня:
- Харчо. Це суп є споконвічно грузинським, але його люблять і в багатьох інших країнах колишнього Радянського Союзу. І це не дивно, адже він ситний, апетитний і в міру пікантний, тобто такий, яким повинен бути обід цього темпераментного грузина.
- Коник справжніх грузинських господинь – випічка, а одна з варіацій – хачапурі. Це ароматна коржик з сиром, яка подається гарячою і нагадує човник. І особливо віртуозно таке блюдо готують в Аджарії, відповідно, називається воно хачапурі по-аджарськи.
- Сациві з куркою. Взагалі, сациві є пікантним соусом з волоських горіхів з додаванням прянощів, але він ідеально поєднується і часто подається саме з куркою, тому, коли туристи і приїжджі просять сациві, то їм подають курку під цим соусом.
- Хінкалі – це аналог пельменів, який відрізняється характерною формою мішечків, забезпечуваним додаванням приправ пікантним смаком і неймовірною соковитістю, яка досягається за рахунок наявності бульйону всередині тіста.
- Лобіо – це ситне і неймовірно смачна страва з квасолі, яка може доповнюватися приправами, оцтом і цибулею.
- Пхалі – традиційна японська закуска, яка користується величезною популярністю. Вона являє собою тушковані овочі з додаванням волоських горіхів, перетворені в пасту.
- Знаменитий курча тютюну теж родом з Грузії, і готується він під гнітом масивної сковороді, за рахунок чого розплющується і просочується приправами.
- Чихиртма – густий наваристий суп, який, як правило, вариться на баранячому або більш легкому курячому бульйоні.
- Баклажани в горіховому соусі. Взагалі, корінні жителі Грузії дуже люблять баклажани, як і горіхи, тому такі компоненти часто включаються до складу традиційних страв.
- Чахохбілі. Спочатку основним інгредієнтом був фазан, але пізніше його стали замінювати куркою, і від цього блюдо нітрохи не постраждала. Готується продукт у власному соку, тому виходить дуже ніжним.
- Аджапсандали являє собою страву, що складається з овочів і пікантних приправ. Така суміш виходить чудовою.
- Сацебелі – ароматний пряний соус, який готується з фруктів, бульйону, горіхів і приправ. Подається він з найрізноманітнішими стравами.
- Чакопули готують переважно на Великдень з молодої ніжною баранини з додаванням злив і зелені тархуна.
- Шакарлама – грузинське національне печиво з додаванням горіхів.
- Гозінакі (більш зрозумілу назву – козинаки) – солодкість, яку в сонячній Грузії готують з волоських горіхів з додаванням меду. Але можуть використовуватися інші горіхи або насіння соняшнику.
Рецепти відомих грузинських страв
Деякі страви цілком можна приготувати вдома. Нижче розглянуті рецепти.
Хачапурі
Зробіть самостійно хачапурі. Для цього спочатку підготуйте продукти:
- два склянки мацоні або кисляку;
- три яйця плюс один жовток окремо;
- стакан молока;
- 180 г вершкового масла;
- дві чайних ложки сухих дріжджів;
- 700 р борошна;
- 700 г адигейського або іншого сиру, наприклад, имертинского;
- ч. л. цукрового піску;
- ст. л сметани.
Опис:
- Трохи підігріте, але не гаряче молоко покладіть цукор і введіть дріжджі, також додайте пару столових ложок топленого масла і трохи борошна. Залиште суміш на двадцять хвилин для активізації мікроорганізмів.
- В дріжджову суміш введіть кисляк, два яйця і близько половини наявної борошна (просіяти). Починайте місити тісто, партіями вводячи в нього 80 грамів топленого масла і решту борошна. Кладіть сіль. Якщо тісто буде липнути до тіла, долоні можна змочувати.
- Зробіть куля з тіста, залиште на годину на кухні, потім ще раз помісіть і залиште знову годину.
- Сир потрібно потерти, а потім змішати з рештою м’яким маслом і одним яйцем.
- І тісто, і готову сирну начинку слід поділити на шість або сім частин.
- З порції тіста сформуйте плоску корж товщиною близько 7-9 міліметрів, потім зробіть човник, защипнувши краю з боків і піднявши бортики. Наповніть таку своєрідну човник начинкою. Так само формуйте інші хачапурі.
- Коржі потрібно випікати при 190 градусах півгодини. Подаються вони гарячими, щоб сир був розплавленим.
Пхали
Якщо ви хочете спробувати національні закуски Грузії, зробіть пхали. Знадобиться:
- 350 грамів шпинату;
- цибулина;
- 120 г чищених волоських горіхів;
- два зубці часнику;
- кінза;
- гранат;
- неповна ложка хмелі-сунелі;
- ст. л. гранатового соку або винного оцту;
- сіль;
- перець.
Приготування:
- Шпинат потрібно вимити і просушити, а потім занурити в ємність з киплячою водою на чотири-п’ять хвилин. Вийміть зелень шумівкою і залиште стікати, після чого відіжміть.
- Часник, горіхи, цибулю, кінзу і шпинат потрібно подрібнити, наприклад, прокрутити через м’ясорубку або помістити в блендер. Повинна вийти однорідна паста. Якщо вона буде рідкою, спробуйте віджати з неї надлишки соку. Далі додайте гранатовий сік або оцет.
- Сформуйте з маси кульки, посипте їх гранатовими зернами для прикраси і подайте до столу.
Сациві
Якщо ви хочете спробувати популярні страви Грузії, зробіть сациві. Ось що потрібно:
- тушка курки або близько 800-900 г філе;
- чотири цибулини;
- 500 г чищених волоських горіхів;
- половина головки часнику;
- пара ст. л. винного оцту;
- трошки кінзи;
- по столовій ложці шафрану і коріандру;
- щіпка кориці;
- трошки вершкового масла;
- перець з сіллю.
Опис процесу:
- Курку потрібно відварити до готовності. Залишився бульйон процідіть, остудіть. Цибуля очищається, шинкуется і протягом десяти хвилин смажиться до прозорості. Кінзу після миття порубаєте.
- Горіхи треба подрібнити, використовуючи блендер або м’ясорубку. З’єднайте цю масу з рубаною кінзою, шафраном, коріандром, корицею. Також вводите і попередньо подрібнений часник разом з оцтом. Тепер розведіть пасту бульйоном, щоб вона нагадувала негусту кашу.
- Приблизно півтора літра залишився бульйону закип’ятіть, а після закипання частинами вводите в нього горіховий соус, постійно і активно розмішуючи ложкою. Поваріть все на невеликому вогні п’ять або сім хвилин, потім додайте попередньо порізану на шматочки курку і смажену цибулю.
- Всі разом під кришкою, тушкуйте ще протягом десяти хвилин, поперчіть і посоліть. Потім дайте страві настоятися і подавайте гарячим.
Нехай приготовані своїми руками грузинські страви порадують вас і ваших близьких!
loading…
По теме: ( из рубрики Статті )