1865 Найкращі продукти антиоксиданти

Найкращі продукти антиоксиданти


На сьогоднішній день багато людей прагнуть підтримувати своє здоров’я за допомогою правильного харчування, і в цьому є певний сенс – адже більшість недуг завжди простіше попередити, ніж лікувати.

Особливе місце в харчуванні людини займають антиоксиданти – речовини, що допомагають організму протистояти шкідливому впливу навколишнього середовища. Вони надходять в організм людини з продуктами, а їх корисний вплив на роботу всіх органів тіла неодноразово доводилося медичними дослідженнями.

Найкращі продукти антиоксиданти

Принцип впливу на організм

Існують так звані вільні радикали – особливі молекули, які негативно впливають на клітини людського тіла, поступово руйнуючи їх. Це відбувається під впливом окисного процесу, порушує клітинну структуру, при якому отримують пошкодження її головні складові: ліпіди, білки, і, крім того, нуклеїнові кислоти.

Якщо пошкоджених клітин в організмі занадто багато, це може призвести до розвитку різних захворювань, таких як атеросклероз, діабет або злоякісні пухлини, або навіть спровокувати порушення в роботі нервової системи.

Найкращі продукти антиоксиданти

Природними та найкращими «ворогами» вільних радикалів є антиоксиданти (антиокислювачі), які протистоять їм і захищають людину від передчасного старіння і безлічі хвороб. На даний момент відомо про понад 7000 різновидах антиоксидантів, які входять до складу близько 3000 продуктів по всьому світу.

Отже, для чого потрібні ці речовини? Дія різних антиокислювачів розподіляється по-різному: якісь речовини не дають утворюватися вільним радикалам, які допомагають запобігати окислювальні процеси, а деякі можуть діяти тільки при специфічних умовах.

У будь-якому випадку, кожній людині щодня необхідно достатня кількість даних речовин, щоб підтримувати своє здоров’я на високому рівні і убезпечити себе від різних захворювань.

Де присутні антиокислювачі?

Найбільш відомими антиоксидантами в продуктах є:

  • вітаміни Е і С;
  • поліфеноли;
  • каротиноїди;
  • селен;
  • вітаміни А і D;
  • фосфоліпіди;
  • естрогени.
Читайте ще:  Как собрать инвестиционный портфель: советы экспертов

Крім цього, людський організм постійно потребує елементах для побудови своїх власних антиокислювачів. Зазвичай для цього потрібні іони міді, а також цинку і марганцю. Протиокислювальну роль, крім зазначених вище, виконують такі речовини, як схуднути і лікопен, втім, як і деякі інші частини натуральних продуктів тваринного і рослинного походження.

Слід зупинитися докладніше на списку продуктів, збагачених антиоксидантами:

  1. Ягоди – ідеальне джерело антиокислювальних речовин. Найбагатшими цими елементами є малина і полуниця, лохина і чорниця, а також ожина та асаї. Більшість з них містить проантоціанідини, сприяють запобіганню ракових захворювань і хвороб серця.
  2. Горіхи – високий вміст в них вітаміну Е і жирних кислот, незамінних для людини, робить ці продукти важливою ланкою в захисті здоров’я від агресивного зовнішнього середовища і дозволяє контролювати окислювальні процеси. Вони захищають тіло людини від руйнівного впливу пестицидів, тютюну і несприятливої екології. Однак у цьому випадку важливо дотримуватися норму: не більше 6 мг вітаміну Е в день для дітей, і не більше 15 – дорослим.
  3. Брокколі — фітонутрієнти, які містяться у складі цієї рослини, допомагають боротися з онкологічними новоутвореннями, а вміст у ньому вітаміну С перевищує оне у апельсина. Крім того, в брокколі міститься кальцій, необхідний для зміцнення кісток.
  4. Помідори – є природним джерелом лікопіну, який може атакувати ракові клітини навіть потужніше, ніж вітамін Е або бета-каротин. Недолік цього з’єднання в тому, що воно дуже погано засвоюється органами, і щоб поліпшити його засвоєння, варто використовувати помідори у вигляді пасти, соуси, соку або піддавати тепловій обробці разом з рослинним маслом.
  5. Зелений чай – в ньому відзначається високий вміст поліфенолів, що сприятливо позначається на зниженні рівня холестерину і захист організму від різних важких захворювань, включаючи рак і серцеві недуги.
  6. Грейпфрут також є природним джерелом лікопіну, особливо його червона і рожева різновид. Цей антиоксидант можна виявити в соку кавуна.
  7. Фіолетовий цибулю і брюссельська капуста, а також часник містять досить популярний флавоноїд під назвою кверцетин, що забезпечує захист від хвороби Альцгеймера і оберігає нирки від ураження внаслідок підвищеного цукру в крові.
  8. Виноград, а також його насіння містить ресвератрол – компонент, що захищає серцевий м’яз і судини від утворення тромбів і атеросклерозу. Для кращого ефекту слід їсти його разом з кісточками і регулярно вживати в невеликих кількостях червоне вино. Ресвератрол – ефективний засіб в боротьбі з раковими захворюваннями і становить основу для багатьох протиракових препаратів.
Читайте ще:  Найпопулярніші страви татарської кухні

Як добитися максимальної ефективності антиокислювачів?

Найкращі продукти антиоксиданти

Нестача в тілі людини антиоксидантів погано впливає на стан здоров’я, тому рекомендується забезпечити організму надійний захист. Для цього існує декілька хитрощів:

  1. Щодня потрібно з’їдати 5-6 овочів або фруктів, мають різне забарвлення, краще всього яскраву – зелену, червону, червону і т. д. Найкраще для цього вибрати ягоди, помідори, черешню, а також кавун, червону капусту, картопляні бульби, яблука або брокколі. З’їдати ці продукти рекомендується в різний час доби – за сніданком, обідом і вечерею.
  2. Тим, хто не в захваті від фруктів, рекомендується звернути увагу на трави, зерна і горіхи: наприклад, ввести в щоденний раціон овес або вироби з нього. Можна також вживати напої, зроблені з чорниці та вівса, приправлені корицею. Корисними виявляться: суп, зварений з бобових культур і помідорів, пюре з квасолі, салати з додаванням горіхів і фісташки замість звичних солодощів.
  3. Щоб поповнити запас антиокислювачів в організмі, можна використовувати приправи: таким дією володіє майоран, імбир, гвоздика, а також стручковий перець. Рекомендується регулярно вживати стакан какао, оскільки цей напій володіє сильним антиоксидантною дією.
  4. Якщо немає можливості вживати потрібну кількість антиоксидантів з їжею, на сніданок можна випити чашечку кави, а на обід поласувати коктейлем із свіжих яблук, груш та ягід.

Якщо фруктові коктейлі не підходять, можна замінити їх овочевими, а ввечері випити чашку зеленого чаю.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top