Найвідоміші страви кавказької кухні
Содержание
У багатьох людей словосполучення «кавказька кухня» викликає певні асоціації, пов’язані з пловом, шашликом, сациві, чахохбілі і так далі. Саме поняття кулінарії Кавказу вельми і вельми умовне, адже під цим терміном розуміються рецепти Північного Кавказу, Азербайджану, а також Грузії і Вірменії.
Кухня будь-якої народності свій відрізняється неповторністю та оригінальністю, оскільки сходить до сформованим і укрепившимся в історії традиціям. Специфічність кавказької традиційної кулінарії обумовлена безліччю унікальних чинників, а страви, приготовані за національними рецептами, отримали широку світову популярність.
Північнокавказька кулінарія
Традиційні страви Кавказу включають в себе рецепти понад 100 народностей, що проживають на цій території, кожна з яких має свої власні, несхожі на інші, наїдки.
Крім того, всі страви кавказької кулінарії багато в чому відрізняються з-за способу обробки їжі, продуктового складу і різного використання прянощів і спецій, а поєднання одних і тих же компонентів по-різному інтерпретується народностями, навіть якщо вони співіснують один з одним. Всі ці фактори в підсумку дають таке різноманіття страв і смаків, що кожен, хто познайомиться з цією кухнею ближче, буде приємно здивований.
Північнокавказька їжа відома багатьма шедеврами: навряд чи можна зустріти людини, не знайомого з осетинськими пирогами, не чула про хінкалі і хычинах. Зрозуміло, візитною карткою при цьому залишається шашлик – ця їжа з часом стала, без перебільшення, інтернаціональної.
Саме ж кулінарне мистецтво формувалося досить довго: незважаючи на проживання не в найкращих кліматичних умовах, народностей і етносів вдалося виробити оптимальне співвідношення продуктів і страв, який підтримує здоровий баланс, що і підтверджують довгожителі цього регіону.
Базовою основою кавказької кулінарії завжди служить м’ясо – як правило, яловичина або баранина. Його застосовують як у свіжому вигляді, так і обробляють, причому не тільки на вогні: народностями вироблені особливі технології, які дозволяють зберігати властивості м’яса надовго за допомогою солі і висушування в умовах чистого гірського повітря. Крім цього, такий тип м’яса дуже цінний і у вигляді переробленої сушеної ковбаси.
На столі у північнокавказьких етносів часто зустрічається і птах – в основному це індичка або куряче м’ясо. Набагато рідше можна зустріти рибу: якщо вона і є, то часто це форель, що мешкає в умовах гірських річок. Добре відомі і національні борошняні вироби:
- хінкал. У цього рецепта більше 10 видів, а ще різні народності готують його абсолютно по-різному, починаючи від складу тіста і закінчуючи його формою;
- осетинські пироги – відомі на весь світ пироги з сиром і сиром, а також аварський беркал і ботищал;
- курзе – аналоги пельменів, які защипываются особливої кіскою, а в якості спецій в них присутня кмин або богородская трава;
- диву – ці пироги мають закриту форму, а готуються з м’ясними, картопляними, гарбузовим та іншими начинками.
Часто на північнокавказькому столі присутній овечий сир, багато зелені і свіжих овочів – вони подаються як гарнір або використовуються в салатах. Самим поширеним десертом в даному регіоні є урбеч, який виготовляють із льняного насіння, меду і вершкового масла. З вигляду він трохи схожий на шоколад і володіє прекрасними оздоровлюючими властивостями.
Кулінарні шедеври Грузії
Страви кавказької кухні, представлені в Грузії, зовсім інші. Її рецепти формувалися під впливом Туреччини та Ірану, Росії. Крім цього в ній є відчутний вплив країн Чорного моря — все це робить мистецтво приготування їжі в Грузії специфічним і унікальним.
Його відмінні риси такі:
- часте використання таких інгредієнтів, як сир та овочі;
- дивовижні і смачні змішування спецій у вигляді гострих, пряних і кислих смаків;
- велика кількість в стравах молочних продуктів.
Прянощі в Грузії обов’язкові для будь-якого страви: вони надають унікальний аромат і настільки неповторний смак, що забути його неможливо. При цьому смак виходить пряним, але не гострим – цей секрет використовується в приготуванні багатьох соусів, таких як ткемалі, сацебелі або сациві.
Свіжі овочі і велика кількість зелені можуть піддаватися обробці, а можуть подаватися свіжими. Обробка відбувається на вогні: там їх обсмажують, тушкують, обварюють або запікають. Найчастіше в рецептах присутній квасоля, є баклажани, помідори і перець, а також крес-салат або кінза.
Основні страви кавказької кухні завжди містять м’ясо – баранину, яловичину, свинину або птицю. Серед них найбільш поширені чанахи, хінкалі, купати, а також толма і курча тютюну, які щедро сиплються традиційної сумішшю прянощів ‒ хмелі-сунелі.
Перші страви в Грузії напрочуд різноманітні і мають чудовий смак, проте і другі не поступаються їм за ароматності – насолодитися ними можна, спробувавши харчо або шечаманды, чихиртму і бозартму.
Харчові вишукування Вірменії та Азербайджану
Страви вірменського народу налічують безліч століть, при цьому до теперішнього часу практично не змінилися. Всі традиційні наїдки і зараз готуються за допомогою особливих технологій, що дозволяють зберегти дивовижні властивості і смак їжі. Крім того, величезне значення має і посуд, в якій виготовляються продукти. Так, наприклад, путук, тапак або кчуч отримали назву завдяки посуді, створеної з глини.
Традиційно окремі компоненти кавказької кухні в Вірменії ретельно обробляються, і тільки після цього з’єднуються в одне блюдо. Часто процес його створення змушує витратити чимало часу і зусиль, однак пікантність і неповторність смакових характеристик, одержуваних у результаті, безсумнівно того варто.
У харчовому мистецтві Вірменії використовується більше 3 сотень різних приправ, трав і квітів, які не тільки доповнюють продукти, але і виступають в якості кулінарної основи. Досить часто народностями використовується перець чилі, шпинат, спаржа, а також кабачки і щавель.
Як і в інших регіонах Кавказу, у Вірменії для перших страв використовують м’ясо, причому свинина використовується дуже рідко. Найбільш відомі хоровац, хашлама, бастурма і чалагач, а в якості десертів подаються сушені або свіжі фрукти. Не менш відомі і борошняні вироби – наприклад, вірменський лаваш поширений у всьому світі.
Кавказьку кухню неможливо уявити і без азербайджанських продуктів. Це достаток страв склалося в глибоку давнину під впливом близькосхідних та середньоазіатських країн, в результаті чого вони стали самобутніми і різноманітними.
Кухня азербайджану – це м’ясна, овочева і рибна їжа, доповнена різноманітними приправами і зеленню. Якщо стоїть питання, що приготувати з найвідоміших шедеврів Азербайджану, можна звернути увагу на плов, кутаб, люля-кебаб, а також овдух, хамраши і долму.
При цьому культура харчування цієї країни також своєрідна: будь-яке застілля починається чаюванням з цукром, горіхами, сухофруктами і медом, потім слід ситний суп, і тільки після цього подаються основні гарячі страви. Трапеза закінчується халвою, пахлавою і національним печивом під назвою шакер-чурек.
loading…
loading…