Рецепти приготування смачних страв з палтуса
Содержание
Палтус належить до родини камбалових, живе переважно в північних морях, і воліє велику глибину. На прилавках магазинів цю рибу можна зустріти в свіжому або замороженому вигляді, а також у консервах. Вона чудово підходить для приготування основних страв, закусок, а в консервованому вигляді навіть для бутербродів і салатів. Пропонуємо дізнатися, як смачно приготувати цю рибу в домашніх умовах.
Коли смак і користь рівні
Що особливо радує любителів палтуса, так це те, що в ньому практично немає кісток. Цінний він і завдяки своїм складом. Вуглеводів в м’ясі немає, зате присутня велика кількість корисних для організму омега-3 кислот. Вони допомагають поліпшити обмінні процеси. А глютамінова і аспарагінова кислоти сприяють підвищенню захисних сил організму і є відмінною профілактикою онкологічних захворювань.
Справжньою знахідкою палтус стане і для тих, кому необхідний вітамін А. Його зміст в цій рибі в 200 разів більше, ніж в печінці тріски.
А ось що стосується калорійності, то тут варто бути дуже уважними тим, хто сидить на дієті і намагається схуднути. Так як риба живе в холодній воді, то рівень її жирності досить високий. А якщо тушку посмажити, то він може вирости ще в кілька разів.
Тепер пропонуємо вашій увазі кілька смачних рецептів.
Запечений з лимоном
Це найпростіший варіант, який не потребує особливих фінансових затрат, але в результаті на столі виявиться неймовірно ніжне й ароматне блюдо. Для нього знадобиться:
- філе – 2-3 шт.;
- лимон – ½ шт;
- вершкове масло – 10 г;
- зелень;
- спеції.
Кожен шматочок філе приправити спеціями, зверху укласти тонко порізане масло і шматочки лимона. Перекласти на фольгу або пергамент і відправити в духовку на 15 хвилин.
На грилю
Збираєтеся відпочити на природі або влаштувати пікнік біля будинку? Тоді обов’язково приготуйте палтус. Потрібно:
- тушки риби – 2-3 шт.;
- апельсин – 1 шт.;
- хрін – 2 ст. л;
- соус чилі або гостра аджика – 1 ст. л.;
- спеції.
Кожну тушку почистити і розділити на філе. Приправити спеціями і полити вичавленим соком апельсина. Щоб риба не пристала до решітці гриля, грати треба заздалегідь змастити рослинною олією. Викласти філе, і тим часом приготувати соус.
Для нього хрін змішати з гострим соусом, і з допомогою силіконової пензлика помазати кожен шматок. Готувати по 3-5 хвилин з кожного боку. Подавати зі свіжими овочами.
Суп з вершками
Це, звичайно, не бюджетний варіант, але спробувати його обов’язково варто. Наваристий і ситний ісландська суп відмінно підійде для особливого сімейного обіду. Інгредієнти:
- палтус – 200 г;
- хек – 1 шт.;
- мідії – 100 г;
- картопля – 3 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- вершки – 200 мл;
- зелень;
- спеції.
Відразу скажемо, що таке перша страва буде дуже густим. Для початку потрібно почистити морепродукти і покласти їх варити з цілою, не порізаною цибулиною. Готувати на повільному вогні 20 хвилин. Після рибу потрібно розібрати, а отриманий бульйон процідити.
У нього покласти обсмажені цибулю і моркву, а також нарізану кубиками картоплю. Варити протягом 20 хвилин, і після закінчення часу дістати половину картоплі, розім’яти виделкою, додати вершки і дрібно порізану зелень.
Викласти масу назад в суп, туди ж додати і морепродукти. Варити до готовності.
Рибні палички
Недороге і швидке в приготуванні блюдо, яке доповнить смачний обід чи вечерю. Потрібно:
- філе – 0,5 кг;
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 1 ст.;
- сир – 200 г;
- соєвий соус – 20 мл;
- панірувальні сухарі;
- прованські трави.
Філе нарізати брусочками і приправити сіллю. Зробити кляр з яєць, соєвого соусу і трав. Сухарі змішати з натертим сиром. Шматочки риби обваляти в борошні, потім в клярі і сухарях. Смажити на сковороді протягом 5 хвилин з кожного боку.
Подавати палички можна з соусом тартар, для якого потрібно змішати в рівній кількості майонез зі сметаною, додати дрібно нарізаний маринований або солоний огірок, зелену цибулю і каперси.
Особливим делікатесом вважається копчений палтус, який часто з’являвся на царських столах. Ця закуска стане прекрасним доповненням до святкового меню.
Ніжне, жирне, корисне м’ясо палтуса ‒ справжнє гастрономічне відкриття для тих, хто ще не встиг спробувати. Приємного апетиту!
loading…
loading…