Корисні властивості томатного соку
Томатний сік не тільки чудово втамовує спрагу і дарує гастрономічне задоволення його любителям, але і володіє безліччю корисних властивостей. І деякі з них можуть вас здивувати.
Дивовижний склад
До складу томатного соку входить просто величезна кількість самих різноманітних корисних речовин. Насамперед, це вітаміни С, РР, Е, А, Н і групи В. Чимало в такому смачному напої макро-, мікроелементів і мінералів, таких як кальцій, марганець, фтор, натрій, кобальт, хром, калій, молібден, селен, йод, хром, рубідій, сірка, фосфор та інші.
Також у складі виявлено кілька органічних кислот: щавлевої, винна, лізин, бурштинова, яблучна. А ще помідорний сік містить вуглеводи, білки, пігменти, цукри і харчові волокна. І саме такий багатий і різноманітний склад робить напій особливо цінним.
Корисні властивості
Чим корисний томатний сік? Розглянемо його найважливіші властивості:
- Лікопін – це цінний пігмент, що володіє потужними антиоксидантними властивостями. І завдяки такому речовині томатний сік можна вважати ефективним засобом профілактики онкологічних захворювань. Крім того, завдяки нейтралізації вільних радикалів він попереджає окислення тканин і уповільнює їх передчасне старіння.
- У складі чимало калію, і це означає, що напій дуже корисний для серцево-судинної системи, зокрема, для серця, м’яз якого отримає повноцінне харчування і зміцниться. Такий вплив мінімізує ризики розвитку інфаркту міокарда та інших небезпечних захворювань.
- Харчові волокна сприяють нормалізації травлення, стимулюють перистальтику кишкових стінок і природним чином виводять з шлунково-кишкового тракту токсини і шлаки.
- Томатний сік ідеально підходить для жінок, що бажають схуднути або підтримують форму. По-перше, він низькокалорійний: в ньому всього 20 ккал. По-друге, напій сприяє нормалізації травлення та очищення організму. І, по-третє, вітаміни групи В – це природні «прискорювачі» метаболізму. Крім того, склянку напою подарує ситість і заряд енергії.
- В томатному соку вчені виявили речовини, які, потрапляючи в організм, сприяють синтезу серотоніну, а він вважається гормоном щастя і відповідає за настрій, а також попереджає розвиток депресії.
- Вітамін С, якого в соку чимало, є справжнім гарантом міцного імунітету: він підвищує стійкість організму до атак патогенних мікроорганізмів і зміцнює природний захисний бар’єр.
- Аскорбінова кислота корисна і для судин, так як укріплює їх стінки, захищаючи від розтягнень, пошкоджень і атеросклерозу.
- Регулярне вживання томатного соку допоможе знизити рівень «поганого» холестерину в крові.
- Помідорний сік корисний для організму в період реабілітації після перенесених захворювань і при інтенсивних навантаженнях: він сприяє відновленню і зміцненню сил.
- Напій корисний для системи кровотворення і перешкоджає утворенню тромбів, захищаючи від таких небезпечних захворювань як тромбоз та інсульт.
- Сік рекомендується вживати представницям жіночої статі в період ПМС і менструацій, так як він мінімізує прояви передменструального синдрому і сприяє поповненню запасів крові.
- Цинк – це натуральний протизапальний компонент, так що напій можна і потрібно вживати при різних захворюваннях запального характеру, причому практично всіх важливих органів.
- Для чоловіків томатний сік теж корисний, адже він містить цинк, який мінімізує ризики запальних захворювань передміхурової залози, а також підвищує життєздатність і покращує якість сперматозоїдів.
- Напій має м’яку сечогінну і жовчогінну дії, стимулює роботу нирок і сприяє усуненню набряків.
Протипоказання
Томатний сік, незважаючи на всі корисні властивості, має деякі протипоказання. До них належать індивідуальна гіперчутливість та загострення захворювань органів шлунково-кишкового тракту: панкреатиту, гастриту, холециститу, виразки. Не варто пити напій і при отруєннях, так як містяться в ньому кислоти подразнюють і без того витончення слизові оболонки.
Як правильно пити?
Щоб витягти з напою максимум користі, потрібно правильно його вживати. Є кілька важливих правил:
- Небажано вживати сік натщесерце, так як він стимулює вироблення травного соку і надає подразнюючу дію на слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту. Оптимальний варіант – випити напій за двадцять хвилин до їжі, щоб він покращив апетит і посприяв повноцінного переварювання їжі.
- Не рекомендується поєднувати сік з томатів з білковими і крахмалистыми продуктами: разом вони погано засвоюються і нерідко викликають розлади травлення.
- Найбільш корисний сік, приготований зі свіжих помідорів, так як при термічній обробці неминуче руйнується частина поживних речовин.
- Не потрібно додавати в напій сіль: вона затримує рідину. Хоча невелика щіпка все ж не зашкодить. Також для смаку можна додавати невелику кількість часнику або свіжу зелень, наприклад, кинзу, базилік, петрушку.
- Томатний сік чудово поєднується з жирними продуктами, так як допомагає організму засвоювати їх і сприяє розщепленню жирів.
- Спробуйте замінити порцією напою один з прийомів їжі, щоб знизити вагу.
- Не зловживайте: максимальна добова норма становить 300-400 мл
- Найбільш корисним буде свіжовичавлений сік, приготований з якісних плодів, не містять пестицидів, нітратів та інших шкідливих добавок.
Якщо ви любите томатний сік, то вам дуже пощастило, адже цей напій не тільки дуже смачний, але ще і неймовірно корисний для вашого здоров’я!
loading…