Корисні властивості арахісу
Содержание
Арахіс – популярний і улюблений багатьма продукт. Але, вживаючи його, далеко не всі замислюються про користь. З’ясуйте всі властивості арахісу і почніть його правильно.
Що таке арахіс?
Багато хто до цих пір думають, що арахіс є одним із сортів горіхів, але це не так. Він відноситься до сімейства Бобових. Але від багатьох своїх «родичів» арахіс відрізняється особливостями зростання. По-перше, плоди укладені в нагадують кокони шкарлупки, по-друге, протягом усього періоду дозрівання вони знаходяться під землею, що дало продукту інша назва – земляний горіх.
Арахіс початок вирощувати корінне населення Південної Америки, але потім він був завезений іспанськими завойовниками і в Європейські країни, з яких потрапив в Африку, Північну Америку. Сьогодні арахіс популярний і вирощується в Індонезії, Нігерії, Бірмі, КНР і США.
Склад
До складу арахісу входять такі поживні речовини: білки, вуглеводи, жирні кислоти омега-6, жири, природні цукру, зола, клітковина, органічні кислоти, глютенины, селен, мідь, марганець, цинк, фосфор, натрій, калій, залізо, кальцій, вітаміни РР, Е, групи В.
Калорійність сирого арахісу становить близько 550 ккал, а в смаженому міститься близько 610 кілокалорій.
Користь
Чим корисний арахіс для організму людини? Перерахуємо його основні властивості:
- Земляний горіх є джерелом білка рослинного походження, який відмінно засвоюється організмом, забезпечує харчування м’язових тканин і використовується для формування нових клітин. Арахіс може стати гідною заміною м’яса, і цим користуються вегетаріанці.
- До складу входять природні антиоксиданти, здатні нейтралізувати небезпечну активність вільних радикалів. Таким чином, продукт уповільнює процеси старіння тканин і зупиняє їх окислення, а також попереджає мутацію клітин і їх малігнізація.
- Арахіс – джерело складних вуглеводів, які витрачаються організмом на вироблення необхідної для повноцінного функціонування енергії. Навіть невелика жменька земляних горіхів здатна позбавити від голоду і подарувати заряд бадьорості.
- Продукт корисний для чоловіків, адже міститься в ньому селен підвищує потенцію, а також покращує якість сперми і забезпечує життєздатність сперматозоїдів.
- Продукт має протизапальну дію завдяки вмісту в ньому цинку.
- Для жінок арахіс теж корисний, адже в нього входить вітамін Е, що володіє безліччю корисних властивостей. По-перше, він нормалізує гормональний фон, по-друге, підвищує шанси на успішне зачаття і, по-третє, називається вітаміном молодості, так як покращує стан нігтів, шкіри і волосся.
- Арахіс за умови регулярного і помірного споживання може нормалізувати функціонування серцево-судинної системи і знизити ймовірність розвитку таких захворювань як ішемія, інфаркт, серцева недостатність, атеросклероз.
- Земляний горіх здатний нормалізувати процеси кровотворення і поліпшувати склад крові.
- У складі є вітаміни групи В, а вони беруть участь у багатьох обмінних процесах і забезпечують безперебійне функціонування нервової системи: сприяють проведенню нервових імпульсів, покращують сон, захищають нервові клітини від руйнування.
- Такий продукт допоможе прискорити одужання після інтенсивних розумових або фізичних навантажень, а також перенесених важких захворювань.
- Вміщені тут компоненти забезпечують своєчасну регенерацію пошкоджених тканин.
- Арахіс підвищує мозкову активність, покращує розумову діяльність, благотворно впливає на логічне мислення, концентрацію уваги, пам’ять.
- Так як в складі є кальцій, то земляний горіх можна вважати корисним для нігтів, кісток і волосся.
В яких випадках може нашкодити?
Шкода арахісу можливий при зловживанні таким продуктом. Оптимальна добова норма становить близько 40-50 грамів для дорослих і приблизно 20-30 – для дітей. При зловживанні можливі диспептичні розлади, такі як нудота, діарея, блювання. Не слід їсти сирий арахіс, а солоний може спровокувати затримку рідини і набряки. А ще продукт дуже калорійний.
Перераховуючи протипоказання, варто відзначити схильність до алергії, так як арахіс вважається одним з найсильніших алергенів. Заборонений продукт і при індивідуальній гіперчутливості. Не рекомендується давати дітям віком до семи років, так як він досить важкий, особливо для незміцнілого шлунково-кишкового тракту. Проявляйте обережність і при хворобах органів травлення.
Як вибирати?
Щоб насолоджуватися смаком і користю арахісу, потрібно вміти вибирати. Він продається в сирому вигляді в оболонці або без неї, а також у смаженому (іноді додається сіль). Горіхи повинні мати середні розміри і світлий бежевий відтінок. Запах повинен бути приємним, не прогірклим і не гнильним. Оцініть упаковку, щоб переконатися в її герметичності. І купуйте продукт у великих магазинах або на офіційних ринках.
Застосування
Арахіс отримав широке застосування в кулінарії: він додається в супи, гарячі страви, салати, десерти, випічку. Смажений земляний горіх можна їсти окремо в якості перекусу. З продукту готують арахісову пасту і масло, яке, до речі, не менш поживне, ніж соняшникова.
Арахіс може застосовуватися в профілактичних і лікувальних цілях. Ось кілька рецептів:
- При виразках шлунка і дванадцятипалої кишки можна розтерти три столових ложки ядер до стану порошку, розбавити теплою водою і випити натщесерце зранку мінімум за півгодини до сніданку. А можна весь обсяг розділити на три частини і випивати по одній перед кожним прийомом їжі.
- Для профілактичних цілей досить просто вживати арахіс щодня, але в допустимих кількостях. Ви можете з’їсти жменьку замість перекусу або додати земляний горіх в кашу, йогурт або інше блюдо.
- Лушпиння арахісу теж корисна, і з неї можна приготувати імуномодулюючий засіб. Для цього столову ложку сировини залийте 70 мл горілки або розведеного водою спирту, щільно закрийте суміш і на два тижні приберіть в прохолодне і темне місце. Далі рідину процідіть і приймайте по три-п’ять крапель тричі на добу, бажано розчиняючи в молоці або запиваючи нею.
Їжте арахіс регулярно, але в помірних кількостях, щоб не просто насолоджуватися його смаком, але і витягувати максимум користі й зміцнювати здоров’я.
loading…
loading…