Плюси і мінуси рослинного молока
2398 Плюси і мінуси рослинного молока

Плюси і мінуси рослинного молока


Молоко вважається одним з найбільш корисних продуктів. Всі знають, що його дають представники рогатої худоби: корови, кози, вівці, коні. Але виявляється, це продукт може мати й інше походження. Все більш популярним стає так зване рослинна молоко. Дізнайтеся, наскільки воно корисно, а також візьміть на замітку кілька рецептів приготування.

Що це таке?

Плюси і мінуси рослинного молока

Рослинна молоко не може вважатися замінником більше звичного коров’ячого, козячого та будь-якого іншого. Воно виготовляється з різних інгредієнтів: бобових, деяких круп, горіхів. Молоком такий продукт назвали за його консистенцію і колір: він теж рідкий і світлий, часто наближений до бежевого або кремового.

Спосіб приготування досить простий: спочатку сировину замочують у воді або заливають окропом, щоб воно разбухло, потім подрібнюють до пюреобразного однорідного стану, а далі віджимають і проціджують через марлю. У результаті виходить світла рідина трохи густіше звичайного тваринного молока, в якій присутня велика частина компонентів, що входять до складу вихідних інгредієнтів.

Користь

Плюси і мінуси рослинного молока

Чим корисна рослинна молоко? Воно вбирає в себе левову частку цінних речовин, що містяться в сировині, що використовується для приготування. Розглянемо кілька найбільш популярних видів і їх корисні властивості:

  1. Кокосове молоко містить вітаміни групи В, органічні кислоти. Воно зміцнює імунітет, нормалізує обмінні процеси, зміцнює нервові клітини.
  2. Вівсяне молоко сприяє нормалізації травлення, допомагає контролювати апетит і дарує енергію на кілька годин.
  3. Гарбузове молоко завдяки вмісту вітамінів групи В, білка, фосфору, магнію і кальцію зміцнює імунітет і серцевий м’яз, покращує пам’ять.
  4. Горіхове молоко багате вітаміном Е, тому є потужним антиоксидантом, що нейтралізує активність вільних радикалів, захищає від раку і зупиняє передчасне старіння.
  5. Соєве молоко корисно для травлення, знижує рівень холестерину, покращує функціонування нервової та серцево-судинної систем.
  6. Мигдальне молоко підвищує мозкову активність, чинить протизапальну дію, зміцнює кістки.
Читайте ще:  Як вибрати правильний стільчик для годування?

Будь-який вид можна вважати хорошим джерелом рослинного білка, який засвоюється людським організмом краще тварини. Протеїни, необхідні для зміцнення м’язових тканин і формування нових клітин. Також всі перераховані напої дають заряд енергії, так як містять вуглеводи в значних кількостях.

Плюси і мінуси продукту

Спочатку розглянемо всі переваги рослинного молока:

  • Продукт вбирає в себе все саме корисне від вихідних інгредієнтів: вітаміни, макро – і мікроелементи, мінерали, жирні кислоти, білок і так далі.
  • Напій стане відмінною заміною звичайного молока для алергетиків, вегетаріанців і людей, які просто не люблять і не їдять молочні продукти.
  • Рослинна молоко легко приготувати в домашніх умовах, і для цього не потрібні складні спеціальні пристосування.
  • Напій засвоюється швидше, краще і повноцінніше, ніж коров’яче молоко, тому його можна пити літнім і ослабленим людям.
  • Це відмінний спосіб урізноманітнити раціон і спробувати щось нове та нестандартне.
  • Продукт можна не тільки вживати в початковому вигляді, але і використовувати для приготування різних страв: додавати в десерти, випічку і коктейлі, вводити в гарячі страви і супи.

Недоліки:

  • Напій може виявитися більш дорогим, ніж звичне молоко, особливо якщо буде виготовлятися з горіхів або інших недешевих інгредієнтів.
  • Не всім подобається специфічний смак рослинного молока, який сильно відрізняється від смакових якостей молока тваринного походження.
  • Якщо коров’яче або козяче молоко повністю готове до вживання (в деяких випадках необхідно лише кип’ятіння), то саморобний рослинна потрібно приготувати. Готовий напій знайти в магазині непросто.
  • Є протипоказання, і вони повністю збігаються з тими, які належать до вихідної сировини.
  • Рослинна молоко може бути більше калорійним і жирним.

Як зробити правильний вибір?

Як вибрати рослинна молоко? Взагалі, поки такий продукт не є популярним, тому знайти його в звичайних магазинах, особливо в невеликих містах не так просто. Можливо, він буде входити в асортимент спеціалізованих відділів здорового харчування або товарів для вегетаріанців.

Читайте ще:  Дівчатам, які віддають занадто багато у відносинах

При купівлі насамперед звертайте увагу на склад. В ідеалі в нього повинні входити тільки вода і основний інгредієнт, який використовується в якості сировини: соєві боби, рис, горіхи, вівсяна крупа і так далі. Деякі виробники збагачують молоко мінералами і вітамінами, і вони будуть незайвими. А ось ароматизатори і цукор хоч і поліпшать смак напою, але не принесуть ніякої користі і тому будуть зайвими.

Плюси і мінуси рослинного молока

Вивчіть упаковку. Оптимальний варіант – картонний пакет з внутрішнім фольгованим шаром (в подібних реалізуються соки, молоко, кефір та інші напої). Він збереже всю користь і захистить вміст від впливу світла, яке небажане, а в деяких випадках неприпустимо. Тара повинна бути цілою і абсолютно герметичною. Знайдіть на упаковці дату виробництва і термін зберігання. Пам’ятайте, що рослинна молоко не може зберігатися довго. Після розтину його потрібно випити протягом одного-трьох днів.

Якщо вам не вдалося знайти на прилавках магазинів соєве молоко, то не впадайте у відчай. Просто купіть основний інгредієнт і приготуйте корисний напій будинку своїми руками!

Як можна приготувати?

Плюси і мінуси рослинного молока

Приготування рослинного молока – зовсім не складний процес, який кожен подужає. Пропонуємо рецепти напоїв:

  1. Стакан мигдалю очистіть (зробити це буде простіше, якщо потримати горішки в гарячій воді хвилину), залийте трьома склянками води і залиште на п’ять-шість годин. Потім подрібніть продукт в блендері, додайте 2-3 склянки теплої води, знову подрібніть все і відіжміть через марлю.
  2. Овес (можна замінити його вівсяними пластівцями, але не швидкого приготування) залийте двома або трьома склянками теплої води, залиште на ніч. Ранок суміш подрібніть за допомогою блендера, а потім через згорнуту в кілька разів марлю процідіть.
  3. Соєві боби замочіть в прохолодній воді на дванадцять годин. Рідину періодично зливайте, видаляючи що розм’якшується лушпиння. Потім кожні сто грамів сировини залийте двома склянками води, подрібнити все в блендері, а потім варіть близько двадцяти хвилин, помішуючи і видаляючи піну. Напій остудіть і процідіть.
  4. Стакан кокосової стружки залийте трьома склянками гарячої води і залиште на три або чотири години. Суміш подрібніть блендером, а потім через марлю, добре відіжміть. Макуха можна використовувати повторно.
  5. 200 г очищених гарбузового насіння на годину залийте теплою водою в обсязі двох склянок, потім подрібніть склад і вичавте через тканину або марлю.
  6. Стакан макових зерен залийте на ніч 700 мл теплої води. Вранці суміш подрібніть, після чого процідіть і добре відіжміть

Порада: для поліпшення смаку можна додавати нектар агави, мед, сухофрукти.

Обов’язково спробуйте рослинна молоко і приготуйте його своїми руками!

loading…

Статью нашли по запросам:
  • чи потрібно кіпятити рослине молоко
Автор:
Дата:
Из той же категории: (Статті)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

4 × 2 =

Сейчас читают:
Top