1803 Плюси і мінуси масла чіа

Плюси і мінуси масла чіа


Якщо ви віддаєте перевагу натуральні і корисні продукти, то вас напевно зацікавить масло чіа. Дізнайтеся, як його можна використовувати для поліпшення здоров’я і набуття краси і молодості.

Що це за продукт?

Як отримують масло чіа? Його виготовляють з насіння іспанського шавлії шляхом холодного віджимання, і застосування цього способу дозволяє зберігати максимальну кількість корисних компонентів, природний смак, а також характерний запах. Сумлінні виробники підтримують певні температури і піддають готовий продукт додатковій обробці, що дозволяє продовжувати терміни зберігання і уникати руйнування поживних речовин і їх окислення в результаті термічних впливів і контактів з киснем або світлом.

Плюси і мінуси масла чіа

До складу олії чіа входить величезна кількість корисних речовин, таких як поліненасичені жирні кислоти, фітостероли, флавоноїди, магній, кальцій, цинк, фосфор, калій, залізо, а також вітаміни Е і групи В.

Користь

Чим корисне масло чіа? Воно володіє такими дивовижними властивостями:

  • Такий продукт дуже корисний для мозку: покращує розумову діяльність і пам’ять, підвищує концентрацію уваги, збільшує обсяги сірого речовини і захищає клітини від руйнування.
  • Антиоксиданти, яких в олії чіа предостатньо, особливо необхідні сучасним людям, так як допомагають нейтралізувати вкрай шкідливу і небезпечну активність вільних радикалів. Таким чином, ці речовини зупиняють процеси окислення і передчасного старіння тканин, а також попереджають мутацію клітин, тим самим забезпечуючи профілактику онкологічних захворювань.
  • Регулярно вживаючи масло в допустимих і помірних кількостях, можна знизити рівень «поганого» холестерину і тим самим не допустити розвитку атеросклерозу.
  • Калій забезпечує живлення і зміцнення серцевого м’яза, запобігаючи такі небезпечні захворювання як ішемія, серцева недостатність та інфаркт міокарда.
  • Магній знімає напругу і усуває спазм м’язів, нормалізує функціонування нервової системи, а разом з вітамінами групи В підвищує стресостійкість, усуває нервову збудливість і нормалізує сон.
  • Корисні властивості поширюються на кісткові тканини, так як масло чіа сприяє їх зміцненню і підвищенню щільності, мінімізуючи ризики переломів і захищаючи від остеопорозу.
  • Продукт нормалізує процеси травлення і позбавить від запорів.
  • Масло чіа сприяє нормалізації обміну речовин і тим самим налагоджує роботу всіх важливих систем організму.
  • Фітостероли здатні привести в порядок жіночий гормональний фон і збільшити шанси на успішне зачаття.
  • Е – це вітамін молодості, живить і зволожує шкіру, нігті і волосся, а також відновлює їх структуру.
  • Продукт нормалізує артеріальний тиск і зміцнює судинні стінки.
Читайте ще:  Смачні і ситні салати з крупою

Якщо вам цікаво знати, що краще: масло чіа або насіння, то все залежить від того, які цілі ви переслідуєте. Так, у насінні багато клітковини, яка очищає організм і нормалізує травлення. Також вони дарують ситість і рятують від голоду на кілька годин. А олія – джерело омега-3 жирних кислот, які корисні для мозку і серцево-судинної системи.

Кому не варто вживати?

Плюси і мінуси масла чіа

Як і будь-який інший продукт, масло чіа має деякі протипоказання, до яких відносяться:

  • індивідуальна гіперчутливість;
  • схильність до алергії (насіння чіа і отримується з них масло – досить алергенні продукти);
  • вживання всередину не рекомендовано при ожирінні (масло дуже калорійно);
  • приймати продукт всередину не слід при гіпотонії, так як він сприяє зниженню артеріального тиску;
  • знижене згортання крові або прийом антикоагулянтів (одне з властивостей масла чіа – розрідження крові);
  • деякі захворювання органів шлунково-кишкового тракту (застосування допустимо, але з обережністю та в малих дозах).

Застосування в кулінарії

Масло чіа багатьом здається незвичним і навіть дещо екзотичною, але його цілком можна і навіть потрібно застосовувати в кулінарії. Наприклад, ви можете додавати в овочеві салати: воно додасть продуктів вишуканий смак і неповторний аромат. При бажанні на олії чіа можна смажити, але варто пам’ятати, що при нагріванні воно втрачає частину корисних властивостей. Також продукт можна додавати в гарніри, гарячі м’ясні або рибні страви.

Використання для поліпшення здоров’я

Якщо ви хочете поліпшити своє здоров’я, то достатньо буде просто приймати масло чіа всередину. Оптимальна добова доза становить 15 мл, що відповідає трьом чайним ложкам. Цей обсяг можна прийняти за один раз в ранковий час натщесерце або ж розділити на кілька частин і приймати до їди, або під час неї. Такий спосіб використання допоможе налагодити травлення, нормалізувати обмінні процеси, поліпшити роботу мозку, зміцнити нерви, а також домогтися профілактики онкологічних захворювань.

Читайте ще:  Я перестала искать оправдания людям

Плюси і мінуси масла чіа

При дерматологічних захворюваннях і запальних процесах, які локалізуються на шкірі, припустимо зовнішнє застосування у вигляді змазувань, аплікацій, примочок або компресів.

Застосування в косметології

Способи застосування в косметологічних цілях:

  1. Найпростіший варіант – нанесення масла в чистому вигляді. Обробляйте їм проблемні ділянки, наприклад, шкіру повік і ділянки під очима, нігті, ділянки з сухою шкірою. Після практично повного вбирання можна видаляти залишки паперовою серветкою.
  2. Робіть маски для обличчя, змішуючи масло чіа з іншими компонентами, такими як мед, білки курячих яєць, сік алое, сметана або йогурт, фрукти, овочі і ягоди.
  3. Ефективні і домашні маски для волосся, які можна робити як з олії чіа в чистому вигляді, так і з додаванням інших інгредієнтів: яєць, пивних дріжджів, відварів трав.

Якщо у вас з’явиться можливість придбати масло чіа, неодмінно зробіть це, щоб повною мірою оцінити користь такого продукту.

loading…

loading…

По теме: ( из рубрики Статті )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

Роздiли
Top